Muista nämä, niin pärjäät työelämässä.

1. Kouluttaudu - ja tee tutkinto loppuun.

Suomessa on entistä vähemmän työtehtäviä, joihin ei vaadita minkäänlaista koulutusta.

2. Kouluttaudu uudestaan.

Varaudu siihen, että sinun on kehitettävä ja päivitettävä omaa osaamistasi jatkuvasti - toisinaan on tarpeen kouluttautua kokonaan uudelle alalle työuran aikana. 

3. Tunne itsesi.

On tärkeää, että tiedostat, mitä haluat ja mitä osaat. Löydät oman polkusi helpoiten, kun teet sitä, mikä innostaa sinua. luet siitä, mikä kiinnostaa ja toimit yhdessä sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat oman ajatusmaailmasi.

4. Käytä kaikkia verkostoja.

Yli puolet työnhakijoista löytää työpaikkansa muuten kuin työnantajien ilmoitusten kautta. Omat verkostot, organisaatioiden sisäiset haut ja sosiaalinen media ovat työnhakijalle tärkeitä väyliä.

5. Selvitä työllistymisnäkymät.

Esimerkiksi elektroniikka- ja tietotekniikka-asentajia, insinöörejä, taidealojen ammattilaisia sekä joidenkin akateemisten alojen edustajia koulutetaan liikaa työpaikkoihin nähden. Jos haluat varmuuden työllistymisestä, opiskele sairaanhoitajaksi tai lääkäriksi.

6. Uraputkesi katkeaa välillä.

Työnteko on nykyään entistä monimuotoisempaa ja pirstaleisempaa. On ihan normaalia, että tilanteet vaihtelevat opiskelun, työnteon, mahdollisten työttömyysjaksojen, ehkä myös osa-aikaisen työn ja yrittäjyyden välillä.

7. Koulutuksen taso ei takaa töitä.

Korkeasti koulutettujen työttömyys on alhaisempaa kuin työttömyys keskimäärin Suomessa. Myös korkeakoulutetut joutuvat kuitenkin kilpailemaan työpaikoista.

8. Pätkätyöt lisääntyvät.

Etenkin uran alkuvaiheessa moni joutuu ottamaan vastaan määräaikaisuuksia. Niihin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä työpätkien kautta saattaa avautua ovia vakituiseen työsuhteeseen, ja samalla kartutat arvokasta työkokemusta.

9. Yrittäjyys kannattaa.

Yrittäjyys on yksi uravaihtoehto muiden joukossa. Nuorten yrittäjyyttä tuetaan tällä hetkellä aiempaa enemmän, koska sen toivotaan luovan uusia työpaikkoja työmarkkinoille.

10. Kaikki liikeideat eivät ole hyviä.

Jos harkitset yrittäjyyttä, sinun kannattaa ensimmäiseksi miettiä, mitä haluat omalta työltäsi, mikä sinua motivoi ja mitkä ovat itsellesi tärkeitä uratavoitteita. Oma liikeidea kannattaa testauttaa huolellisesti, miettiä, ketkä ovat mahdollisia kumppanieta, ja hakea tukea heti alkuvaiheesta lähtien. 

Vinkit antoi suunnittelija Minna-Rosa Kanniainen Helsingin yliopiston urapalveluista. Työllisyystietojen osalta lähteenä Akava.

Kuva: Imaxtree

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"