1. Määritä oikea hetki

Ei ole yhtä oikeaa hetkeä, jolloin palkankorotus on syytä ottaa puheeksi, mutta aina kun työnkuvasi laajenee ja työmääräsi lisääntyy, kannattaa toimia. Yleensä palkasta keskustellaan vuosittaisissa tulos- ja kehityskeskusteluissa, mutta kaikissa organisaatioissa tällaista käytäntöä ei ole. Jos et tiedä uuden työpaikkasi käytäntöjä, kysy. Palkkaneuvottelut ovat ajankohtaisia myös taitekohdissa, kuten silloin, kun koeaikasi on loppumassa ja työsuhteesi vakiintumassa.

2. Käy kauppaa

Palkkaneuvottelua ei tarvitse pelätä. Suhtaudu siihen kuin myyntipuheeseen. Kyse on ikään kuin kaupankäynnistä: sinulle maksetaan tehdystä työstä. Pomo saattaa nostaa hyvän työntekijän palkkaa mielellään, jos se auttaa tätä sitoutumaan työhön entistä enemmän.

3. Valmistaudu

On tärkeää, että työntekijä ja pomo valmistautuvat neuvotteluun. Älä hyppää yhtäkkiä pomosi eteen vaatimaan lisää palkkaa. Kerro hänelle, että haluaisit keskustella tehtävästäsi ja palkastasi. Sopikaa sitten aika neuvottelulle.

4. Kohtaa kasvokkain

Oikea keskustelu voittaa sähköpostin. Sovi palkkaneuvottelun ajankohdasta kasvotusten. Kirjoitetussa muodossa kaikki keskistelun sävyt eivät välity, ja viestit voivat vaikuttaa töykeiltä, vaikka eivät olisi sellaisiksi tarkoitettu.

5. Perustele

Pidä huolta, että osaat perustella, miksi palkkaasi kannattaa korottaa. Ota faktat haltuun. Kerro pomollesi, miksi olet tärkeä ja miksi työpanoksestasi kannattaa maksaa. Selvitä hänelle seuraavat asiat: kokemuksesi, osaamisesi, työsi määrä ja laatu sekä vastuusi.

6. Muista kohtuus

Liian ruusuinen kuva palkankorotuksen määrästä voi saada neuvottelut tyssäämään heti alkuunsa. Pohdi, mitä työnantajan pitäisi tarjota sinulle, että jatkaisit nykyisessä työssäsi tyytyväisenä, mutta älä esitä kohtuuttomia toiveita. Selvitä ammattiliiton ja -lehtien avulla, mikä on alasi yleinen palkkataso. Puhu asiasta samalla alalla olevien tuttujesi kanssa.

7. Tunnista taitosi

Jos tunnet olosi epävarmaksi, mutta tiedät olevasi palkankorotuksen arvoinen, ajattele kehitystäsi. Vertaa taitojasi siihen, millaiset ne olivat, kun aloitit. Olet varmasti oppinut paljon. On myös syytä selvittää, onko työnkuvaasi tullut uusia osa-alueita ilman, että olisit huomannut sitä.

8. Ole rakentava

Unohda aggressiivisuus ja mille-kaikki-nyt-heti-ajattelu. Palkasta keskusteltaessa kuunnellaan kumpaakin osapuolta. Sekä sinun että pomosi toiveena on varmasti tilanne, jossa palkka-asiat eivät hierrä.

9. Ole nöyrä

Mutta älä nöyristele. Mieti tarkkaan, mistä kannattaa huomauttaa. Voinet välillä hoitaa työnkuvasi lisäksi pieniä käytännön hommia, kuten kahinnkeittoa. Tämä ei tarkoita, etteikö sinusta voisi ajan myötä tulla koko paikan pomo.

10. Muutakin kuin palkkaa

Palkan ei pitäisi olla ainoa tekijä, joka motivoi. Kun olet saavuttanut palkkatason, jonka avulla pystyt huolehtimaan perustarpeistasi, ilahduttaa jokainen uusi palkankorotus noin kolme kuukautta. Siksi on tärkeää, että into työhön löytyy muualtakin kuin tilipäivästä. Mieti, mitkä kaikki asiat työssäsi ilahduttavat. Muistuta itseäsi niistä päivittäin.

Asiantuntijana Lappeenrannan teknillisen yliopiston johtamisen professori Pia Heilmann.
Teksti: Sisko Savonlahti
Kuva: Imaxtree

Katso myös:

"Moni uskomaton asia olisi jäänyt ilman välivuotta kokematta"

Näin pääset eroon epäonnistumisen pelosta

6 keinoa tehdä työstäsi kivempaa

 

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"