Meistä on tullut kyynisiä ja tulevaisuuspessimistejä. Siksi televisio tarjoaa tällä hetkellä vain kieltämättä loistavia mutta varsin ankeita draamasarjoja.

Perusilta. Selaan Netflixiä ja Viaplayta etsien uutta tv-sarjaa, johon voisin koukuttua. Tunnistan sarjat, joista olen lukenut pelkkää ylistystä ja sarjat, joita ystäväni hehkuttavat. Narcos, Bloodline, Mad Men, The Walking Dead, Gotham, House of Cards, Breaking Bad, Sons of Anarchy. Kaikki ”törkeän hyviä” ja ”mielettömän laadukkaita.” Varmasti, mutta entä jos en kaipaakaan keskiviikkoiltaani rikoksia, ruumiita, huumeita, miesten valtapelejä, palkkamurhaajia ja jengisotia? Vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Joko niitä tai sitten 21-minuuttisia sitcom-jaksoja.

Televisiosarjoja paljon tutkineen tutkijatohtori Heidi Keinosen mukaan tv-sarjat kulkevat aalloissa. Nyt meneillään on Nordic Noirin eli rikosdraamojen ja synkempien sarjojen kausi.

– Draamasarjat heijastelevat aina ympäröivää yhteiskuntaa. Arvojen koventuminen ja epätoivoiset tulevaisuudennäkymät näkyvät nyt selkeästi tv-sarjoissa, Keinonen kertoo.

Selvä. On terrorismia, pakolaiskriisi ja talouskriisi. Miksi populaarikulttuuri ei tarjoa pakopaikkaa tästä kaikesta? Menestyssarjoja, jotka pursuavat ystävyyttä, perhesuhteita, romansseja, toiveikkuutta, huumoria, onnellisia loppuja. Toki poikkeuksiakin on. Niitä sarjoja, jotka ovat valoisampia ja viihdyttävämpiä. Esimerkiksi Lena Dunhamin Girls sekä Downton Abbey, draamasarja, jossa on vahva komediallinen pohjavire.

– Varmasti tietyllä tavalla myös tosi-tv-sarjat, kuten Kardashianit ja Real Housewivesit ovat tulleet korvaamaan Sinkkuelämää-tyyppistä sarjaa.

Huolellista ja hyvin tehtyä

Television katsominen ja tarjonta ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana suunnattomasti. On suoratoistopalveluja ja teemakanavia naisille. Laatudraamat ovat suosituimpia kuin koskaan, ja tv-rooleista on tullut Hollywoodissa haluttua tavaraa. Myös suurten elokuvatähtien joukossa, jotka aiemmin systemaattisesti kieltäytyivät tv-töistä. Keinonen on huomannut, että ennen laatudraamana pidettiin esimerkiksi BBC:n sarjoja, sitten HBO:n, mutta nyt myös Netflixin omaa tuotantoa olevat sarjat ovat liittyneet siihen joukkoon.

– Voidaan puhua jopa tv-sarjojen uudesta kultakaudesta. Menestysdraamoille yhteistä ovat korkeat tuotantoarvot, jotka näkyvät siinä, että ne ovat laadukkaita, hyvin tehtyjä ja huolellisesti käsikirjoitettuja.

Rakastan vakavia draamasarjoja, mutta tunnustan silti katsoneeni monta kertaa läpi vanhat kunnon O.C:n, Gossip Girlin, Dawson’s Creekin ja Gilmoren tytöt. Osittain nostalgiasyistä, mutta pääasiassa siksi, että ne ovat ihailtavan optimistisia ja hyväntuulisia. Tuotantokaudet kuluvat kohta puhki, sillä kyseisille sarjoille on lähes mahdotonta löytää tuoretta vastinetta. Ehkä seuraavaksi on vuorossa komediallisten draamasarjojen uusi aalto? Alkoihan Yhdysvalloissakin 1950-luvulla komedian kultakausi vastapainoksi maailmansotien ankeudelle. Keinonen kuitenkin romuttaa toiveeni.

– Se, että sodan jälkeen tehtiin paljon komediaa, liittyi 50-luvun yleiseen kehitysoptimismiin. Samanlaista positiivista asennetta ei ole nyt havaittavissa. Maailma on sen jälkeen kyynistynyt, ja se näkyy myös tv-tarjonnassa. 

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"