Ihana mies, mutta aivan liian lyhyt. Onko pituudella väliä?

Vau, kuka tuo on, Pauliina ajatteli, kun hän näki Heikin ensimmäistä kertaa after skissä Ylläksellä. Heikki istui kavereidensa kanssa laskupäivän jälkeen oluella. Hänen vaalea, kihara tukkansa pursusi pipon alta. Heikki oli pukeutunut löysiin lautailuvaatteisiin ja hymyili paljon. Pauliinalla ja Heikillä oli yhteisiä ystäviä, joten oli luontevaa, että iltaa jatkettiin yhdessä läheisellä kämpällä. He juttelivat koko illan olohuoneen nurkassa, lähtivät yhdessä diskoon ja vaihtoivat puolen yön aikaan ensimmäisen suudelmansa. Pauliina nautti. Heikki oli hauska, suloinen ja huomaavainen. Ja Pauliinaa noin kymmenen senttiä lyhyempi.

− Kamalaa ja turhamaista tunnustaa, mutta Heikin pituus oli osasyy, miksi suhde ei kantanut puolta vuotta pidemmälle, Pauliina toteaa.

Eikä Pauliina ole yksin. Vähintään kerran tyttöjen illassa kuullaan yleensä toteamus, että mahtava tyyppi mutta lyhyt. Kun Katie Holmes seurusteli Tom Cruisen kanssa, lehdissä kerrottiin Cruisen käyttävän korollisia kenkiä, jotta hän näyttäisi pidemmältä vaimonsa rinnalla. Mistä on kysymys? Miksi ajattelemme, että miehen pitää olla naista pidempi?

Tietokirjailija Osmo Tammisalo selittää ajatusta historian avulla. Menneessä maailmassa naisen kannatti etsiä itselleen kumppani, joka pystyi suojelemaan perhettään fyysisesti. Ympäristö oli väkivaltaisempi, joten miehen pituus ja koko toivat turvaa.

− Voi olla, että jotkut hankkivat nykyään ison koiran samoista syistä, Tammisalo vertaa.

Pituus oli joskus myös merkki tautien vähäisyydestä ja vastustuskyvystä. Nykyisessä parinetsinnässä on yhä jälkiä tältä ajalta.

Tammisalo viittaa tutkimuksiin, joissa pitkien miesten on todettu päätyvän lyhyempiä useammin korkeampaan asemaan urallaan. Siksi saatamme miettiä alitajuisesti, että pidemmillä miehillä on enemmän resursseja perheen elättämiseen ja siitä huolehtimiseen.

− On kuitenkin syytä tiedostaa, että pituus ei ole millään tavalla yhteydessä luotettavuuteen, kunnianhimoon tai rakkauteen, Tammisalo muistuttaa.

Psykoterapeutti Maaret Kallio Väestöliitosta on samaa mieltä. Myös hän uskoo, että pituuskysymykseen liittyy vanha odotus siitä, että miehen on oltava perheen pää, suhteen suojeleva hahmo.

− Vaikka olemme muuten jo melko tasavertaisia sukupuolina, tässä vanhat ajatukset nousevat esiin, Kallio kuvaa.

Se on varmasti totta. Jos pituus ei olisi parinvalintaa niin vahvasti ohjaava ominaisuus, olisi enemmän suhteita, joissa nainen on miestä pidempi.

Ketä sentit oikeasti häiritsevät?

Tammisalo löytää selityksen pituuskysymykseen myös lapsuudesta. Lapsen näkökulmasta kasvamme maailmassa, jossa pitkillä ihmisillä eli aikuisilla on enemmän valtaa. Myös tämä muistikuva voi kulkea mukanamme kumppanimieltymyksiin asti.

Myös Pauliina muistaa tunteneensa olonsa Heikin rinnalla usein jättiläiseksi. Ennen Heikkiä Pauliina käytti korkokenkiä, Heikin kanssa ne jäivät kaappiin.

− Se oli typerää, koska en usko, että Heikkiä olisi haitannut, vaikka olisin käyttänyt korkoja. Emme puhuneet koskaan asiasta.

Vaikka Pauliina uskoo, että suhde olisi päättynyt joka tapauksessa, hän myöntää, että pituus oli merkittävä tekijä. Lopussa pituusero alkoi saada huvittavia muotoja. Kun Pauliina ja Heikki olivat ulkona, Pauliina pyysi Heikkiä istumaan kanssaan. Niin puuttuvat sentit eivät olleet niin ilmeisiä. Jos Heikki pyysi Pauliinaa mukaansa baaritiskille, Pauliina jäi mieluummin paikalleen.

Toisaalta pituudesta huolehtiminen liittyi myös ikään. Kun Pauliina oli Heikin kanssa, hän oli kahdeksan vuotta nykyistä nuorempi, vähän päälle parikymppinen. Muiden mielipiteet vaikuttivat.

− Kun ajattelen tilannettamme nyt, mietin, että olisin voinut tehdä enemmän sen eteen, että en olisi antanut pituuden vaikuttaa. Heikki oli hyvä mies.

Siksi hän kehottaisikin nuorta itseään pukeutumaan reippaasti korkokenkiin ja kävelemään suoraselkäisenä Heikin rinnalla. Vastaamaan naisesi on pidempi –huuteluihin edes jotain.

Tammisalo ja Kallio kannustavat samaan. Kallio sanoo, että kyse on ennen kaikkea tositilanteen hyväksymisestä. Pituudelle ei voi mitään, mutta ajatuksilleen voi. Niitä on mahdollista muuttaa ja kehittää.

− Älä anna senttien määrittää koko suhdetta. Muista, että niillä ei ole tekemistä sen kanssa, kuinka miehinen tai hyvä kumppani mies on.

Tammisalo jatkaa, että juuri siksi meidän kannattaa jatkuvasti tarkkailla ja kyseenalaistaa ajatuksiamme. Annammeko ympäristömme, mainoksien tai ystäviemme vaikuttaa liikaa?

Ja varsinkin ennakkoluuloihin on syytä paneutua, sillä lopulta ne määrittelevät, millaisia ihmisiä olemme.

Teksti: Sanna Kekki

Pauliinan ja Heikin nimet on muutettu.

Katso myös:

5 asiaa, joista ei tarvitse stressata suhteessa

Tee nämä 18 asiaa, jos haluat suhteesi kestävän

9 merkkiä siitä, että poikaystäväsi on SE oikea

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"