Hyvää joulukuun 11. päivää! Cosmopolitanin toimtus paljastaa parhaat joulureseptinsä. (Kyllä, meistä jokainen soitti äidilleen.)

AD Taina: 

"En ikinä jaksaisi tehdä karjalanpiirakoita yksin, mutta talkootyönä ne hoituvat helposti. Meitä on kolme henkilöä työn touhussa. Yksi hoitaa ainekset, puuron ja paistamisen, toinen taikinan kaulimisen, kolmas rypytyksen. Riisipuuro kannattaa keittää edellisenä päivänä tai heti aamulla, jotta se ehtii jäähtyä rypytystä varten."

Karjalanpiirakat, 30 kpl

Ainekset:

4 dl puuroriisiä
4 dl vettä
2 l punaista maitoa
Suolaa
Voita

Kuoritaikina:

4 dl vettä
2 tl suolaa
8 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

Voita sulatettuna
Paista 275-300 asteessa.

 

Muotitoimittaja Emma:

Baileys crème brûlée, 6 annosta

1 purkki kermaa
puolikas vaniljatanko
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
1 dl Baileysia

Leikkaa vaniljatanko kahtia, halkaise se ja kaavi siemenet kattilaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aseta syvä pelti valmiiksi uuniin alatasolle ja kaada pelti täyteen vettä. (Vesihaude on salainen kikkani ja paahtovanukkaat onnistuvat joka kerta.)

Lisää kattilaan kerma ja maito. Kuumenna seos melkein kiehuvaksi. Älä keitä.

Anna seoksen viilentyä hetki ja erottele sillä aikaa munan keltuaiset.

Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti.

Lisää lämmin kerma-maitoseos rauhallisesti keltuaisten joukkoon. Sekoita varovaisesti.

Kaada seos uuninkestäviin kippoihin. Asettele kipot varovasti lämpimään veteen pellille. Myös kahvikupit toimivat tässä hyvin.

Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Ota kipot uunista kun massa alkaa olla hyytynyttä. Voit koittaa reilusti lusikalla, koska sokerikuori peittää jälkesi. Massa saa olla vielä melko löysää, koska se jatkaa kypsymistä vielä uunista oton jälkeen. Ajattele perinteistä vanukkaan koostumusta. Laita kipot jääkaappiin vähintään 1,5 tunniksi.

Ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden päälle ohut kerros ruskeaa sokeria. Aseta uuninvastukset täysille ja paahda vanukkaille rapeasti lohkeava sokerikuori ylätasolla, ritiläpellin päällä. Tapita vanukkaita uunin ikkunasta taukoamatta ja ota ne heti pois, kun sokeri alkaa sulaa. Jos olet mestarikokki ja omistat kaasupolttimen, teet kuorrutteen luonnollisesti sillä. Kaasupoltin on myös hieno ohjelmanumero jouludinnerin päätteeksi

Koristele halutessasi marjoilla. Vadelmat ja mustikat ovat suosikkejani, mutta myös esim kirpeät karpalot raikastavat makean kermaisia vanukkaita.

Graafiikko Tonja:

"En ole kova ruoanlaittaja, mutta rakastan piparien ja sinihomejuuston yhdistelmää". 

Kauneusharjoittelija Elina:

Piparinen viikuna-juustokakku

Pohja:

200 g pipareita
1 dl sulaa voita

Täyte:

7 kpl liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
200g vaniljajogurttia tai valinjarahkaa
2 dl kookosmaitoa
2-3 limen mehu (n. 1dl)

Hillokuorrute:

5 tuoretta viikunaa
2 rkl  vettä
sokeria

Koristeluun tuoreita viikunoita ja kanelitankoja

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10min. Murskaa piparit ja sekoita joukkoon sulanut voi. Asettele irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä pipariseos sen päälle. Kuumenna kattilassa limen mehu, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liota liivatelehdet mehuun. Anna mehun jäähtyä.

Vaahdota kuohukerma ja siivilöi sekaan tomusokeri. Kääntele joukkoon jogurtti tai rahka, kookosmaito sekä jäähtynyt lime-liivateseos. Kaada täyte piparipohjan päälle ja laita kakku jähmettymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Leikkaa viikunat paloiksi ja kaavi punainen hedelmäliha kattilaan. Lisää joukkoon vesi sekä hieman sokeria ja keitä seos hillomaiseksi. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella tasaiseksi ja annan jäähtyä. Levitä hillo kerrokseksi juustokakun päälle. Pese muutama viikuna, leikkaa lohkoiksi ja asettele kanelitankojen kanssa koristeeksi kakun päälle. Tarjoile glögin kera!

Pikaresepti pipareille ja viikunoille:

Levitä lautaselle pipareita, asettele päälle palanen valkohomejuustoa sekä tuoreista pestyistä viikunoista leikattuja lohkoja ja tarjoile cocktailpaloina.

Community Manager Maria:

"En ole perinteisten jouluruokien suuri ystävä, ja suosin aika kesäisiä ruokia ympäri vuoden. Mielestäni raikas lohitartar sopii loistavasti alkupalaksi myös joulupöytään."

Lohitartar viidelle

Noin 5 dl pieniksi kuutioiksi leikattua lohifileetä
1,5 rkl dijonsinappia
3 rkl hienoksi leikattua tilliä
1 dl pieneksi pilkottua purjoa
2 rkl smetanaa
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita sitten lohitartar kauniiseen kulhoon ja jääkaapiin.
Ota huoneenlämpöön juuri ennen ruokailua. Tarjoile esimeriksi ruisleivänpalojen ja avokadon kanssa. 

Toimitussihteeri Linda:

Maailman paras punajuurilaatikko

500 g punajuurta raastettuna
1 prk Créme Bonjour Cuisine Valkosipuli ja yrtit -tuorejuustoa
1 pieni sipuli
170 g AURA sinihomejuustoa
1 tl mustapippuria

Kuori ja raasta punajuuret. Sekoita kaikki aineet keskenään. Öljyä vuoka. Paista uunissa 200 asteessa puolitoista tuntia.

 

Pikkuinen Anacã-poika saa sisaruksen. Onnea!

Taas uusi Victoria's Secret -vauva! Eteläafrikkalainen huippumalli Candice Swanepoel, 29, odottaa toista lastaan. Malli virallisti asian julkaisemalla Instagramissa suloisen kuvan ja tekstin "joulu tuli ajoissa".

Ja kyllä, tämä tarkoittaa, että Swanepoel todella oli raskaana kävellessään Shangaissa marraskuussa järjestetyssä Victoria's Secret -näytöksessä. Mediassa ehdittiin jo hehkuttaa, millaiseen kuntoon hän oli ehtinyt synnytettyään ensimmäisen lapsensa Anacãn lokakuussa 2016. 

Swanepoelin kumppani on brasilialainen miesmalli Hermann Nicoli. Pari on seurustellut siitä saakka, kun he tapasivat Pariisissa Swanepoelin ollessa vain 17-vuotias. 

Naisen lähimpiin kavereihin kuuluvat muun muassa mallikollegat Behati Prinsloo, Doutzen KroesLily Aldridge ja Rosie Huntington-Whiteley. Kukakohan saa kunnian olla pikkuisen kummi?

@angelcandices


Lähde: Vogue
Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Mielipiteitä jakava Reino Nordin: "Kyllästyin murjottamiseen ja katkeruuteen"

Helppo ja herkullinen joululahjaresepti: suolakeksifudge

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"