Unelmia, mahdollisuuksia ja loputonta auringonpaistetta. Niistä on tehty näiden suomalaisnaisten Los Angeles.

Unelmia, mahdollisuuksia ja loputonta auringonpaistetta. Niistä on tehty näiden suomalaisnaisten Los Angeles. Jennine opiskelee huippuyliopistossa, Lotta stailaa tähtiä ja Melisa lavastaa Hollywood-elokuvia.

 



 

Jennine Nwoko, 25.
Kotoisin Helsingistä.
Asunut Los Angelesissa runsaat kolme vuotta.
Opiskelee UCLA:ssa lakia ja toimii personal trainerina.

Lakia University of Californiassa opiskelevan Jenninen piti alun perin muuttaa Ranskan Montpellieriin, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun nuori nainen ihastui enkelten kaupunkiin.

– Ihmiset ympäri maailman tulevat Los Angelesiin jahtaamaan unelmiaan. Täällä on hyvä energia. Kaikilla on joku tavoite, hän kertoo.

Päädyttyään Los Angelesiin Jennine opiskeli ensin kaksi vuotta Santa Monica Collegessa, josta jatkoi University of Californiaan. Yliopisto on maailman arvostetuimpia ja sen opetus huipputasoa.

Lakimiehen ammatin lisäksi Jennine haaveilee perustavansa jonakin päivänä oman fitness-studion. Hän toimii opintojensa ohella personal trainerina ja tietää, että Hollywoodissa hyvinvointiin keskittyvät palvelut myyvät sesongista toiseen. Treenaaminen, viimeisten trendien mukaiset vaatteet ja huoliteltu ulkonäkö kuuluvat paikalliseen arkeen.

Klubeista Jennine suosittelee Hooray Henrys Nightclubia Beverly Hillsissä sekä julkkisten kansoittamaa Greystone Manoria.

– Nuoremmille järjestetään edullisempiakin juhlia. Lisäksi tyylikkäitä, kohtuuhintaisia ravintoloita on paljon.

Jos Los Angelesiin aikoo muuttaa, asuinaluetta kannattaa miettiä tarkkaan. Välimatkat ovat pitkiä ja hinnat kalliita. Jennine kehottaa ottamaan yhteyttä Los Angelesissa asuviin suomalaisiin ja pakkaamaan mukaan aimo annoksen rohkeutta.

– Täällä pitää olla liikkeellä oikealla asenteella ja olla valmis tekemään kovasti töitä. Kaupunki on ihana muttei sovi kaikille.



 

Lotta Luolamo, 28.
Kotoisin Espoosta.
Asunut Los Angelesissa kolme vuotta.
Työskentelee stylistina.

Lotalla on takanaan on kiireinen viikko: ensin hän tiimeineen stailasi Sean Kingstonin kahteen talk show’hun, sen jälkeen työlistalla odottivat Topshopin omistajan tyttären Chloe Greenin kenkämalliston promokuvaukset. Lotan on välillä itsekin vaikea ymmärtää, miten pitkälle hän on päässyt kahden viime vuoden aikana.

– Kai tämä on sellainen unelmien kaupunki. Losissa on paljon mahdollisuuksia ja ihmisiä ympäri maailmaa. Ja on tämä aurinkokin ihan jees.

Suomessa Lotta opiskeli merkonomiksi ja sisustussuunnittelijaksi. Samalla hän haaveili muutosta ulkomaille. Lotta löysi Los Angelesissa sijaitsevan Fashion Institute of Designin, jossa oli mahdollista opiskella muun muassa stailausta ja lavastusta.

Lotta kuului siihen 11 prosentin joukkoon, joka valittiin sisään. Hän laittoi myyntiin ylimääräiset tavaransa, pakkasi kaksi isoa matkalaukkua ja lähti.

Koulutöidensä parissa Lotta pakersi nelisenkymmentä tuntia viikossa. Lisäksi hän paiski töitä harjoitteluissa. Vaivan­näkö kannatti, sillä yksi harjoitteluista toi työpaikan stylistitiimissä.

 Suurin osa asiakkaista on julkkiksia. Ennen kuvauksia tiimi pohtii, millaisia artisti ja hänen tyylinsä ovat. Sitten vuokrataan tai ostetaan vaatteet, joista valitaan sopivimmat yhdessä artistin kanssa. Freelancerina Lotta stailaa myös yksityisasiakkaita, kuten losangelesilaista räppäriä J. Randya, Sauli Koskista ja Mikael Gabrielia. Keikkoja on tullut, kun Lotta on tutustunut alan ihmisiin ja tehnyt kovasti töitä. Hyvät nettisivut, käyntikortit ja portfolio ovat ehdottomia edellytyksiä.

Los Angeles alkoi Lotasta tuntua kodilta kahden vuoden asumisen jälkeen. Jos Lotta työllistyy hyvin seuraavan kolmen vuoden aikana, hän voi hakea green cardia, eli pysyvää oleskelulupaa.



 

 

Melisa Jusufi, 33.
Kotoisin Kosovosta, muutti Suomeen vuonna 1992.
Työskentelee freelance-lavastajana Los Angelesissa, missä on asunut kahdeksan vuotta.

Julkkisten moikkailu kadulla on tuttua lavastajana työskentelevälle Melisa Jusufille. Parhaillaan hän on kuvaamassa asunnottomasta miehestä kertovaa Cardboard Boxer –elokuvaa.

 – Työni on hauskaa, luovaa ja hektistä. Kaikkeen pitää osata varautua, sillä muutoksia voi tulla aivan viime hetkellä.

Alun perin Melisa opiskeli Haaga-Heliassa it-alaa ja kansainvälistä liiketoimintaa. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja Melisa lähti Los Angelesiin miettimään, mitä haluaisi elämässään tehdä.

Kaliforniassa hän opiskeli graafista suunnittelua ja valokuvausta, kun elokuva-alalla työskentelevä ystävä pyysi Melisaa The Selling -elokuvan lavastustiimiin.

Melisasta pidettiin, ja työt poikivat lisää töitä. Aikaisemmasta työkokemuksesta graafisena suunnittelijana oli hyötyä. Viimeisen viiden vuoden aikana Melisa on tehnyt niin elokuvia, mainoksia kuin lehtikuvauksiakin.

Jos käsikirjoitus ei tunnu merkitykselliseltä, hän ei ota työtä vastaan.

– Elämä on rajallinen, joten haluan tehdä sitä, missä on hohtoa ja mikä tuntuu tärkeältä.

Freelancerina työskentelevän Melisan mukaan elokuva-alalla asenne ja suosittelijat merkitsevät cv:tä enemmän. Kuvauspäivät ovat raskaita, ja siksi alalla arvostetaan ihmistä, jonka kanssa on helppo tulla toimeen

– Vaikka Los Angeles on kaupunkina suuri, alalla kaikki tuntevat toisensa. Isolla egolla ei pärjää, sillä ihmiset puhuvat keskenään.

Vaikka aina ei työkiireiden takia ole aikaa edes pestä pyykkejä, Melisa vakuuttaa olevansa onnellinen saadessaan tehdä sitä, mitä rakastaa.

Juttu julkaistu alunperin tammikuun Cosmossa.

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"