Moni nuori nainen kamppailee yksin velkakierteessä. Ympärillä pyörii luottoyhteyskunta, jossa lainarahaa on päivä päivältä helpompi saada.

"Minulla oli 70 paria korkokenkiä, vaikka en edes käytä korkkareita"

Nainen, 24, korkeakouluopiskelija, osa-aikainen myyjä. Velkaa enimmillään noin 4000 euroa.

Aloin tilata verkkokaupoista vaatteita heti, kun täytin kahdeksantoista. Se oli kivaa ajanvietettä ja sain siitä mielihyvää. En edes ymmärtänyt velkaantuvani. Tuntui, että vaatteet olivat tavallaan ilmaisia - eihän niitä tarvinnut maksaa heti. Pian minulla oli asiakastili viidessä verkkokaupassa, ja tilasin vaatteita useilla sadoilla euroilla kuukaudessa. Osamaksut kannustivat tilaamaan lisää. Kun nettishoppailukierre alkoi, asuin vielä vanhempieni luona. Salasin velkasummani ja piilottelin vaatepaketteja: hain ne postista koulupäivän aikana ja vein kotiin ilman, että äitini huomasi. Hän epäili, että olin ostoriippuvainen. Kun muutin omilleni ja menin töihin, nettishoppailu vain jatkui. Tilasin niin paljon, että joskus unohdin, mitä olin ostanut. Ostelin juhlamekkoja ja kertakäyttötavaraa. Ihan turhia juttuja. Minulla oli yhdessä vaiheessa yli sadat kengät, joista 70 paria oli korkokenkiä, vaikka en oikeastaan edes käytä korkkareita. Palkkani kului muuhun elämiseen, joten jouduin lainaamaan usein rahaa vanhemmiltani. Se aiheutti välillemme kiistoja.

Pystyin maksamaan verkkokauppalaskuja aina vain minimilyhennyksinä. Osamaksukorot kasvattivat velkaani, sillä pahimmillaan ne olivat jopa 20 prosenttia vaatteen hinnasta. Lopulta asiakastilini jäädytettiin useissa kaupoissa, koska ostin vaatteita aina maksimisummalla. Velkasummani oli pahimmillaan yli 4000 euroa. 

Meni vuosia ennen kuin ymmärsin, että minulla on ongelma rahankäytön kanssa. Havahduin tilanteeseen keväällä 2013, kun olin velkaa verkkokaupoille noin 2500 euroa. Tajusin maksavani edelleen kauan sitten tilaamiani vaatteita, joissa roikkui vielä hintalaputkin. En voinut uskoa, että olin heittänyt niin paljon rahaa hukkaan. Jouduin myöntämään perheelleni, että kaikki rahani menivät verkkokauppatilien lyhennyksiin. Sen jälkeen aloin lyhentää velkaani järjestelmällisesti maksamalla 400-700 euron summia kerrallaan. Puolessa vuodessa olin maksanut kaikki velkani pois. 

Sittemmin olen oppinut hallitsemaan rahankäyttöäni ja säästämään. Olen ymmärtänyt, että shoppailin osaksi siirtääkseni ajatuksiani pois piilotetuista, kipeistä tunteista, joita olen analysoinut myöhemmin terapiassa. Vaikka shoppailen edelleen verkkokaupoissa, en enää maksa laskujani osissa. Olen kiitollinen, ettei ongelmani ehtinyt päästä koskaan peruuttamattoman pitkälle. Silti ajatus luottokortin hankkimisesta tulevaisuudessa pelottaa. Tuleeko minulle kiusaus elää yli varojeni?"

Asiantuntijan vinkki: "Mieti tarkkaan luottokortin hankkimista. Onko se välttämätön? Jos oikeasti tarvitset luottoa, pohdi, onko kortissa oltava jatkuva luotto vai ottaisitko sen vain yhteen asiaan, kuten autolainaan. Valitse mahdollisimman pieni luotto ja pyri välillä nollaamaan velkasi. Luottokorttia ei myöskään ole pakko pitää lompakossa. Säilytä sitä kotona pahan päivän varalle."

"Joskus mietin, onko minun pakko olla parisuhteessa, jotta pärjään taloudellisesti"

Nainen, 27, parturi-kampaaja. Velkaa enimmillään: 16 000 euroa.

Olen aina ollut spontaani ja tuhlaileva rahankäyttäjä. Luottokorttini on ollut tapissa siitä asti, kun sain sen vuonna 2007. Käytin luoton silloin muun muassa merkkivaatteisiin ja sisustukseen. Nykyään lyhennän luottovelkaa minimisumman kuussa - ja käytän luoton aina uudelleen loppuun. Ostelen vaatteita ja syön ravintoloissa kolme ruokalajia, vaikka tiedän, ettei minulla olisi siihen varaa. Kun näen jotain, mitä haluan, minun on saatava se heti, vaikka sitten velaksi.

Otin muutaman tonnin opintolainan kuusi vuotta sitten, kun muutin pääkaupunkiseudulle opiskelemaan. Kulutin sen nopeasti äkkipikaisiin ostoksiin. Lisäksi minulle alkoi kertyä velkaa nettikaupoissa shoppailemisesta. Asuin tuolloin poikaystäväni kanssa hänen asunnossaam, joten kuukausittaiset menoni olivat pienet. Poikaytsäväni maksoi usein kauppalaskumme, ja minä kulutin rahojani kaikeen muuhun. Kun erosimme, poikaystäväni vaati minua maksamaan hänelle takaisin satoja euroja. Luotto- ja nettishoppailuveloistani päästäkseni otin pankista 8000 euron suuruisen käyttöluoton. Tunne oli vapauttava: raha-asiani tuntuivat järjestyvän, kun hajanaisten laskujen sijaan lyhensinkin pankin belkaa. Pian sorruin kuitenkin käyttämään luottokorttia ja velkaannuin lisää. Tajusin, kuinka helppoa on saada velkarahaa käyttöön. Otin pankista myös 2000 euron suuruisen joustuluyoton, jolla maksoin itselleni lomamatkan Kööpenhaminaan. Pahimmillaan olin velkaa eri tahoille yhteensä noin 16 000 euroa. 

Tällä hetkellä käyn töissä ja asun uuden poikaystäväni kanssa. Pyrin pitämään kirjaa menoistani ja maksamaan kaikki laskut ajallaan. Olen onnistunut lyhentämään käyttöluottoani muutamia tonneja sekä säästämään matkoja varten. Samaan aikaan olen kuitenkin lainannut avomieheltäni rahaa. Kulutan palkkani usein ennen kuin ehdin saada seuraavan, joten loppukuussa poikaystäväni joutuu maksamaan ruokaostoksemme. Riitelemme jatkuvasti raha-asioista. Joskus mietin, onko minun pakko olla parisuhteessa, jotta pärjään taloudellisesti. En usko, että minulla olisi varaa asua yksin pääkaupunkiseudulla.

Velkaantumiseeni on monia syitä. Tiedän, että minulla on ongelmallinen suhde rahaan enkä osaa käyttää sitä järkevästi. Minulla on myös tarve näyttää, että olen vauras: hieno laukku, kukkaro ja kengät. Kukaan ei tiedä, vaikka ne olisivat velkarahalla hankittuja. Ennen soimasin itseäni huolimattomuudestani, mutta nykyään olen hyväksynyt tilanteeni. Ehkä minulle tulee vielä joskus sellainen olo, että minulla on kaikki, mitä tarvitsen."

Asiantuntijan vinkki: "Mitä jos vauraalta näyttämisen sijaan muuttaisit tyyliäsi ja tarkkailisit, kuinka paljon pystyt säästämään muutoksella? Tee itsellesi kuukausibudjetti ja ota tavoitteeksi, ettet pyydä poikaystävältäsi enää rahaa. Puhukaa ongelmastasi. Osoita, että haluat tehdä asialle jotain. Se tekee varmasti hyvää sekä omalletunnolle että parisuhteelle."

Näin selviät veloistasi

1. Kirjaa menosi

Jos koet, että rahankäyttösi on ajoittain hallitsematonta, ala kirjata menosi ylös paperille. Näin realisoit kulutuksesi itsellesi.

2. Mieti syitä

Pohdi, millaisiin tilanteisiin hetken mielijohteesta tehdyt ostoksesi liittyvät. Yritätlö piristää tai lohduttaa itseäsi uudella hankinnalla? Onko ostos todella tarpeellinen?

3. Punnitse tarkkaan

Ole kriittinen niin kulutustuotteiden kuin erilaisten lyhytluottojen markkinointia kohtaan. Velkarahaa mainostetaan nykyään yhä helpompi saada.

4. Tiedä velkasi 

Laadi rehellinen taulukko veloistasi. Kirjaa ylös, paljonko otat uutta velkaa ja paljonko lyhennät velkaa kuukausittain.

5. Pyydä helpotusta

Pidempiaikaisiin luottoihin, kuten pankin käyttöluottoon, voi pyytää velkojalta lyhennysvapaita kuukausia. Maksa silloin pienemmät hajanaiset velat pois.

6. Tee taloussuunnitelma

Selvitä tulot ja välttämättömät menot paperille ja tee itsellesi päiväbudjetti, jota noudatat. Tulojen ja menojen erotus on yhtä kuin summa, jolla voit lyhentää velkojasi kuukausittain.

7. Päästä perintään

Joskus voi olla paras vaihtoehto päästää velkoja perintään ja ulosottoon asti. Ne ovat parempi vaihtoehto kuin jatkuva lisävelkaantumine. Älä siis pelkää liikaa luottohäiriömerkintää: luottotiedottomillekin voidaan tehdä velkajärjestelyitä.

8. Maksa tärkein

Älä jätä vuokraa, vakuutusmaksuja tai sähkölaskuja maksamatta velkojen lyhentämiseksi.

9. Laske korot

Laske, kuinka paljon velkojesi lyhennyksistä kuluu lainakorkoihin ja luottokuluihin. Luottojen korot ovat usein hämmästyttävän korkeita.

10. Hae apua

Jos sinusta tuntuu, etteivt raha-asiasi ole kohdillaan etkä selviä veloistasi omin neuvoin, hae ulkopuolisya apua. Takuu-Säätiön velkalinja sekä kunnallinen velkaneuvonta auttavat järjestämään velanmaksua.

11. Älä jää yksin

Älä jää yksin velkahuoliesi kanssa. Yritä olla tuntematta häpeää taloudellisesta tilanteestasi. Itsesyytökset estävät monia hakemasta apua rahahuoliin. Läheiset saattavat tuomita, mutta ammattilaiset suhtautuvat velkaongelmiin asiallisesti ja tuntevat ratkaisut niiden voittamiseen. 

Vinkit ja ohjeet antoi Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Päätoimittaja Stina Mäntyniemi

”Hangossa voi kesäisin tuntea olevansa melkein ulkomailla, Levi taas on kevättalvella kuin mini-St.Moritz.”

Toimituspäällikkö Linda Forss

”Road tripit Suomessa ovat parasta. Valitsen aina reitit, jotka vievät pienten kuntien ja hiljaisten sivukylien läpi. Niitä meillä piisaa.”

Digital Content Strategist Maria Lieto

”Olen onnellisimmillani Saaristomerellä. Luonto, meri ja fiilis ovat siellä niin uniikkeja.”

Art Director Tonja Rantanen

”Lappi on Suomen kauneinta ja eksoottisinta aluetta. Inhoan kylmyyttä, mutta Lapin maisemissa se jotenkin unohtuu.”

Graafinen suunnittelija Isma Valkama

”Helsinki on jatkuvasti kehittyvä kaupunki, jossa on hienosti säilynyttä historiaa, kuten Suomenlinna ja Käpylä. Jos kuitenkin kaipaan vastapainoa, Saaristomeri ja Lapin erämaat ovat parasta. Missä kännykkä ei kuulu, siellä mieli lepää.”

Toimituksen assistentti Tiina Kyllönen

”Kesällä ei ole mitään sen hienompaa kuin veneillä Saimaalla. Pieni Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa taas on luontopolkujen Disneyland. Huikeita maisemia!”

Kuva: iStock

Katso myös:

Nämä kuvat pelastavat päiväsi – katso, miltä koirat näyttävät ennen ja jälkeen parturin

Ruotsalaisen tuoksutalo Byredon tuotteet myyntiin Kicks-verkkokauppaan

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti”