Noelle Hancock vaihtoi New Yorkin pieneen saareen Karibianmerellä ja luopui samalla entisestä elämästään. Hän kirjoitti kokemuksistaan viraali-ilmiöksi nousseen tekstin, joka inspiroi monia.

Vuonna 2001 Noelle Hancock eli elämää, jota kuka tahansa kadehtisi. Hän oli 31-vuotias ja asui Manhattanilla New Yorkissa hyvällä alueella. Työssään toimittajana hän tienasi lähes 90 000 euroa vuodessa ja haastatteli Tom Hanksin kaltaisia megajulkkiksia punaisella matolla. Silti Noellen mielessä pyöri vain yksi asia: loma. Hän eli jatkuvasti sitä hetkeä varten, kun rahaa ja lomapäiviä olisi tarpeeksi säästössä reissua varten.

- New York on kilpailuhenkinen kaupunki. Ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan töissä, jotta pystyisivät kattamaan kalliit elinkulut. Kaikki ystäväni olivat niin kiireisiä, että tapaamiset piti sopia kuukausien päähän.

Silti Noelle epäröi. Elämä ei ehkä ollut tyydyttävää, mutta se oli mukavaa. Eräänä päivänä hän jäi ajatuksissaan tuijottamaan läppärin näyttöä, ja näytönsäästäjäksi valittu paratiisirannan kuva ilmestyi ruudulle.

- Ajatus rannasta sai minut pitkästä aikaa innostumaan. Tuntui, että elän jatkuvasti ruutua tuijottaen, kun halusin oikeasti kokea asioita ruudun toiselta puolen.

Koska Noellella ei ollut poikaystävää ja hän oli juuri viimeistellyt uusimman kirjansa, mikään ei pidätellyt häntä. Hän kirjoitti aikeistaan Facebookin ja kysyi, mille Karibian saarelle hänen kannattaisi muuttaa. Eräs tuttu ehdotti St. Johnia, joka on Neitsytsaarien pienin saari. Noelle katsoi ulos lumisateeseen, jossa kiireiset newyorkilaiset tuuppivat toisiaan kadulla. Päätös oli syntynyt.

Unelmatyö jäätelönmyyjänä

Oli yllättävän helppoa paketoida elämä, jota oli rakentanut vuosikymmenen. Noelle purki vuokrasopimuksensa, myös omaisuutensa ja osti menolennon.

- Vaikeinta oli vakuuttaa itselleni, että oli täysin ok tehdä jotain vain siksi, että haluaa elämälleen uuden suunnan.

Kuusi viikkoa myöhemmin Noelle astui lautasta St. Johnin saarelle. Hänellä ei ollut ystäviä, suunnitelmaa eikä säästöjä, joten hän jakoi aluksi parisängyn tuntemattoman kanssa. Vanhempiensa kauhistukseksi Noelle alkoi myös myydä työkseen jäätelöä.

- Tajusin, että on paljon tyydyttävämpää pyöritellä jäätelöpalloja kympin tuntipalkalla kuin tienata kuusinumeroisia summia isossa yrityksessä. Sain tehdä töitä käsilläni, tapasin jatkuvasti uusia ihmisiä kasvokkain ja kun suljin illalla kioskin luukut, vapaa-aikani alkoi.

Neljäntuhannen asukkaan saari osoittautui New Yorkin täydelliseksi vastakohdaksi. Siellä ei ollut liikennevaloja, ketjuliikkeitä, kunnollista wifiä tai katuosoitteita. Kenkiä ei tarvinnut käyttää, suihku tuli puhdistetusta sadevedestä ja liftaamalla sai aina kyydin, sillä lähes kaikki tunsivat toisensa.

- Ihmiset kokoontuvat iltaisin rannalle katsomaan auringonlaskua yhdessä. Näen ystäviäni joka päivä, ja vapaapäivinä käymme vaeltamassa, sukeltamassa tai menemme veneellä lähisaarille.

Noellen tarinasta tuli hitti

Neljä vuotta muuton jälkeen Noelle työskenteli baarimikkona, koska hän oli aina halunnut kokeilla, millaista juomien sekoittaminen on. Yhdestä asiasta Noelle oli kuitenkin varma – hän ei kirjoittaisi enää ikinä. Kymmenen vuoden kirjoittajanuran jälkeen hänestä tuntui, että järkevän tekstin muodostaminen oli mahdotonta.

Sitten tuttu toimittaja Cosmopolitanista otti Noelleen yhteyttä kesällä 2015 ja kysyi, kirjoittaisiko tämä artikkelin irtiotostaan. Hetken pohdittuaan Noelle suostui – saisihan tekstistä mukavan lisätienestin.

Artikkelista tuli viraalihitti, jota jaettiin sosiaalisessa mediassa lähes 600 000 kertaa. Today-televisio-ohjelma otti Noelleen yhteyttä ja halusi haastatella tätä lähetyksessä. Sadat ihmiset lähettivät Facebook-viestejä, joissa he pyysivät neuvoja ison elämänmuutoksen tekemiseen. Jotkut jopa kysyivät, voisivatko he muuttaa Noellen luokse. 

Läheskään kaikki palaute ei  ollut hyvää. Etenkin kommenttiosiossa Noellen ulkonäköä ja elämäntyyliä ruodittiin surutta. Häntä haukuttiin hemmotelluksi kakaraksi ja vanhempiensa yksityisiä tietoja vuodettiin julkisuuteen. Kommenttien lukeminen tuntui pahalta, mutta Noelle tiesi, että niihin ei kannata puuttua.

- Haukkujat olivat päättäneet luoda minusta tietynlaisen kuvan. Olisi turha alkaa väitellä sellaisten ihmisten kanssa.

Myös saaren asukkaat suuttuivat Noellelle ja sanoivat, että hän on pelkkä turisti, jolla ei ollut oikeutta käyttää kokemuksiaan hyödyksi saadakseen huomiota itselleen.

- En todellakaan toivonut huomiota. Artikkelin pointtina oli saada edes yksi ihminen muuttamaan elämäänsä parempaan suuntaan. Millään muulla ei ollut väliä.

Elämää ei voi suunnitella

Artikkelin julkaisusta on nyt reilu vuosi. Noelle saa edelleen ihmisiltä viestejä, joissa hänen sanotaan muuttaneen heidän elämänsä. Moni on jättänyt esimerkiksi vakituisen työnsä tai ihmissuhteensa artikkelin luettuaan.

- En voi ottaa siitä kunniaa. Jos artikkeli sai heidät tekemään muutoksen, se oli heissä jo valmiina. Annoin vain pienen kimmokkeen.

Välillä entisten opiskelu- ja työkavereiden toisenlaisia tarinoita kuunnellessa Noellelle iskee epäilys – tekikö hän varmasti oikean valinnan? Hän on kuitenkin oivaltanut, että elämää ei tarvitse suunnitella liikaa eteenpäin.

- Ehkä joidenkin meistä on tarkoitus liikkus paikasta toiseen, tehdä erilaisia töitä ja kokeilla erilaisia elämäntyylejä. Viime aikoina olen pohtinut matkustavani ehkä Eurooppaan. En tiedä, mihin päädyn, ja juuri se tietämättömyys tekee kaikesta niin upeaa.

Teksti: Noelle Hancock
Toimittanut: Ida Valpas
Kuva: iStock

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet