Kiitos kehittyneen teknologian, nykyisin töitä voi tehdä melkein missä vain. Kuva: MVPhotos
Kiitos kehittyneen teknologian, nykyisin töitä voi tehdä melkein missä vain. Kuva: MVPhotos

Etkö tiedä, millaisessa työssä olet viiden vuoden päästä? Hyvä, sillä voi olla, että tulevaisuuden työpaikkaasi ei ole vielä edes olemassa. 

Kaikki tietävät sen työhaastattelun piinaavan kysymyksen: Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Vastaus tähän kysymykseen saattaa tuntua entistä hankalammalta, sillä työelämä ja työn tekeminen muuttuvat jatkuvasti.

Siinä missä ennen nähtiin itsensä toimitusjohtajana toimitusjohtajan paikalla, saattaa monella työuraansa aloittavalla nuorella ollakin tähtäimessään ansaita elantonsa mahdollisimman vapaasti, jotta aikaa jää myös elämälle työn ulkopuolella. 

Kiitos teknologian, työn tekeminen ilman fyysistä toimistoa on monelle jo arkipäivää. 

– Työelämässä on meneillään rakennemuutos. Hiljalleen kasvava trendi on, että korkeastikoulutetuista ihmisistä jonkin verran aiempaa useampi tekee töitä freelancerinä, kertoo työelämätutkija Satu Ojala

Ojalan mukaan freelancereiden osuus työllisistä on vain muutamia prosentteja, mutta silti heidän osuutensa on kasvanut 2000-luvulla.

Työelämätutkija myös huomauttaa, että erilaiset toimialojen muutokset eivät ole mitenkään uusi juttu, vaan niitä on ollut meneillään yhteiskunnassamme jo satojen vuosien ajan. Ja toisaalta esimerkiksi palkkatyössä muutoksia ei juurikaan näy. Tosin oikeastaan jokaisella alalla on muuttunut ainakin se, että työntekijän vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntyneet verrattuna menneisiin vuosikymmeniin. Johtamiskäytäntöjen muutoksen seurauksena useat yritykset panostavat paljon myös työntekijöiden hyvinvointiin.

Ei uhkia, vaan mahdollisuuksia

Mutta sitten siihen suunnitelmaan. Kannattaako sellaista enää nykypäivänä tehdä omalle uralle? Voihan olla, että muutaman vuoden päästä kone hoitaa sinunkin unelmaduunisi. Vai hoitaako?

Ojala muistuttaa, että vaikka paljon uhkaillaan esimerkiksi tekoälyllä, on jonkun kuitenkin ohjelmoitava se ja kehitettävä sitä. Ojalan mukaan tekoälyn kaltaiset uudet innovaatiot useammin luovat uusia työpaikkoja, kun hävittävät niitä.

– Nykyajan työelämässä kaikenlaiset taidot ovat tärkeitä, Ojala painottaa. 

Oman harrastuneisuuden lisäksi laaja-alainen kouluttautuminen antaa hyvät mahdollisuudet työllistymiseen. Lisäksi verkostoituminen ottaa yhä suurempaa roolia. Hyvät kommunikointitaidot ovat tärkeitä. Mitä enemmän osaat asioita, sen parempi. Ja vaikka puhutaan paljon digitalisaatiosta, eivät ne perinteiset työt katoa minnekään. 

– Opettajia ja hoiva-alan ihmisiä tarvitaan aina, Ojala huomauttaa.

Ennakoimista oman uran suhteen voi siis harrastaa jonkin verran. Tai jos haluaa olla täysin varma omasta työllistymisestään ja urapolusta, esimerkiksi terveys- ja sosiaaliala on varma valinta. Mutta sekään ei haittaa, jos oma tulevaisuus on vielä vähän auki. Sillä Ojalan mukaan nykypäivän työmarkkinoilla on tärkeintä muistaa seuraava sääntö: töitä voi löytyä sieltä, mistä niitä ei todellakaan osannut ennakoida löytyvän.

Ammatit, joita ei ollut vielä viisi vuotta sitten:

1. Snapchatin sisällöntuottaja

Useimmilla sinun suosikkibrändeilläsi on olemassa kokonainen tiimi, jonka työ on tuottaa sisältöä pelkästään Snapchattiin. Kyllä, kuulit oikein. Se mitä teet joka päivä kahvilassa, lounaalla tai kotisohvalla on jonkun työ!

2. Instagram-vaikuttaja

Instagram-vaikuttaja eli influencer saa tuloja siitä, että julkaisee kuvan itsestään yllään jonkin tietyn merkin vaatteet tai asusteet. Merkki maksaa vaikuttajalle näkyvyydestä. Vaikka tämä unelmaduunilta kuulostaakin, ei vaikuttajaksi pääse kuka vain. Henkilöllä on oltava Instagramissa useita tuhansia seuraajia, sekä tunnettavuutta esimerkiksi blogin tai vlogin kautta. Mutta kun nämä asiat ovat kunnossa, voi Instagram-vaikuttajana tienata parhaimmillaan viisinumeroisia summia yhden kuvan julkaisemalla. Kansainvälisesti tunnetuin influencer on Hudabeauty-nimistä Instatiliä ylläpitävä meikkitaiteilija Huda Kattan, jolla on Instagramissa huimat 25 miljoonaa seuraajaa.

3. Ohjelmoija autoalalle

Jos autoteollisuus ja historian tekeminen kiinnostavat, kannattaa hankkia itselleen ohjelmoijan paperit. Autoteollisuuden on nimittäin ennustettu mullistuvan muun muassa automaattiautoilla, eli autoilla joissa ei ole lainkaan kuskia. Ja entäs sitten tulevaisuuden lentävät autot, ne vasta ohjelmointia vaativatkin! 

4. Milleniaali someasiantuntija

Usko tai älä, suurten yritysten iäkkäämmät johtajat palkkaavat itseään huomattavasti nuorempia, eli useimmiten 80 tai 90 -luvulla syntyneitä henkilöitä, avustamaan itseään ja yritystään sosiaalisen median ja muiden milleniaaleilla hyvin hallussa olevien asioiden kanssa.

5. Ekologisesti kestävien valintojen koordinaattori

Monet yritykset haluavat pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja tehdä parempia ekologisia valintoja. Heillä ei vain ole aikaa miettiä, mitä nuo valinnat mahdollisesti olisivat. Silloin astuu kuvaan koordinaattori, joka kertoo tarkalleen, mitä yritysten pitäisi tehdä, jotta maapallo kuormittuisi vähemmän. 

Pitääkö sinun aina istua matkalaukkusi päälle saadaksesi se kiinni? Näiden vinkkien avulla pakkaat kaiken tarvitsemasi, ja jätät tilaa vielä tuliaisillekin!

1. Suunnittele huolella

Suunnittele etukäteen, mitä aiot lomallasi tehdä ja katso sääennuste. Ota mukaasi vaatteita ja asusteita, joita yhdistelemällä saat monta kivaa asukokonaisuutta. Pakkaa vain kahdet kengät: urheilulliset ja illalliselle sopivat. Tee lista kaikista matkallasi tarvitsemista tavaroista ja viivaa niitä yli sitä mukaa, kun pakkaus edistyy.

2.  Hahmota tavaramäärä

Ota kaikki ensin esille ja laita ne vasta sitten matkalaukkuun. Näin näet heti, kuinka paljon tavaraa pitää mahduttaa mukaan ja pystyt helposti pakkaamaan tavarat oikeassa järjestyksessä. Kasaa käsimatkatavarat toiseen ja matkalaukkuun menevät toiseen kasaan.

3. Laita kengät pohjalle

Kengät kannattaa laittaa pitkulaisen muotonsa vuoksi matkalaukun pohjalle. Laita ne muovipussiin, jotta vaatteet eivät likaannu.

4.  Rullaa vaatteet

Kääri vaatteesi napakoiksi rulliksi ja latoa ne kenkien päälle limittäin ja lomittain. Näin ne vievät mahdollisimman vähän tilaa, eivätkä rypisty.

5.  Tuoksuta vaatteesi

Hajuvesi ja kuumana porottava aurinko voivat saada aikaan ihollesi ikäviä läiskiä ja jopa allergisen rektion. Vältyt tältä ja säästät tilaa suihkuttamalla lempituoksuasi vaatteisiin jo ennen lähtöä. Jos välttämättä haluat ottaa tuoksuja mukaasi, laita ne ja muut särkyvät esineet rullattujen vaatteiden sisälle.

6. Hyödynnä hatut ja laukut

Hatut pysyvät hyvin muodossaan, kun laitat niiden sisälle esimerkiksi alusvaatteet ja bikinit. Käytä hyväksesi myös pikkulaukut, jonne voit laittaa vaikkapa korut.

7. Niputa elektroniikka

Pakkaa matkalaukun toiselle puolelle elektroniikka omiin pieniin pusseihin, jotta laitteet pysyvät ehjänä ja hyvässä järjestyksessä. Kieputa johdot rullalle ja sido ne kiinni. Samalle puolelle voit laittaa myös lehden tai kirjan, jonka väliin on hyvä piilottaa kopiot passista ja muista tärkeistä asiakirjoista.

8. Pura toilettilaukku atomeiksi

Kosmetiikkaa kuluu lomallakin yllättävän paljon, joten toilettilaukku vie usein paljon tilaa. Ainoa, joka rantalomalla on oltava isoa, on aurinkovoide. Sampoot, kasvojenpuhdistusaineen, kosteusvoiteen, hammastahnan ja meikkivoiteen voit pursottaa keltaisiin Kinder-munarasioihin. Osta pieni matkakokoinen harja, lakka ja deodorantti. Laita siveltimet ja huulipunat tyhjien talouspaperirullien sisälle ja puuteri minigrip-pussiin. Näillä voit tilkitä matkalaukkuun jääneet pienet kolot.

9. Muista jättää tilaa tuliaisille

Älä sullo matkalaukkua aivan täyteen, vaikkei shoppailu lähtökohtaisesti suunnitelmasi olisikaan. Jos shoppailu kuuluu suunnitelmiisi,  voit pakata mukaasi matkalaukkuvaa’an jolla voit helposti seurata, ettei laukkusi painoraja vahingossakaan ylity.

10. Pakkaa käsimatkatavarat huolellisesti

Reppu on oiva paikka käsimatkatavaroille, sillä sitä on helppo kantaa mukana lentokentällä, erityisesti jos sinun on vaihdettava konetta. Pakkaa käsimatkatavaroihin ainakin matkaliput, passi, lompakko, kännykkä, avaimet ja henkilökohtaiset lääkkeesi. Matkalaukku ei läheskään aina löydä oikeaa kohdetta, joten käsimatkatavaroihin kannattaa pakata myös hammasharja ja yksi vaatekerta.

11. Sido likaiset vaatteet solmulle

Sitaise likaiset vaatteet rullalle käytön jälkeen. Näin pysyt selvillä, mitkä vaatteet kaipaavat lomasi jälkeen pesukonetta.

Maailman parhaiten palkattu näyttelijä kertoi feministisistä periaatteistaan.

Tarvitsetko lisää syitä tykätä Benedict Cumberbatchista? Tähti on kertonut pari päivää sitten feministisistä periaatteistaan. Näyttelijä ei ota roolia vastaan, ellei hänen naispuolinen vastanäyttelijänsä saa yhtä hyvää palkkaa. Cumberbatch on yksi aikamme kystyimpiä näyttelijöitä ja tunnettu muun muassa rooleistaan uudessa Avengers-elokuvassa ja Sherlock Holmes -sarjassa. Hän on 82 miljoonan dollarin vuosituloillaan parhaiten palkattu näyttelijä maailmassa. 

Cumberbatch painotti taannoisessa haastattelussaan Radio Timesin kanssa feminismin merkitystä.

”Kysyn aina, paljonko naisnäyttelijät saavat palkkaa. En suostu tekemään elokuvaa, ellei naisnäyttelijöille makseta yhtä hyvin kuin miehille," Cumberbatch linjasi.

”Naisen yhdenvertainen palkka ja asemat päätöksiä tekevissä pöydissä ovat keskeisiä feministisiä kysymyksiä,” näyttelijä sanoi. Hän on perustamassa itse uutta tuotantoyhtiötä SunnyMarchia, jonka toimintaperiaatteissa hän liputtaa samaa linjaa. Cumberbatch haluaa palkata naisia päättäviin rooleihin ja tuottaa erityisesti naisille suunnattuja tarinoita.

"Puolet yleisöstä on joka tapauksessa naisia. Feminismi on kannattavaa myös bisneksen kannalta," Cumberbatch summaa.

Yksinkertaista, selkeää ja jäkevää toimintaa. Toivomme, että suomalaiset miesnäyttelijät ja elokuvateollisuus ottavat mallia!