Kun rakkaus menee rikki, eivät mieli ja kroppakaan selviä kolhuitta. Jos monen vuoden yhteiselo ja lupaukset jaetusta tulevat yllättäen päätökseensä, menetys ja suru voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Mieli on päivisin harmaa ja öisin musta, kun kieriskelet sängyssäsi miettien mikä meni vikaan. Et ole tunteidesi kanssa yksin. Kun Michiganin yliopiston tutkijat pyysivät vastajätettyjä katsomaan eksiensä kuvia, näkyi aivokuvissa reaktioita samoissa kohdissa missä fyysinen kipu tuntuu. Toisin sanoen särkynyt sydän voi tuntua yhtä kivuliaalta kuin rikkoutunut luu. Sydämen korjaus voi olla näistä kahdesta jopa hankalampaa. Paluuta elämään helpottaa suunnitelma, jonka avulla saat suunnattua ajatukset kohti loistavaa tulevaisuutta.

Puhu asiasta, paljon

Älä turhaan säästele sanojasi. Vatkaa asia läpi yksityiskohtineen niin monta kertaa kuin tarvitsee joko puhumalla tai kirjoittamalla. Negatiivisteln kokemusten pukeminen sanoiksi on todestetusti toimiva selviytymistaktiikka.

Siinä vaiheessa kun erosta on kulunut jo aikaa, eikä puhuminen enää helpotakaan, olet tullut rajakohtaan. Voit esimerkiksi harkita, että kävisit juttelemassa terapeutille. Hänellä on sellaisia tietoja ja taitoja, joita ystävilläsi tai päiväkirjallasi ei ole. Hyvä terapeutti osaa auttaa sinua ylipääsemisen tiellä, jossa määränpäänä on uusi alku.

Ota laastari

- Laastarisuhde on tehokas tapa hoitaa särkynyttä sydäntä, sanoo neuropsykiatri Lounann Brizendine Kalifornian yliopistosta.

Brizendune perustelee laastarisuhteen toimivuutta sillä, että toisen ihmisen fyysinen läsnäolo saa hyvänolonhormonit dopamiinin ja oksitosiin hyrräämään. Eron jälkeen kyseisille hormoneille on kysynytää. Mutta vällujen väliin ei tarvitse heti hypätä, jos se ei tunnu luontevalta. Myös halaaminen ystävän kanssa, hieronta tai kampaajakäynti herättävät opiaatin kaltaisten neurokemikaalien tuotannon. Nauraminenkin auttaa.

Afterworkeille

Älä suunraa töistä joka päivä suoraan kotiin tai jumppaan. Lisää huulipunaa ja mene baariin. Aseta kuitenkin raja kahteen drinkkiin.

- Kaksi tuntia drinkin nauttimisen jälkeen aivot erittävät runsaasti dopamiinia, joa helpottaa ahdistuksen tunnetta, Brizendine selittää. Mutta ole tarkkana: suuri määrä alkoholia aiheuttaa romahduksen dopamiinin määrässä seuraavan yön ja päivän aikana. Jyskyttävä krapula autta harvoin sydänsuruihin.

Älä pyöri sängyssä

Eron jälkeen keho erittää valtavia määriä suorituskykyä tehostavaa adrenaliinia.

-Kiihtyneessä tilassa kroppa erittää myös stressihormoni kortisolia, joten vuorokausirytmi on auttamatta sekaisin, Brizendine  sanoo. 

Jos tunnit kuluvat, muttta nukkumattia ei näy, nouse ylös ja etsi käsiisi muistiinpano välineet.

-Kirjoita paperille peloistasi, suruistasi ja ahdistuksestasi parikymmentä minuuttia, neuvoo psykologian professori Arthur Markman Teksasin yliopistosta. 

Kirjoittaminen rauhoittaa ajatuksiasi ja samalla toivottavasti myöskehoa. Lohduttaudu sillä, että uni tulee kyllä jossain vaiheessa.

Hanki lounasseuraa

Koska kroppasi on stressitilassa, ruokahalusi on todennäköisesti nollassa tai kehosi kantaa jättilasteja hiilareita ja sokeria. Koska kumpikaan ei ole jäkevää, aterioi kavereiden kanssa, Markman neuvoo. 

Ja syöminen seurassa on aina hauskempaa kuin yksikseen mussuttaminen.

Hikoile murheet pois

Kun olet surullinen, suhtaudu liikuntaan lääkkeenä. Opiaatit ovat tehokkaita kivunlievittäjiä, ja liikunta tehostaa niiden eritystä aivoissa. Sännölliset salikäynnit myös tuovat järjestystä elämään. Rutiinin lisäksi liikunta paikkailee kolhittua itsetuntoa. Muutaman menetetyn lisäksi kuntosalille jäävät itseinhon ja kelpaamattomuuden tunteet. 

Katso myös:

Ensirakkaus, hullu rakkaus, Se Oikea - tunnistatko kaavan?

Näin eroat kuin aito boss lady

Tästä tiedät, että kundi kunnioittaa sinua

Kuva: Imaxtree

 

 

 

 

Pikkuinen Anacã-poika saa sisaruksen. Onnea!

Taas uusi Victoria's Secret -vauva! Eteläafrikkalainen huippumalli Candice Swanepoel, 29, odottaa toista lastaan. Malli virallisti asian julkaisemalla Instagramissa suloisen kuvan ja tekstin "joulu tuli ajoissa".

Ja kyllä, tämä tarkoittaa, että Swanepoel todella oli raskaana kävellessään Shangaissa marraskuussa järjestetyssä Victoria's Secret -näytöksessä. Mediassa ehdittiin jo hehkuttaa, millaiseen kuntoon hän oli ehtinyt synnytettyään ensimmäisen lapsensa Anacãn lokakuussa 2016. 

Swanepoelin kumppani on brasilialainen miesmalli Hermann Nicoli. Pari on seurustellut siitä saakka, kun he tapasivat Pariisissa Swanepoelin ollessa vain 17-vuotias. 

Naisen lähimpiin kavereihin kuuluvat muun muassa mallikollegat Behati Prinsloo, Doutzen KroesLily Aldridge ja Rosie Huntington-Whiteley. Kukakohan saa kunnian olla pikkuisen kummi?

@angelcandices


Lähde: Vogue
Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Mielipiteitä jakava Reino Nordin: "Kyllästyin murjottamiseen ja katkeruuteen"

Helppo ja herkullinen joululahjaresepti: suolakeksifudge

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"