Jos bileissä ei tunne ketään, mistä kannattaa jutella? Voiko kiinnostavan tuttavuuden pyytää seuraavana päivänä Facebook-kaveriksi? Näillä ohjeilla olet jokaisten kemujen unelmavieras.

Mistä juttelen?

Mielenkiintoisen keskustelun starttaaminen tuntemattoman kanssa voi olla haastavaa. Sään päivittelemisen sijaan kannattaa aloittaa positiivisista ja neutraaleista aiheista, kuten itse tilaisuudesta ja sen tarjoiluista. Myös tuleva juhlasesonki jouluineen ja uuden vuoden viettoineen on mukava tapa jakaa kuulumisia. Taitava keskustelija osaa poimia heti yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja pitää jutustelun soljuvana. Vaikka terveysongelmasi tai parisuhdekriisi puhuttaisivat sinua kovasti, anna toiselle tilaa kertoa itsestään. Antoisinta keskustelu on silloin, jos tietää ennestään toisesta jotain ja voi jakaa tunnelmia syksyn opiskeluista tai firman kuulumisista.

Osaanko verkostoitua?

Tapasitko kekkereissä mielenkiintoisen ja hauskan tyypin ja haluat tavata vielä uudelleen? Lähetä facebook kaveripyynnön tai Linkedin-yhteyden kylkeen viesti, jossa kiittää hyvästä seurasta.

Kiitänkö kivoista juhlista vielä jälkikäteen?

Jokainen juhlien emäntä on varmasti otettu, jos vieraat piristävät seuraavaa päivää tunnelmoimalla menneitä kekkereitä. Tekstari tai soitto, jossa kiität herkullisista tarjoiluista ja mukavasta illasta lämmittävät mieltä, ja se kuuluu hyviin tapoihin

RSVP?

Kutsuun on kohteliasta vastata mahdollisimman nopeasti. Mutta sen sijaan, että klikkaat jokaiseen tilaisuuteen maybe attending, ilmoittaudu vasta sitten, kun olet varma saapumisestasi. Ehdottomasti ehkän ilmoittaminen ei kerro juhlien järjestämisestä mitään, vaan vaikeuttaa tarjoilujen varaamista ja tapahtumien suunnittelua. Myös avec on kohteliasta ilmoittaa aina etukäteen.

Mitä vien tuliaiseksi?

Kukaan ei ole varmasti pahoittanut mieltään pienestä lahjasta, joten spontaanille kukkapuskalle on aina paikkansa. Lisäksi yhteiseksi iloksi tuotu viinipullo tai pikkupurtavaa otetaan varmasti ilolla vastaan. Jos tuomisiin haluaa panostaa, ajatuksella hankitut lahjat ovat varmasti menestys. Mikä sopisikaan paremmin tupaantuliaisiin viemisiksi kuin modernisoitu versio klassikkolahjasta: pussi laadukasta ruususuolaa ja luomuruisleipää. Hauska tuparilahja voisi olla myös juhlan jälkeistä oloa kohentava paketti särkylääkettä ja herkullista mehua.

Koska juhliin sopii saapua?

Juhlien aikataulu on yleensä sidoksissa kutsuttujen määrään. Pienen porukan intiimeille illanistujaisille on syytä tulla ajoissa, suurissa bileissä päinvastoin. Jokaisen juhlia järjestänyt tietää, että aikataulut tuppaavat venymään. On vain kiusallista, jos vieraat ovat oven takana, kun itse on vasta föönaamassa hiuksiaan. Saavu siis 10-15minuuttia ilmoitetun ajan jälkeen. Jos juhlien järjestäjä on sinulle läheinen, on kohteliasta ilmoittautuessaan kysyä auttavien käsien tarvetta ja tulla etukäteen paikalle auttamaan koristeluissa

Milloin kannattaa lähteä?

Juhlien järjestäjän ei pitäisi joutua koskaan kehottamaan vieraita poistumaan, vaan tilanne olisi syytä osata lukea. Jos emäntä alkaa siivoilla ja vihjailla väsymyksestään, kannattaa suunnata kotiin. Älä lähde tylsistäkään juhlista ennen pientä minglausta ja kesteistä kiittämistä. Tunti on hyvä vähimmäisaika illanistujaisissa pyörimiseen, mutta toisaalta tylsyyden iskiessa on parempi poistua ajoissa kuin liian myöhään. Yksin nurkassa murjottava ja haukotteleva vieras latistaa muidenkin juhlatunnelmaa.

Mitä teen, jos en tunne juhlista?

Jos päädyt istumaan iltaa seurassa, josta tunnet vain yhden ihmisen, onnistuneen illan takaa avoin ja positiivinen asenne. Kannattaa tarkkailla, mitä muut tekevät ja mennä rohkeasti mukaan. Boolikulhon vieressä on yleensä ruuhkaa, joten siinä voi aloittaa luontevasti jutustelun iloliemen koostumuksesta tai siitä, mistä kaikki tuntevat juhlien emännän.

Miten pukeudun?

Pukeudu aina mieluummin vähän liian hienosti kuin pikkuisen liian huonosti. Tilaisuuden arvokkuutta kunnioittava pukeutuminen osoittaa, että tilaisuus on panostuksesi arvoinen. Jos pukeutuminen mietityttää, kysy illan järjestäjältä tai toiselta juhliin osallistuvalta, miten on sopivaa pukeutua.

Mitä päälle, jos kutsussa lukee smart casual?

Vapaamuotoinen smart casual sallii miltei kaikenlaiset vaatteet, kunhan ne ovat silti siistit eikä paljasta liikaa. Arkisempi mekko toimii hyvin, samoin silkkipusero ja farkut korkokenkien kanssa. Myös jakkuja juhlavampi toppi on toimiva yhdistelmä.

... Tai tumma puku?

Valitse tumman puvun tilaisuuksiin juhlava, polvipituinen tai kokopitkä mekko, housupuku tai hame-jakkuyhdistelmä. Nimestä huolimatta asun ei tarvitse olla musta, vaan värikäs cocktailmekko sopii mainiosti.

Miten freesaan itseni töistä juhliin?

Silloin kun sinun täytyy lähteä kilistelemään suoraan konttorilta, suunnittele juhlalookkisi tarkasti etukäteen. Meikki sekä hiukset kannattaa laittaa jo aamulla huolellisesti, jotta työpäivän jälkeen ehostautuminen sujuu nopeasti. Voimakas huulipuna tai rajatut silmät riittävät tekemään päivälookista juhlavan.. Asusta saa juhlavamman vaihtamalla matalammat kengät korkokenkiin, käsilaukun pienempään ja lisäämällä näyttävän kaulakorun. 

Unelmien vieras vai kyläilijä helvetistä?

''Ystäväni saapui tupaantuliaisiini muutaman tunnin muita myöhemmin, mutta räjäytti potin tuodessaan mukanaan muutaman perhepizzan. Sormisyötävät olivat loppuneet aikoja sitten, joten pieni iltapala oli enemmän kuin tervetullutta. Lisäksi ystäväni sai maailman mahtavimman tyypin maineen kaikkien vieraiden keskuudesssa. ''Sandra

''Jos juhliin tulee runsaasti ihmisiä eri ystäväpiireistä, kannattaa tutustuttaa se supliikein tyyppi niihin hiljaisimpiin ja vetäytyvimpiin ihmisiin. Sosiaalisen pälättäjän seurassa kaikilla on hauskaa, eikä ''juhlaklikkejä'' synny sohvien syvyyksiin. Vanhva koulukaverini on aina tervetullut jokaiseen illanviettoon, sillä hänellä on maaginen tapa sada kaikki viihtymään keskenään'' -Anni

''Siskoni on pahin mahdollinen juhlavieras. Hän ei edes vaikuta juhlissa siltä, että hän haluaisi tutustua kehenkään, vaan hän istuu yksin keittiössä tylsistyneen näköisenä. Se nakertaa kaikkien juhlamieltä, ja lisäksi saa perheemme vaikuttamaan hullummalta mitä on.'' -Essi

Katso myös:

Näin saat arkeesi luksusta

Chanel näyttelyn parhaat asut

Näin järjestät juhlan Shay Mitchellin tyyliin

 

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"