Ilmaisia drinkkejä, salaseuroja ja puhelinsoittoja Hugh Hefneriltä. Playboyn toimituksessa työskennelleet naiset muistelevat, millaista työ oli lehden kulta-aikoina.

”Töissä oli aina kivaa”

Playboy-ilmiöön on aina liittynyt kritiikkiä, joka on kohdistunut etenkin sen perustajaan Hugh Hefneriin ja koko puputyttökulttuuriin. Arvostelu ei kuitenkaan koskaan näkynyt niille, jotka työskentelivät yrityksessä.

- Muistan, että töissä oli aina kivaa. Se pilasi minut! Työ oli älyllisesti haastavaa ja ihmiset upeita. Olin järkyttynyt, miten tylsää kaikissa myöhemmissä työpaikoissa oli, kertoo Patty Lamberti, joka oli Playboy-lehden toimittajana vuosina 2000–2005.

Nykyään Patty työskentelee professorina korkeakoulussa.

- Opetan journalismia, ja hauskuus on siitä kaukana. Opiskelijatkin tietävät, että hyvät ajat ovat takanapäin.

”Pestiä saattoi vaihtaa lennosta"

Monet Playboylla töissä olleista naisista vaihtoivat työtehtäviään monta kertaa vuosien varrella. Pitkien rekrytointiprosessien sijaan yritys palkkasi kiinnostavia tyyppejä testatakseen, miten he selviävät erilaisissa tehtävissä. Barbara Nellis pääsi töihin taloon vuonna 1970.

- Olin 25-vuotias, eikä minulla ollut koskaan ollut kokopäivätyötä.

Hän aloitti markkinoinnissa, mutta sai puolen vuoden jälkeen potkut. Sen sijaan, että Barbara olisi pakannut tavaransa, hän meni kolme kerrosta alaspäin ja sai heti paikan tiedonhankkijana toimituksesta. Barbara viihtyi lopulta talossa 30 vuotta, ja hän oli yksi lehden ensimmäisistä naistoimittajista.

”Hugh Hefner soitti, kun lopetin työssäni”

Hugh Hefner on ollut kautta Playboyn historian arvostettu johtaja, joka halusi työntekijöiden mukaan olla vaikuttamassa kaikilla lehden osa-alueilla. Playboyssa hierarkiaa ei tunnettu.

- Jos sinulla oli hyvä idea, johto halusi kuulla siitä. Ei ollut väliä, vaikka olisit työskennellyt vastaanottovirkailijana, Barbara sanoo.

Kun Hugh Hefner kuuli, että Patty on jättämässä työnsä, hän soitti ja kiitti naista hyvästä työstä.

- Se on ollut urani huippuhetki. Muissa työpaikoissani pomot eivät ole vaivautuneet sanomaan hyvästejä.

”Rahaa oli loputtomasti”

Playboyssa rahaa tuntui riittävän mihin tahansa, kuten Mad Men -tyylisiin ilmaisiin drinkkeihin ja ruokiin.

- Sain rajattoman käyttötilin kuluja varten, Patty kertoo.

Playboy myös maksoi työntekijöidensä yliopistotutkintoja.

- Chicagossa jotkut sihteerit olivat matalasti koulutettuja. Playboy kustansi heidän opintonsa, yrityksessä työskennellyt Jennifer sanoo.

”Olimme kuin siskoja”

Parhaiten moni Playboyssa työskennellyt muistaa mahtavan työyhteisön. Yllättävää kyllä, kaikilla osastoilla työskenteli naisia. Hugh Hefnerin tytär Christie jopa toimi 1980-luvulla Playboy Enterprises -yrityksen johtajana.

- Olimme kuin siskoja, joilla on oma salaseura. Aina kun minulla oli ongelma, tiesin, että voin mennä juttelemaan heille, koska kaikki tukivat toisiaan, Heather Haeber sanoo. Hän työskenteli toimitusosastolla vuosina 2000–2008.

Naisista myös pidettiin huolta: kun Barbara sai esikoisensa vuonna 1977, Playboy järjesti hänelle kolmen kuukauden äitiysloman, vaikka yrityksellä ei ollut siihen velvollisuutta. Barbara sai myös työhuoneeseensa kehdon, jotta vauvan pystyi tarvittaessa tuomaan mukaan töihin.

”Playboy oli paljon muutakin kuin nakukuvia”

Tämän vuoden maaliskuussa Playboy luopui alastonkuvista lehdessään. Silti Playboy-nimi tuo harvalle mieleen syvälliset henkilöhaastattelut tai poliittiset reportaasit. Ennakkoluulot vaivasivat myös heitä, jotka hakivat yritykseen töihin.

Glynnis Macnicol ehdotti Playboylle poliittisen blogin kirjoittamista vuonna 2008, kun presidentinvaalit olivat käynnissä Yhdysvalloissa. Playboy tarttui ideaan ja Glynnis kävi kirjoittamassa rahakkaan sopimuksen lehden kanssa. Lähtiessä päätoimittaja ojensi hänelle pinon uusimpia numeroita.

- Selasin lehtiä täydessä metrossa ja kuvat saivat minut tuntemaan itseni sairaaksi. Mietin, mihin olinkaan ryhtynyt, Glynnis muistelee.

Glynnin epäilykset kuitenkin kestivät vain metromatkan ajan, eivätkä ne koskaan palanneet. Seuraavat viikot hän tapasi puoluekokouksessa media-alan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ja huomasi, miten helppoa ihmisten huomio on kiinnittää, kun sanoo työskentelevänsä Playboyssa.

- Se on ollut paras ammatillinen kokemus, joka minulla on koskaan ollut.

Myös muut talossa työskennelleet naiset muuttivat käsityksiään sen jälkeen, kun näkivät, miten lehti syntyy. Lehden valtavan suosion vuoksi esimerkiksi monet eturivin feministit antoivat siihen ilomielin haastatteluja 1970-luvulla.

Toimittajat oppivat myös nopeasti, että kuviin palkattua alastonmalleja ei tarvitse sääliä. He olivat usein fiksuja naisia, jotka tiesivät täysin, mitä tekivät.

- Minusta feminismi tarkoittaa, että voit tehdä omat valintasi. Jos haluat riisua vaatteesi, jotta voit maksaa lukukausimaksut hammashoitajan tutkintoa varten, voi sekin olla feminismiä, Barbara sanoo.

Teksti: Glynnis Macnicol
Toimittanut: Ida Valpas

Alkuperäinen juttu: Elle.com

Mikä avuksi sosiaalisten tilanteiden pelkoon? Mikä on pitkän parisuhteen menestysresepti? Marraskuun Cosmossa on lisäksi mukana ideoita teemajuhliin, bilepukeutumiseen ja herkullisiin party-tarjoiluihin.

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet