Olet varmasti joskus peruuttanut tapaamisen viime hetkellä ja antanut ontuvia selityksiä ohareillesi. Varo,sillä nopeat anteeksipyyntötekstarit ja jatkuva feidaaminen voivat pilata ystävyyssuhteesi.

Olette sopineet ystäväsi kanssa tapaamisen ravintolaaan kahdeksaksi. Näette vain kerran vuodessa, joten olette suunnitelleet illalle sushia, cocktaileja ja paljon juoruilua. Kun istut ravintolassa vielä tunti ja vartti sovittua myöhemmin, luovutat. Ystäväsi oli perunut, eikä hän ollut ilmoittanut mitään. Seuraavana päivänä kuulet selityksiä nukahtamisesta ja rahattomuudesta. Loukkaannut, tottakai, mutta sitten oivallat, ettet ole itsekään yhtään sen parempi. Kuinka usein olet luistanut jonkun laimean tekosyyn varjolla tyttöjen illasta tai after workeistä? Pistänyt tekstarilla pahoittelut ja pari hassua emojia? Yhteinen tekeminen on tuntunut kivalta ajatuksen tasolla, mutta mitä lähemmäs sen ajankohta tulee, sitä enemmän se alkaa tuntua stressaavalta, pakolliselta askareelta. Paljon mieluummin olet kotona meikittömänä yöpuvussa! Miksi taas piti lupautua kaikkeen? Viime hetken peruuttaminen on tuttua jokaiselle, mutta vaikeampaa on estää ohareita vaikuttamasta ystävyyssuhteisiin.

1. Älä anna harkintakykysi hämärtyä.

Ystäväsi on kutsunut sinut luokseen kylään, koska ette ole ehtineet jutella kunnolla aikoihin opiskelukiireiden takia. Olette suunnitelleet iltaa yhdessä jo parin viikon ajan, mutta sitten saatkin kutsun uuden, trendikkään baarin avajaisiin – eikä kutsu ole avec. Ystävää olisi ihana nähdä, mutta avajaiset tuntuvat yhtäkkiä paljon tärkeämmiltä. Tapaamisenhan voi siirtää vaikka ensi viikolle. Tai sitä seuraavalle. Niinpä. Tällainen ajattelutapa on merkki siitä, että harkintakykysi on saattanut hämärtyä. Osaatko varmasti priorisoida? Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä? Ennen kuin ryntäät perumaan tapaamisenne, perustele se ensin itsellesi. Jos selitys ontuu, mieti vielä. Monet ottavat viime hetken peruutukset henkilökohtaisesti ja tekevät helposti vääriä johtopäätöksiä. Ole rehellinen ja kerro korvaavasi oharit myöhemmin.

2. Älä lupaudu mukaan liian aikaisin.

Jos olet aina ensimmäisenä ilmoittautumassa mukaan kaikkeen, hillitse intosi. Säästyt feidaamiselta, kun kuittaat osallistuvasi vasta sitten, kun olet merkannut sen kalenteriisi ja olet asiasta sataprosenttisen varma. Lupaudumme usein mukaan kaikkeen, koska emme halua tuottaa pettymystä ystävälle. Tuntuu äärimmäisen vaikealta sanoa suoraan, ettei meksikolaisteemainen illallinen tai mökkiviikonloppu kiinnosta. Mieluummin keksimme edellisenä iltana jonkin hataran selityksen ja toivomme, ettei toinen loukkaannu. Seuraavan kerran, kun saat kutsun jonnekin, kiitä ja kerro vahvistavasi tulosi myöhemmin. ”Kuulostaa kivalta, mutta pitää vielä katsoa kalenteria. Palaan tähän ensi viikolla.” Toimii!

3. Ilmoita esteestä soittamalla.

Kun olet jo ilmoittautunut mukaan, mutta haluat perua, tee se aina mahdollisimman nopeasti – ja mieluiten soittamalla. Puhelu on paljon henkilökohtaisempi ja vilpittömämpi tapa pyytää anteeksi kuin parin lauseen tekstari. Viesti antaa helposti sen kuvan, että tilaisuus ja sen järjestäjä ovat yhdentekeviä ja haluat liueta tilaisuudesta mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Älä myöskään ikinä lähetä kuvaa feidaamisesi syystä, kuten tenttikirjapinosta tai kuumemittarista.

 4. Tarjoa vaihtoehtoja.

On ihan normaalia, että kasvamme joskus ulos vanhoista ajanviettotavoistamme. Lauantai-illan pubiryömintä isolla porukalla ei enää kiinnostakaan, kun kuvioihin astuu uusi poikaystävä tai työpaikka. Vaikeinta on vain myöntää muuttuneensa ihmiselle, jonka kanssa ennen rakastit käydä festareilla tai lähteä risteilylle. Unohda vältteleleminen ja valehteleminen ja ota asia puheeksi hienovaraisesti. Tarjoa tilalle vaihtoehtoja: ”Olen aivan liian väsynyt juhlimaan perjantai-iltaisin uuden ylennykseni jälkeen. Mitä jos tavataan mieluummin sunnuntaina brunssilla?”

 5. Ole valmis luopumaan.

Jos huomaat, että perut aina menoja samojen tyyppien kanssa, on aika tutkia syitä vähän tarkemmin. Vältteletkö ystävääsi, koska olet väsynyt ja stressaantunut, vai koska hän jauhaa jatkuvasti suhdeongelmistaan eikä koskaan kysy, mitä sinulle kuuluu? Kun pohdit asiaa, saatat huomata, että hengaat alakoulukavereidesi kanssa vain velvollisuudentunnosta ja pidät yhteyttä vanhoihin työkavereihisi tottumuksesta. Pinnan alla saattaa kuohua enemmän kuin luulitkaan, eikä syy ole aina itsestäänselvyyksissä. Muista, että sinulla on oikeus päättää siitä, kenen kanssa haluat viettää vapaa-aikasi.

Katso myös:

14 pukeutumisongelmaa, jotka vain lyhyet naiset ymmärävät

Voiko toiseen olla liian rakastunut? 

Mitä tapahtuu, kun ryhtyy emojilakkoon?

Kuva: Imaxtee

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"