Jumittaako ystäväsi huonossa suhteessa tai työssä, joka ei vastaa hänen kykyjään? Joskus on parempi puuttua asioihin, jotka eivät itselle kuulu ja kertoa totuus silloin, kun muut eivät siihen kykene. 

Ystäväsi on varatun miehen kanssa eikä pääse tyypistä eroon, sillä on korviaan myöten rakastunut. Koko kaveripiiri tietää, että suhde on tuhoon tuomiottu. Sinä olet huolissasi ystävästäsi ja tuntuu, että sinun pitäisi sanoa aiheesta jotain. Mutta miten muotoilisit asian niin, ettei ystäväsi suutu tai loukkaannu?

-Ystävät ovat itsenäisiä ihmisiä ja vapaita tekemään valintoja ilman toisen hyväksyntää. Toisen ihmisen tekemiin ratkaisuihin kannattaa puuttua vain, jos pitää sitä todella tarpeellisena ja välttämättömänä ystävän hyvinvoinnin kannalta, neuvoo dosentti, kasvatustieteiden tohtori Satu Uusiautti. Hän on tutkinut kasvatus-, rakkaus- ja ystävyyspsykologiaa Lapin yliopistossa.

Jossain tapauksissa on siis enemmän kuin ok puuttua ystävän asioihin. Se voi olla tarpeen juuri silloin, kun huomaat ystäväsi roikkuvan tuhoisassa parisuhteessa tai näköalattomassa työpaikassa, tai silloin, kun hän on kykenemätön luoumaan itselleen vahingollisesta elämäntavasta, kuten rankasta alkoholinkäytöstä. 

Uusiauttin mukaan arkaluontoisia asioita voi olla vaikea ottaa esiin erityisesti silloin, kun on aihetta olettaa, ettei ystävä itse ymmärrä tilanteen haitallisuutta. Silloin tarvitaan ystävän omia voimia suurempia ponnisteluja. Aivan niinkuin bilettämisestään tunnettu Lindsay Lohankin tarvitsi suoran palautteen Oprahilta ennen kuin tajusi ottaa itseään niskasta kiinni ja muuttaa elämänsä suuntaa. Kun lähestyy vaikeassa tilanteessa elävää ystävää, on tärkeää osoittaa, että ajattelee tämän parasta. Mieti siis etukäteen perusteluja ja ratkaisuvaihtoehtoja. Ole kärsivällinen ja puhu rakentavasti. Ystäväsi itsetuntu on pohjalukemissa jo valmiiksi, eikä tarkoituksesi ole tuomita hänen tekemiään valintoja, jotka ovat sinusta vääriä.

-On tärkeää tuoda asioita esiin sillä tavalla, ettei ryhdy holhoamaan, syyttelemään tai neuvomaan. Hyvä tapa lähestyä on osoittaa konkreettisin esimerkein, kuinka hän tai hänen elämänsä on muuttunut esimerkiksi tuhoisan suhteen, Uusinautti kertoo.

Keskustelu voi loukata ystävääsi, mutta puhumisesta saattaa lopulta olla ratkaisevaa apua. Parhaimmassa tapauksessa ystäväsi päättää huonon suhteensa ja kiittää sinua siitä, että olet takonut hänelle järkeä päähän.

"Kaverini lopetti ammattilaisuransa urheilussa. Sen sijaan, että hän olisi lähtenyt opiskelemaan tai hakenut työpaikkaa, hän keskittyi bilettämiseen. Katselin touhua aikani, mutta lopulta käskin hänen ryhdistäytyä ja keksiä jonkin suunnan elämälleen. Kaverini otti etäisyyttä minuun, ja lopulta emme olleet enää missään tekemisissä. Törmäsin häneen vuotta myöhemmin kaupungilla, ja hän kertoi löytäneensä uuden puolison ja työpaikan. Tajusin, että jokaisen on löydettävä motivaatio muutokseen sisältään. Sanani saattoivat silti saada hänet havahtumaan." -Essi, 25.

"Huomasin, että ystäväni oli alkanut pelleillä syömisen kanssa. Hän esimerkiksi söi pakonomaisesti samaa ruokaa joka päivä. Otin asian puheeksi, sillä tiesin, että luja ystävyytemme kestäisi sen. Ja niin kävi. Ehkä siksi, että tarjouduin keskustelukaveriksi sen sijaan, että olisin paasannut terveellisestä ruokavaliosta, rahkoista ja superfoodeista." -Emilia, 27.

"Ystäväni liittyi Tinderiin ja lisäsi itsestään kuvan, joka oli otettu viisi vuotta - ja viisitoista kiloa - sitten. Kun hänen ensimmäiset Tinder-treffinsä menivät mönkään, tuumasin, ettei vanha kuva varmaankaan auttanut asiaa. Pian keskustelumme jälkeen hän lisäsi profiiliinsa muutaman tuoreen kuvan." -Tiina, 31.

"Ystäväni ajautui irtosuhderumbaan. Tuntemattomien miesten kanssa sekoilu ei näyttänyt enää hauskalta sinkkupuuhalta vaan pakonomaiselta seuranhaulta. Kun ystäväni kertoi erään viikonlopun jälkeen vieneensä baarista mukaansa kaksi miestä, tunsin pakottavaa tarvetta sanoa hänelle, miten oudolta hänen käytöksensä tuntui. Kerroin suoraan, että vaikuttaa siltä, ettei hän kunnioita itseään lainkaan, ja sen katsominen vierestä tuntui pahalta. Ystäväni järkytyyi, mutta myönsi olleensa masentunut ja hukassa itsensä kanssa. Hän tajusi, että oli yrittänyt ratkaista ongelmiaan irtosuhteilla, joista lopulta tulikin vain pahempi olo. Asiasta sanominen oli hyvästä, koska sen jälkeen ystäväni rauhoittui. Ystävyytemme ei myöskään kärsinyt, vaikka aihe olikin vaikea ottaa esiin." -Laura, 31.

Näin kerrot totuuden

Kuinka olla rehellinen ystävälle loukkaamatta hänen tunteitaan?

1. Ole kiltti

Älä läksytä tai syyllistä ystävääsi. Aloita positiivisesti ja kehu häntä. "Olet fiksu ja ymmärrät varmasti, että sinun olisi parempi vaihtaa työpaikkaasi, koska..."

2. Vältä rohkaisuryyppyä

Vaikka ongelman esiin ottaminen jännittäisi, vakavista asioista on parempi puhua selvin päin. Jos möläytät asiasi kesken skumppahuuruisen hauskanpidon, vaikutat enemmän draamanhakuiselta juoruämmältä kuin huolestuneelta ystävältä.

3. Tarjoa ratkaisuja

Tarjoa apua ongelman ratkaisemiseen sen sijaan, että vain pudottaisit mielipiteesi ja pakenisit paikalta. Ehdota ystävällsei esimerkiksi palaveria pomon kanssa tai suorasukaista keskusteluhetkeä poikaystävän kanssa, tilanteesta riippuen.

4. Ajoitus on tärkein.

Jos ystävälläsi on valmiiksi huono päivä, ei ole ehkä hyvä idea ottaa hänen ongelmiaan esille. Muista, että tarkoitus ei ole loukata vaan auttaa häntä. 

Katso myös:

8 totuutta on & off -suhteista

9 keinoa selvitä erosta

Mieluummin pikavippi kuin rahattomuuden myöntäminen?

Kuva: MVPhotos

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Päätoimittaja Stina Mäntyniemi

”Hangossa voi kesäisin tuntea olevansa melkein ulkomailla, Levi taas on kevättalvella kuin mini-St.Moritz.”

Toimituspäällikkö Linda Forss

”Road tripit Suomessa ovat parasta. Valitsen aina reitit, jotka vievät pienten kuntien ja hiljaisten sivukylien läpi. Niitä meillä piisaa.”

Digital Content Strategist Maria Lieto

”Olen onnellisimmillani Saaristomerellä. Luonto, meri ja fiilis ovat siellä niin uniikkeja.”

Art Director Tonja Rantanen

”Lappi on Suomen kauneinta ja eksoottisinta aluetta. Inhoan kylmyyttä, mutta Lapin maisemissa se jotenkin unohtuu.”

Graafinen suunnittelija Isma Valkama

”Helsinki on jatkuvasti kehittyvä kaupunki, jossa on hienosti säilynyttä historiaa, kuten Suomenlinna ja Käpylä. Jos kuitenkin kaipaan vastapainoa, Saaristomeri ja Lapin erämaat ovat parasta. Missä kännykkä ei kuulu, siellä mieli lepää.”

Toimituksen assistentti Tiina Kyllönen

”Kesällä ei ole mitään sen hienompaa kuin veneillä Saimaalla. Pieni Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa taas on luontopolkujen Disneyland. Huikeita maisemia!”

Kuva: iStock

Katso myös:

Nämä kuvat pelastavat päiväsi – katso, miltä koirat näyttävät ennen ja jälkeen parturin

Ruotsalaisen tuoksutalo Byredon tuotteet myyntiin Kicks-verkkokauppaan

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti”