Unohda ennakkoluulot.
Yksin matkustaminen on yksi parhaista
keinoista tutustua itseensä. JENNA VEHVILÄINEN

Reissustani tulee tylsä ja yksinäinen.

Soolomatkustaminen on tilastojen mukaan yleistynyt viime vuosina. Nykyään itsekseen reissaavia tulee vastaan joka kohteessa. Älä siis stressaa: samanmielisiä matkakavereita löytyy yllättävän helposti. Jos haluat ystävystyä, skippaa luksushotellit. Yhteisöllisissä majoituspaikoissa, kuten hostelleissa, ihmisiin tutustuu automaattisesti. Ystävän kanssa matkustaessa seuraa on jo valmiiksi, mutta kun liikut yksin, kynnys tutustumiseen on paljon matalampi. Muihin matkailijoihin voi tutustua missä vain: junassa, rantalenkillä, kaupassa tai vuoristoretkellä. Suuntaa turistibaarien sijaan arkisemman näköisiin paikkoihin ja kaupunginosiin. Jos olet ruoan ystävä, tsekkaa verkosta withlocals.com ja syö illallista paikallisen kanssa. Majoitusvaihtoehtona toimii esimerkiksi sohvasurffaus (couchsurfing.com), jonka ideana on majoittuminen paikallisten ihmisten koteihin.

Yksin matkustaminen on vaikeaa ja turvatonta.

Parhaat vinkit turvallisuuteen ovat terve järki ja huolellinen valmistautuminen. Ota etukäteen selvää kohteestasi: missä on turvallista, mitä paikkoja kannattaa välttää? Millainen maan tapakulttuuri on, entä miten on sopivaa pukeutua? Unohda tyylikysymykset ja piilota passi suurkaupungin ruuhkassa repun sijaan rahavyön sisään. Jos joku ahdistelee, pujota sormus nimettömääsi ja toistele mielikuvitusaviomiehesi nimeä.

Siellä missä on turisteja, on myös huijareita. Alkoholi huonontaa arviointikykyä, käytä sitä harkiten. Yksinäinen matkaaja on helppo kohde kokeneelle huijarille, mutta onneksi on olemassa matkavakuutus. Netistä löytyvä tieto on avuksi, mutta muista järki: kokemukset ovat keskustelupalstoilla kovin subjektiivisia ja vaarat joskus liioiteltuja. Kaikista parasta tietoa saa muilta reissaajilta. On totta, että yksin matkustaessa kukaan ei herätä aamulla, kun olet myöhästymässä junasta tai katso tavaroidesi perään, kun käyt vessassa. Jos se mietityttää, valitse järjestetty matka. Retriittejä ja patikointireissuja järjestetään yhtä lailla yksin matkustaville.

Aktiivilomalle on hankala lähteä yksin.

Jos et halua lähteä kohti tuntematonta itsenäisesti, kymmenet matkanjärjestäjät tarjoavat yksin reissaaville aktiivimatkoja kohteisiin ympäri maailman. Yksin voi lähteä vaikka kiipeämään Kilimanjarolle, kaupunkikiertomatkalle Keski-Eurooppaan tai pyöräilemään Kroatiaan. Pidemmillä reppureissuilla loma-aktiviteetit voi ostaa paikan päältä hostelleista tai matkanjärjestäjiltä.

Kun matkustan yksin, matkakulut ovat suuremmat.

Joissain hotelleissa yhden hengen huoneen saa vain lisämaksusta. Nykyään monilla matkanjärjestäjillä on kuitenkin valikoimissaan hotelleja, jotka eivät veloita yhden hengen huoneesta ekstraa. Budjettimajoitusvaihtoehtojakin piisaa. Majoitu veloituksetta paikallisten koteihin couchsurfingin kautta. Kotimajoituksessa joustavuus on kaiken a ja o. Silloin on otettava huomioon asunnon omistajan aikataulut. Ikävät hostit voi välttää lukemalla arvosteluja aiemmilta yöpyjiltä. Majoittajat osaavat kertoa, mitä heidän kotipaikkakunnallaan kannattaa tehdä. Palvelun kautta on kuulemma syntynyt uusia pariskuntiakin.

Myös hostellin ryhmähuoneessa maksat per peti, eli hinta ei muutu, vaikka matkustat soolona. Yksin matkustaessa luksusta on se, että saat päättää itse, mihin matkabudjettisi upotat, milloin lähdet ja kuinka kauan viivyt. Ylityölomaviikko muiden ollessa töissä on täydellinen ajankohta yhden hengen hemmottelumatkalle. Lennot ovat silloin edullisempia kuin vilkkaina loma-aikoina.

Kukaan ei pidä minusta

huolta, jos sairastun.

Sairaana primitiiviset tunteet ovat pinnassa ja poikaystävän huolenpitoa tulee helposti ikävä. Flunssasta tai lievästä ruokamyrkytyksestä selviää kuitenkin hyvin yksinkin, aivan kuin kotonakin. Jos sairastut, apua voi saada muilta matkailijoilta, hostellin emännältä tai jopa taksikuskilta. Harva yksin matkaaja on jäänyt ongelmatilanteissa ilman apua.

En voi jakaa kokemuksiani, jos matkustan yksin.

Pidemmillä reissuilla blogin tai Instagram-reissuprofiilin pitäminen ovat hauskoja tapoja jakaa matkakuvia ja kuulumisia kotiväen kanssa. Älä kuitenkaan roiku liikaa sosiaalisessa mediassa, sillä se pitää sinut kiinni arjessa. Reissuystävistä muodostuu nopeasti verkosto, jota ylläpidetään myös kotiinpaluun jälkeen. Matkoilta jääviä muistoja voi olla helpompi vaalia reissukavereiden kanssa, sillä vain he pystyvät jakamaan kokemuksesi. Yksin matkustaessa voit kokea sen voimaannuttavan itsenäisyyden ja vapauden tunteen, jota monet yksin reissanneet hehkuttavat. Kun irtaantuu arkiympäristöstä, itsestään voi oppia paljon lyhyessä ajassa. Voi olla, ettet lopulta kaipaa seuraksesi ketään muuta kuin itsesi.

”On ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin”

Ilona Malinen, 25, on reissannut yksin 2,5 kuukautta Vietnamissa,
Kambodžassa ja Thaimaassa.

”Olin haaveillut Aasian reissusta jo pitkään, kunnes viime keväänä ostin lentoliput Vietnamiin. Vaikka olen itsenäinen, minua pelotti yksinäisyys ja se, nauttisinko yksin olemisesta ollenkaan. Mielessäni vilisivät kauhukuvat siitä, että istun auringonlaskussa yksin eikä minulla ole ketään, kenen kanssa jakaisin kokemuksen.

Heti perille päästyäni huomasin, ettei reissulla tarvitse olla yksin. Jokainen hostelli oli uusi mahdollisuus: tapasin paljon mahtavia ihmisiä, joilla oli kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Auringonlaskut jaoin lopulta uusien ystävieni kanssa. Kun kaipasin omaa rauhaa, jouduin tietoisesti ottamaan sitä. Vaikka lähdin matkalle yksin, ihmiset tekivät reissustani puolet. Ystävyytemme perustuu vahvasti yhteiselle kokemukselle, enkä odota, että tapaisin heitä välttämättä uudelleen.

Vietin reissussa lopulta 2,5 kuukautta. Se oli ihanaa: söin ja yövyin, missä halusin ja ajelin mopolla paikasta toiseen. Joogasin, patikoin viidakossa, kiipesin vuorelle. Yksi parhaista reissumuistoistani on se, kun olin keskellä yötä ukkosmyrskyssä yksin rannalla lenkillä. Oli pilkkopimeää, salamat välähtelivät ja tähdet loistivat ylläni.

Moni asia kirkastuu mielessä, kun viettää pidempiä aikoja itsekseen. On aivan erityisen ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin. Se antaa itsevarmuutta. Suosittelen yksin matkustamista erityisesti niille, joita se pelottaa. Itse kartoitan mahdollisuuksia lähteä seuraavaksi yksin Etelä-Amerikkaan.”

”Tuttavaverkostoni kattaa melkein koko maailman”

Tiina Kokki, 30, on tehnyt yksin reppureissuja Aasiassa ja kaksi interrailia Euroopassa.

”Yksin matkustamisesta on tullut minulle itsestäänselvyys. Se sopii luonteelleni, sillä olen sosiaalinen mutta nautin yksinolosta enkä ole valmis tekemään kompromisseja. Matkailuun jää koukkuun: mitä enemmän näen maailmaa, sitä paremmin ymmärrän, kuinka paljon minulla on vielä näkemättä.

Menen aina juttelemaan paikallisille, pyydän heitä kertomaan kiinnostavia tarinoita ja kyselen vinkkejä kohteeseen. Mnulle onkin muodostunut tuttavaverkosto, joka kattaa melkein koko maailman. Uhkaavia tilanteita ei ole tullut eteen, vaikka olen kulkenut epämääräisissäkin paikoissa. Oma käytös vaikuttaa turvallisuuteen: epäilyttävän tilanteen pystyy kyllä aistimaan.

Matkustaessani tykkään hengailla pitkään yhdessä paikassa ja tutustua siihen kunnolla. Thaimaassa asuin samalla saarella viisi viikkoa. Siellä ymmärsin, kuinka vähän yksin matkustaessa lopulta saa olla yksin. Majataloissa ympärillä on saman tien kymmenen muuta reissaajaa, joihin tutustuu helposti. Lisäksi useissa kulttuureissa kohtelias ja paikallisten elämästä kiinnostunut matkaaja otetaan avosylin vastaan. Riittää, kun hymyilee. Reileillä majoituin Couchsurfing-palvelun kautta paikallisten koteihin. Se oli mahtavaa, sillä tutustuin ihmisiin ja sain uutta tietoa kaupungeista.

Yksin reissaamisen myötä itsevarmuuteni on kehittynyt, ja minusta on tullut sosiaalisempi ja positiivisempi. Pahin painajaiseni olisi lähteä järjestetylle ryhmämatkalle.”

Katso myös:

Testaa itsesi: Onko aika vaihtaa maisemaa?

Golden Globe -gaalan parhaat lookit

Emma Watson perusti lukupiirin - sinäkin olet kutsuttu

Onko tässä seuraava hittikohde? Ras al Khaimahissa asuva bloggari Jenni Ukkonen kertoo, mitä Arabiemiraattien uudessa lomaparatiisissa kannattaa tehdä ja nähdä.  

1. Aktiivilomailijan unelma

Ras al Khaimah eli tuttavallisemmin RAK on yksi Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee noin tunnin automatkan päässä Dubaista, joten lomailija voi hyvin yhdistää matkaansa nämä kaksi kaupunkia.

Ras al Khaimahia ympäröi Hajarvuoristo, ja vuoristo onkin hyvin suosittu patikointiin tai piknikille. Vuoristossa sijaitsee myös Arabiemiraattien korkein kohta, Jebel Jais -huippu. Jebel Jais on huikeiden näkymiensä ansiosta monen matkailijan bucket listillä, joten tämä on ehdottomasti päiväretken arvoinen kohde. Vuoren huipulla on myös köysirata.

2. Ripaus luksusta hotelleissa

Monet RAK:in hotelleista tarjoavat maksua vastaan All Incusive -palvelua. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pääset nauttimaan luksushotellin tarjonnasta tietyllä summalla per päivä, ilman että majoitut kyseiseen hotelliin. Tyypillistä onkin, että hotelliin mennään viettämään päivää tai iltaa. Hintaan kuuluvat ruuat, juomat sekä allasalueen ja rannan vapaa käyttö. Lisäksi monet hotellit tarjoavat myös kylpyläpalveluita, jotka saa myös käyttöönsä.

Hotellit ovat RAK:issa muutenkin erittäin hyvätasoisia, ja niitä löytyy moneen budjettiin. Erityisiä elämyksiä kaipaava varaa majapaikan aavikkohotelli Ritz Carlton Al Wadista, jossa matkailijat majoitetaan ylellisiin aavikkovilloihin. Lisäksi hotelli tarjoaa erilaisia aktiviteetteja aavikolla.

Jos haluat majoittua palatsissa, on Al Hamra Villagessa sijaitseva Waldorf Astoria -hotelli sinun juttusi. Hotellista löytyy kymmeniä ravintoloita, joten tänne voi hyvin myös tulla illalliselle ja ihailla samalla palkitun hotellin hulppeaa ulkomuotoa. 

3. Tuliaiseksi räätälin tekemä puku

Ras al Khaimahista löytyvät ketjukaupat kuten H&M sekä Sephora, mutta ostosmahdollisuudet ovat selkeästi huonommat kun Dubaissa. RAK:ista ajaa tunnin verran Dubaihin, joten mikäli isot ostoskeskukset houkuttavat, voit hyvin matkata päiväksi kaupoille. 

Ras al Khaimahista löytyy kuitenkin taitavia ja nopeita räätäleitä. Joten jos olet ikinä haaveillut mittatilausmekosta, se kannattaa toteuttaa tällä matkalla. 

Älä vaivaa päätäsi kemujen tarjoiluilla, sillä täydellisen mutkaton menu (ja teema) syntyy tacoista. ¡Arriba, arriba!

Härkistäyte

250 g härkistä
3 lehtikaalin lehteä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 tomaattia
1 tl savupaprikaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl timjamia
½ tl oreganoa
juustoraastetta
½ lime
korianteria
öljyä paistamiseen

Kuullota puristettu valkosipulin kynsi ja sipuliviipaleet öljyssä pannulla. Poista tomaateista siemenet ja paloittele pieniksi paloiksi. Lisää pannulle. Hauduta, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Poista lehtikaalista ruodit ja silppua lehdet. Lisää pannulle lehtikaalisilppu ja härkis. Anna hautua kannen alla viisi minuuttia. Purista lopuksi joukkoon puolikkaan limen mehu. Lisää juustoraaste.

Salaattitäyte

100 g fetaa
½ granaattiomenan siemenet
300 g rucolaa
100 g retiisejä
¾ dl vettä
½ dl sokeria
¼ dl etikkaa

Leikkaa retiisit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta pikkelöintiliemen ainekset kattilassa. Laita retiisit pieneen kannelliseen astiaan. Kaada lientä sen verran, että retiisit juuri ja juuri peittyvät. Anna tekeytyä muutama tunti. Kokoa aineksista salaattitäyte tacoille.

Chili-tonnikalatäyte

1 prk tonnikalaa
1 chili
nippu ruohosipulia
150 g ranskankermaa
Tabascoa maun mukaan

Pilko chili ohuiksi viipaleiksi. Silppua ruohosipuli. Sekoita aineet kulhossa. Laita chiliä ja Tabascoa makusi mukaan.

Punakaalipossutäyte

400 g maustamattomia
possusuikaleita
1 rkl soijakastiketta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
ripaus suolaa ja mustapippuria

Punakaali-coleslaw:
½ punakaali
2 porkkanaa
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 rkl etikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
ripaus suolaa, mustapippuria ja
sokeria

Pilko punakaali pieniksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kastikkeen kanssa. Anna tekeytyä pari tuntia jääkaapissa. Paista ja mausta possusuikaleet.

Kuvat: MIKKO HANNULA