1. Miten usein jaat töitäsi kollegoillesi?

a. En koskaan. MIksi jakaisin, kun hoidan ne parhaiten itse?

b. Toisinaan, kun hommia on kasaantunut liikaa.

c. Aina kun mahdollista. Miksi tekisin yllitöitä, jos ei ole pakko?

2. Milloin viimeksi olet perunut harrastuksesi työn vuoksi?

a. Ei tulisi mieleenkään! Ensin huvit, sitten työt.

b. Lopetin harrastukseni, koska en ehtinyt sinne koskaan.

c. Silloin tällöin, kun töissä on liian kiire.

3. Mikä kuvaa aamujasi parhaiten?

a. Pikasuihku, pöksyihin ja bussiin.

b. Aina on aikaa kunnon aamiaiselle.

c. Ahdistus. Miten selviän tästäkin päivästä?

4. Mitä mietit ennen nukahtamista?

a. Kuinka ihana uusi miehesi onkaan...

b. Huomista kalenteria, työlistaa, viikkopalaveria...

c. Mitä nukahtamista? Hyvä, jos saan unta aamuyöstä.

5. Onko sinun vaikea sanoa "ei"?

a. Joskus huomaan suostuvani pelkästä velvollisuudesta. 

b. Ei todellakaan! Kieltäydyn ennemmin kuin kadun.

c. Kyllä, en halua pahoittaa kenenkään mieltä.

6. Mitä seuraavista asioista olet tehnyt viime aikoina?

a. Olen pudotellut ja unohdellut tavaroita. 

b. Olen käynyt hieronnassa jumiutuneen niskan takia.

c. Olen suunnitellut tulevia lomia.

7. Huomaatko ärsyyntyväsi usein?

a. Jonottaminen, remonttiäänet, hidas puhetapa... Todellakin!

b. Lähinnä tiettyyn aikaan kuusta.

c. En, mutta hitauteni voi ärsyttää muita.

8. Ovatko kaverisuhteesi muuttuneet viime aikoina?

a. Eivät erikoidemmin, näemme yhtä usein kuin ennen.

b. Kyllä, parempaan suuntaan.

c. No, olen kieltämättä perunut aika monta tapaamista...

9. Mitä teet tavallisena viikonloppuna?

a. Jos en tee töitä kotona, mietin niitä lenkkipolulla.

b. Shoppailen, biletän tai reissaan.

c. Täydellinen rentoutuminen: treeniä, hyvää ruokaa ja seuraa.

10. Mitä teet, kun tulet töistä kotiin?

a. Vajoan sohvalle ja siirryn siitä sänkyyn.

b. Tapaan ystäviäni ja pidän hauskaa.

c. Lähden lenkille tai muuten tuulettumaan.

Pisteet:

1. a. 2   b. 1   c. 0
2. a. 0   b. 2   c. 1
3. a. 1   b. 0   c. 2
4. a. 0   b. 1   c. 2
5. a. 1   b. 0   c. 2
6. a. 2   b. 1   c. 0
7. a. 2   b. 1   c. 0
8. a. 1   b. 0   c. 2
9. a. 2   b. 1   c. 0
10. a. 2 b. 0   c. 1

Tulokset:

14 - 20 pistettä: Kohta napsahtaa...

Elämästäsi on tullut liian paineistettua, mikä alkaa näkyä arjessasi. Nyt ei ole aika leikkiä supernaista vaan asettaa oma hyvinvointi etusijalle. Tehokkuus ei synny jatkuvasta puurtamisesta ja omien rajojen venyttämisestä, vaan siitä, että muistaa myös levätä. Milloin viimeksi olet pitänyt lomaa tai hemmotellut itseäsi esimerkiksi hieronnalla? Varoituskellojen täytyisi soida, jos huomaat kuvittelevasi olevasi korvaamaton. Mieti tärkeysjärjestyksesi uusiksi: tee enemmän asioita, joista pidät. Neuvottele toimenkuvasi uudelleen ja kieltäydy tekemästä ylitöitä. Jos rajojen vetäminen tuntuu vaikealta, muista, että uupunut työntekijä tulee kalliiksi myös työnantajalle. Jos paineet työpaikalla kasvavat ylivoimaisiksi, aloita ongelmien purku esimiehesi tai työterveyshoitajasi kanssa. Loma, sairausloma tai työpaikan vaihto on usein paras ja nopein ratkaisu.

7 -13 pistettä: Vielä on toivoa!

Stressi ei ole sinulle täysin tuntematon asia, mutta se ei hallitse elämääsi. Satunnaisista päänsäryistä huolimatta osaat ottaa aikaa myös itsellesi ja pitää puolesi. Varo kuitenkin suorittamista myös vapaa-ajalla. Rauhallinen liikunta, kuten jooga tai uinti, lievittävät stressiä paremmin kuin hektiset aerobictunnit tai sykemittaria vilkuillen puurretut lenkit. Huolehdi, että sinulla on riittävästi vapaa-aikaa ja että ehdit tavata ystäviäsi. Muista jakaa arkipäivän tunnit tasan työlle, vapaa-ajalle ja levolle. Myös säännöllinen ruokarytmi on tärkeä, kun vauhti kiihtyy. Kun huomaat huolehtivasi liikaa, yritä nähdä asia laajemmasta perspektiivistä. Tähtitaivaan alla tai lentokoneessa on helpompi nähdä huolenaiheet oikeissa mittasuhteissa. Mikään ei ole niin tärkeää, etteikö vauhtia voisi hiljentää. Suihkuhetki ennen nukkumaanmenoa voi auttaa kirjaimellisesti huuhtomaan päivän paineet viemäriin.

0-6 pistettä: Hieman kuin Balilla

Onnittelut! Sinä osaat elää liikoja stressaamatta ja vetää selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille. Kesän juhlarumba saattaa kuitenkin tuoda pienen piikin stressitasoosi! Sellaisella hetkellä on hyvä keskittyä kuuntelemaan ja syventämään hengitystä muutamaksi minuutiksi. Se on nopein keino rauhoittaa mieli ja rentouttaa keho. Voit halutessasi opetella hengitystekniikkaa esimerkiksi joogatunnilla tai meditaatioharjoituksissa. Myös tulevaisuuden ja ajankäytön suunnittelu vähentävät epävarmoja ja stressaavia hetkiä. Kun tunnet, että olet itse oman elämäsi ohjaksissa, pienet töyssyt matkalla eivät horjuta tasapainoasi.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto ja Tohtori.fi.
Kuva: Imaxtree

 

 

 

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat