Sophia Amoruso oli työtön, kun hän perusti Nasty Gal -verkkokauppansa. Tuloilla oli tarkoitus ostaa ruokaa ja maksaa vuokra. Kymmenen vuotta myöhemmin yritys tuottaa yli 73 miljoonaa euroa vuodessa. Sophia kannustaa: jokaisen on mahdollista menestyä.

Tarina sai alkunsa, kun parikymppinen Sophia Amoruso tarvitsi töitä. Hänet palkattiin taidekoulun alulaan tarkastamaan henkilöllisyystodistuksia. Työssä oli luppoaikaa, joten Sophia surffasi netissä. Hän loi tilin Myspaceen, jossa alkoi saada kaveripyyntöjä eBayn vintagemyyjiltä. He halusivat asiakkaikseen Sophian kaltaisia nuoria naisia.

Kun Sophia irtisanoutui taidekoulusta, hän oli jälleen tutun pohdinnan äärellä. Mistä rahaa? Sophia muisti eBayn vintagemainokset. Miksei hänkin voisi myydä vintagea? Sophia oli ekspertti, sillä hän pukeutui ystäviensä kanssa vanhoihin vaatteisiin, ajeli vanhoilla autoilla ja kuunteli vanhaa musiikkia.

Sophia luki Starting an eBay for Dummies -kirjan ja perusti tilin, jossa alkoi myydä löytöjään. Hän etsi erikoisia asuja esimerkiksi kuolinpesistä ja myi ne moninkertaisilla hinnoilla. Ansaitsemansa rahat hän sijoitti yritykseensä. Sophia ihaili Betty Davisia. Hän nimesi putiikkinsa Berryn levyn mukaan Nasty Gal Vintageksi. Alusvaatteissa ja verkkosukkahousuissa esiintyvä Betty oli Sophialle todellinen #girlboss.

Sophia alkoi pyörittää nettikauppaansa myös siksi, että sai tehdä töitä yksin kotonaan - usiemmiten hän hoiti liiketoimiaan sängystä. peti oli täynnä vaatekasoja ja lattia pakkausmateriaaleja. Sophia ymmärsi pian, miten kannattaa myydä. Kyse oli yksityiskohdista ja ahkeruudesta. Ensin hän pyysi Myspace-kavereikseen nuoria naisia, joille mainosti tiliään. Sophia stailasi valikoimistaan muotikuvia, luetteli tarkasti vaatteidensa mitat, kertoi niiden mahdolliset viat ja antoi stailausvinkkejä. Naiset alkoivat seurata sivustoa saadakseen inspiraatiota.

Sophia luotti koko ajan vaistoonsa. Hän vastasi jokaiseen kommenttiin henkilökohtaisesti ja kohteli asiakkaitaan ystävinään. Hän uskoi, että pienet asiat tekevät bisneksen. Kun asiakkaita oli riittävästi, Sophia irtaantui eBaysta ja perusti Nasty Galille oman sivun, joissa alkoi myydä myös uusia vaatteita. Hän solmi jälleenmyyntisopimuksen muun muassa Jeffrey Campbellin kanssa. Kun Nasty Gal avattiin, tuotteet loppuivat samana päivänä.

Aluksi Nasty Gal tuotti 100 000 euroa vuodessa. Sen jälkeen päivässä, lopuksi lounastauon aikana. Nyt voittoa tulee vuosittain yli 73 miljoonaa. Kolmekymppisellä Sofialla on yli 350 työntekijää. Se on upeaa naiselta, jolla ei ole vielä kymmenen vuotta sitten ollut rahaa sairasvakuutukseen.

Varastelijasta roolimalliksi

Sophia ei halua, että hänen elämäänsä kutsutaan tuhkimotarinaksi. Lukioaikoina Sophialla diagnosoitiin masennus ja ADD. Sophia inhosi koulunkäyntiä, eikä hän käynyt lukiota. Sophian mielestä koulu ei ole kaikkia varten.

-Se ei tarkoita, että olet tyhmä tai hyödytön. Se tarkoittaa, että lahjakkuutesi piilee muualla. Mieti, missä olet hyvä, Sophia kannustaa #GIRLBOSS-kirjassaan.

Sophia ei nuorena tiennyt, mitä halusi elämältään. Valokuvaaminen ja bändin perustaminen kävivät mielessä. Sophia valitsi pätkätöitä, joissa kertomansa mukaan käytti korkeintaan 15 prosenttia aivoistaan. Hän työskenteli lapsimallina, myi sämpylöitä Subwayssa ja toimi ortopedisten kenkien myyjänä.

Teininä Sophia oli anarkisti, jonka mielestä kapitalismi oli ahneuden ja eriarvoisuuden syy. Hänellä oli myös kausi, jolloin hän varasteli. Kirjasta selviää, että hänen ensimmäinen eBayssa myymänsä tavara oli varastettu kirja. Työttömästä ajelehtijasta tuli kuitenkin johtaha ja rollimalli. Inc. Magazine nimesi Nasty Galin Amerikan vauhdikkaimmin kasvavaksi jälleemyyjäksi. Mutta mikä teki juuri Nasty Galista menestuvän? Sophian mukaan salaisuus on "antifashion".

- Tarkoituksenani on rohkaista tyttöjä päättämään, mitä muoti heille merkitsee. Jos Nasty Gal olisi yrittänyt sopeutua muotimaailmaan, se olisi mennyt nurin ajat sitten.

Sophia pitää yhä työstään samalla tavalla kuin alussa. Pienet asiat, kuten mallin ilme kuvauksissa tai kauniisti pakattu paketti ovat tärkeitä. Asiakas on Sophilalle keskipiste, sillä ilman heitä ei olisi firmaa. Uransa aikana Sophia on ottanut riskejä, oppinut virheistään ja kunnioittanut muita.

- En usko, että kukaan varmaa sijoituskohdetta etsinut olisi sijoittanut minuun. Mutta onneksi se ei estänyt minua sijoittamasta itseeni, Sophia sanoo.

Katso myös:

Tämä nettisivusto on shoppailijan Momondo

Näin otat haltuun ensi kevään tärkeimmän trendin

Näin olet oman elämäsi Girlboss

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"