Pääsit harjoitteluun unelmiesi työpaikkaan, mutta miten pääset sen jälkeen sinne töihin? Näin hyödynnät ensimmäisen ura-askeleesi.

1. Opettele pukukoodi

Työpaikalle pukeudutaan sen näköisesti, että olet menossa töihin. Tärkeintä on noudattaa juuri kyseisen työpaikan pukukoodia. Pankkiin tai hotellin vastaanottoon ei todennäköisesti voi mennä farkuissa, t-paidassa ja tennareissa, vaan tarvitset suorat housut, siistin paidan ja bleiserin. Mainostoimistoon tai tuotantoyhtiöön voit pukea rennomman, persoonallisemman asun. Jos haet esimerkiksi muotilehteen töihin, kurkista, onko lehdessä tai sen nettisivulla osioita, josta näet toimituksen ihmisten kuvia. Niistä voi päätellä, miten he pukeutuvat töihin. Mieti ensimmäisen päivän pukeutumisesi tarkkaan, sillä aamupalaverissa ei ole kiva huomata, että muilla on puku ja sinulla reikäiset farkut.

2. Tiedä, mihin menet harjoittelijaksi

Jos olet aloittamassa harjoittelun Spotifyn toimistolla, tutustu viimeisimpiin soittolistoihin. Jos menet harjoitteluun kehitysyhteistyöjärjestöön, sinun oletetaan tietävän, missä projekteissa järjestö on ollut mukana viime aikoina. Menossa lehteen? Lue aikaisempia numeroita niin paljon kuin käteesi saat ja valmistaudu kertomaan mielipiteesi niistä. Onko yrityksellä nettisivuja? Kännykkäsovellusta? Facebook-tiliä? Käy ne kaikki läpi.

3. Googlaa, googlaa, googlaa

Ennen kuin tapaat ihmiset, joiden kanssa työskentelet, mieti saatko heistä ennakkotietoja jostain? Google? Facebook? Twitter? On hyvä tietää, keitä yrityksessä työskentelee - edes pomosi nimi.

4. Asennoidu oikein

Älä ajattele tekeväsi ilmaista työtä. Ota harjoittelu mahdollisuutena saada koulutusta sen sijaan, että miettisit tekeväsi "orjatyötä". Jos harjoittelussa on joinakin päivinä kiire, niin älä ajattele, että sinua "riistetään". Katso ympärillesi. Onko kaikilla muillakin kiire? Aivan, tervetuloa työelämään 2015! Muista kuitenkin, ettei harjoitteluusi kuulu tehdä ylitöitä. 

5. Älä huokaile

Harjoittelijat saavat tehtäväkseen usein ylimääräisiä töitä, joihin muilla ei ole juuri nyt aikaa. Viidenkymmenen huulipunan järjesteleminen sävyjen mukaisesti riviin tuntuu sinusta ehkä turhalta. Työpaikalla on kuitenkin jokin syy siihe, miksi sinun pitää tehdä kyseinen tehtävä. Jos et tiedä, mikä se syy on, kysy.

6. Tutustu työkavereihisi

Vaikka haluaisitkin vakuuttaa esimiehesi työskentelemällä ahkerasti, malta pitää taukoa edes ruokatunnin ajan. Se on oikeutesi! Kahvi- ja lounastauot ovat paras aika tutustua työporukkaan, sillä silloin halutaan pitää taukoa töistä ja jutella vapaammin arkisista asioista. Jos työporukalla on tapana käydä lounaalla ulkona, venytä opiskelijabudjettiasi sillon tällöin, jos mahdollista. 

7. Pysy yhteydessä

Pidä yhteyttä työpaikkaan myös harjoittelujaksosi jälkeen. Muista tarkistaa yrityksen nettisivut, twiitit ja Facebook-julkaisut. Kommentoimalla julkaisuja pidät itsesi paremmin heidän muistissaan. Voit ilmoittaa työpaikalle olevasi valmis auttamaan aina, kun on tarjolla pieniäkin pestejä. Seuraavalla kerralla, kun avoin työpaikka vapautuu, he muistavat, kuka sinä olet. 

Kuva: MVPhotos

Ruokakuluissa voi säästää pienellä vaivalla merkittävän summan. Niin tekee vapaaehtoisesti yhä useampi. Aloita ruokapihistely näillä!

1. Hyödynnä myynnistä poistuvat tuotteet

Fiksuruoka-sivustolta voi tilata myynnistä poistuvia tai parasta ennen -päiväystä lähestyviä tuotteita, esimerkiksi ruokaa ja juomaa, 20–90 prosentin alennuksella.

www.fiksuruoka.fi

2. Syö hävikkiravintolassa

Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitseva ravintola Loop tarjoaa hävikkiruoasta valmistettua ruokaa.

www.ravintolaloop.fi

3. Lataa mobiilisovellukset

Lunchie Market- ja ResQ-palveluihin rekisteröitymällä voi ostaa ravintoloiden ylijäämäannoksia edullisesti.

www.lunchie.market/suomi ja www.resq-club.com

4. Tilaa ruokapiireistä

Ruokapiirissä kuluttaja tilaa elintarvikkeita, kuten lihaa, kananmunia, hiutaleita ja juustoja, suoraan ruokatuottajalta. Eri kaupungeille ja kaupunginosille on omat piirinsä. Piirejä löytyy esimerkiksi Facebookista nimellä REKO Lähiruokarengas.

Psst! Lue lokakuun lehden sivuilta 50-51 lisää siitä, kuinka voit säästää ruokaostoksilla isojakin summia. 

Kuva: iStock

Katso myös:

Uusi lehti on täällä! Kokosimme yhteen parhaat sitaatit

Kolme naista kertoo, miksi kamala ero onkin ollut lopulta ihan hyvä juttu: ”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

HBO:n Big Little Lies palkittiin parhaana minisarjana – katso kuvat Emmy-gaalan vieraista

Olemme superinnoissamme uudesta lehdestä! Tässä lokakuun numeron kiinnostavimmat sitaatit.

"Pihistelyn taustalla on ajatus rahallisen säästön lisäksi myös ympäristön kannalta eettisestä kuluttamisesta." -Määrätietoisesti säästävä Heidi Järvinen

"Vaikka puolitoista vuotta elämästäni on ollut ihan hirveää, olen kiitollinen siitä, että kaikki tapahtui nyt eikä myöhemmin. Sain burn outista enemmän kuin mitä menetin." -Työpaikallaan burn outiin sairastunut Anna

"Vaikka suhteesi ei kestäisi koko loppuelämääsi, se saattaa olla koko loppuelämäsi kannalta merkityksellinen suhde. Kaikkea rakkautta ei ole luotu kestämään, mutta se ei tarkoita etteikö kannattaisi rakastaa." -Tämän kylän homopoika -blogin Eino Nurmisto

"Omaan osaamiseen on uskottava 110-prosenttisesti. Olen saanut kotoani mallin, että kaikki työkokemus on hyvästä. Allekirjoitan tämän täysin." - Tapahtumatoimisto Tapauksen projektipäällikkö Caroline Korhonen

"Jos ihminen ei olisi itsekäs, hän olisi altis muiden vaikutuksille. Narsistiset johtajat ja kaikenlaiset gurut pystyvät helpoten ohjailemaan ihmisiä, jotka eivät tunne tai arvosta itseään tarpeeksi. Jatkuvasti muille myönnytyksiä tekevät ihmiset ajautuvat helpommin myös ihmissuhteisiin, joissa itse kärsivät." -Mahtava minä – itsekkyyden voima ja vastavoima -kirjan kirjoittanut Jukka Koskelainen

"Olenko itsekäs, kun en koe tarvetta lisääntyä? Vai olenko saanut tarpeekseni ihmissuhteista, joissa olen joutunt huolehtimaan aikuisesta ihmisestä kuin lapsesta?" -Cosmon kolumnisti Janni Hussi

Katso myös:

Kolme naista kertoo, miksi kamala ero onkin ollut lopulta ihan hyvä juttu: ”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

HBO:n Big Little Lies palkittiin parhaana minisarjana – katso kuvat Emmy-gaalan vieraista

Testasimme tämän hetken kiinnostavimmat kasvoseerumit – katso parhaat