Etkö osaa päättää mikä sinusta tulee isona? Pelottaako valmistuminen ja työelämä? Saatat kärsiä pahaksi päässeestä ura-ahdistuksesta. Listasimme ongelman tuntomerkit ja konstit, joilla siitä pääsee eroon.

1. Opintoni ovat loppusuoralla. Viivyttelen kuitenkin valmistumista, sillä en halua aloittaa työnhakua.

"CV:itä, saatekirjeitä ja työhaastatteluja. Ei kiitos, ei ainakaan vielä. Mieluummin ahmin lisää kursseja ja hion graduani."

Välttely johtuu todennäköisesti tulevaisuuden pelosta. Valmistuminen on suuri elämänmuutos. Sen jälkeen on virallisesti joko työtön tai työssäkäyvä. Oletko epävarma kyvyistäsi? Jännittätkö työnhakua? Kun syy löytyy, voit alkaa pohtia, miten tilanteen voisi ratkaista.

2. Pelkään, etten hallitse työpaikan käytössääntöjä.

"Jos opiskeluaikana jättää läksyt tekemättä, reputtaa kurssin. Jos töissä homma ei skulaa, saattaa saada potkut. Ahdistavaa!"

Töissä oppii olemaan vain olemalla töissä. Jos oma suoriutuminen mietityttää, asiasta kannattaa puhua kokeneempien kollegoiden kanssa. Miten muut suunnittelevat työnsä? Olenko itse tarpeeksi nopea? Hoidanko työni hyvin? Turisemisen jälkeen saattaa huomata olleensa itselleen liian ankara. Tee esimerkiksi suunnitelmalappuja ja pysy niiden ohjeissa.

3. En ole tarpeeksi hyvä missään.

"Etsimämme henkilö on reipas, terveellisiä elämäntapoja suosiva someaktiivi, joka pystyy kommunikoimaan myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi... Kuka riittää tähän työpaikkaan?"

Ei kannata ajatella niin, että ennen kuin voi sanoa osaavansa tehdä jotain, on oltava siinä täydellinen. Moni yllättyy, miten paljon lopulta osaa. Usko siis itseesi. Epävarmuuden takia ei kannata jäädä kotiin, vaan kokemus tuo itsevarmuutta. Muista: uusi työ pelottaa aluksi kaikkia.

4. Pelkään muuttuvani ihmisenä.

"Sen jälkeen kun ystäväni Anni sai ensimmäisen työpaikkansa, hänestä on tullut valittava ja stressaava duunari. En todellakaan halua tulla samanlaiseksi."

Identiteetti muovautuu koko elämän ajan eikä työ muuta sitä yhtäkkiä. Jokaisella on vastuu urastaan. Jos tietty työ ei tunnu hyvältä, mieti muita vaihtoehtoja.

5. Olen lopettanut työnhaun, koska kukaan ei halua minua.

"Suomen työllisyystilanne ei mieltä hivele. Olen hakenut töitä jo kuukausia ilman tulosta ja alan olla epätoivoinen."

On vaarallista ajatella, että on jo tehnyt ihan kaikkensa. Nykyään on niin paljon kilpailua, että täytyy tehdä valtavasti, ennen kuin se raja tulee vastaan. Jos haastattelukutsuja ei satele, tsekkaa ansioluettelosi ja hakemuskirjeesi. Kaveritkin voi ottaa mukaan papereiden hiomistalkoisiin. Tarkastele myös vaatimuksiasi. Miten olisi määräaikainen työ vakituisen sijaan? Löytyisikö oman alan ulkopuolelta jotain?

6. En halua ajautua uraputkeen. En halua, että työ on koko elämäni.

"Työ on kahdeksan tuntia pois maalausharrastuksestani, Netflixin tuijottamisesta ja kavereiden kanssa kahvittelemisesta."

Työn ei tarvitse olla koko elämä. Jos se on, seuraukset eivät ole hyviä. Omaa työuraansa voi parhaassa tapauksessa hallita paljonkin. Harva ajautuu uraputkeen vastentahtoisesti, jos tietää, mihin on tähtäämässä.

7. Opin paljon enemmän reissaamalla Aasiassa.

"Olen ollut maailmalla kolme vuotta. Keskityn mieluummin hetkessä elämiseen kuin urasuunnitelmiin."

Aasiassa kiertely ei ole hullumpi idea, jos on sinut elämäntilanteensa kanssa. Pakeneminen ei kuitenkaan ratkaise mitään. Kun palaat, sama ongelma on vastassa. Lähesty tulevaisuuttasi pohtimalla, mitä et ainakaan halua tehdä. Karsimisen jälkeen päättäminhen helpottuu.

8. En halua lähteä opiskelemaan. Valitsen vain väärän ammatin.

"Mitä jos jään loukkuun väärälle alalle? Enhän edes saa enää opintotukea, jos mokaan ensimmäisen valintani kanssa."

Jos tulee valinneeksi väärän alan, on ok pyörtää päätöksensä. Uuden koulutuksen hankkiminen kertoo ihmisen muuntautumisvalmiudesta. Työnhaussa se saattaa olla hyvä keino erottautua muista.

9. Pärjään hyvin ilman töitä, koska voin elää vanhempieni tuella.

"Isukin kukkaronnyörit kyllä hellittävät. Miksi siis menisin töihin?"

Tutkimukset osoittavat, että työttömät voivat huonommin kuin työssäkäyvät. Se johtuu osaksi elintasosta eli työstä saatavasta palkasta. Lisäksi töistä saa sosiaalisia suhteita ja onnistumisen tunteita. Jos tuttavapiiristäsi löytyy vanhempiensa varoilla elävä aikuinen, motivoi häntä töihin kertomalla hyvistä kokemuksistasi.

10. En jaksa herätä aamulla aina ennen kahdeksaa.

"Jos minua ei huvita lähteä kouluun, suurin seuraus on morkkis ja selitys kurssin vetäjälle. Pomo ei selityksiä kelpuuta."

Töissä ei olla vastuussa ainoastaan itselle vaan työnantajalle ja -kavereille. Myöhästely saattaa häiritä koko yhteisöä. Kaikki työ ei ole pelkkää kasista neljään paahtamista. Aina voi etsiä itselleen työpaikan, joka joustaa työajoista tai mahdollistaa iltatyöt. Myös osa-aikatyö ja yrittäjyys antavat aamuihin lisää aikaa.

Lue myös:

Näin loistat uudessa työpaikassasi

Tarkista nämä 7 asiaa ennen työhakemuksen lähettämistä

Näin pääset eroon epäonnistumisen pelosta

Kuva: Imaxtree

 

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"