Puhetapasi vaikuttaa siihen, mitä tapaamasi ihmiset sinusta ja ideoistasi ajattelevat. Muista ainakin nämä!

1. Tarkkaile äänenpainojasi

Lauseen lopun painottaminen tekee siitä kysyvän, mikä kertoo epävarmuudesta ja hämmennyksestä – tai siitä, ettet puhu totta. Tarkkaile omaa äänenkäyttöäsi lukemalla lyhyt lehtiuutinen nauhalle. Kuuntele sitten nauha samalla, kun piirrät lauseiden päälle äänenpainojasi mukailevaa aaltoviivaa. Jos huomaat piirtämiesi viivojen nousevan lauseiden loppua kohden, kokeile seuraavaa harjoitusta: Äänitä sama teksti uudelleen, mutta piirrä tällä kertaa samanaikaisesti suoraa viivaa lauseiden yläpuolelle. Kuuntele nauha. Huomaatko kuulostavasi itsevarmalta?

2. Älä puhu kuin pikkutyttö

Tiedät, että lempeä lässyttäminen on lasten, eikä varsinaisesti kovien uranaisten juttu. Silti puhumme helposti kuin pikkutyttö tai piirrettyjen kimittävä pikkuorava aina, kun joudumme hankalaan tilanteeseen. On helppo tietoisesti tai tiedostamattaan käyttää samaa temppua, joka toimi lapsuudessa – ja ehkä parisuhteessa? Muista kuitenkin, että poikaystävän ja äidin edessä "söpö ja viaton" -kortin pelaaminen saattaa pelastaa sinut, mutta työpaikalla se laskee auktoriteettisi takaisin lapsen tasolle. Valmistaudu puheenvuoroosi ennen tärkeää palaveria haukottelemalla suu ammollaan useamman kerran ja mutristamalla sitten huuliasi. Näin vältät lapsellisella nasaaliäänellä puhumisen. Harjoitus virkistää kurkkuasi ja kieltäsi ja estää ääntäsi purkautumasta nenän kautta. Jos äänesi on luonnostaan kimeä, voit vahvistaa sitä hyräilemällä samalla, kun laittaudut aamulla.

3. Vältä teinivibat

Onko hänellä krapula, on varmaan sinunkin ensimmäinen ajatuksesi, kun kuulet Lindsay Lohanin tai Emma Stonen haastattelun. Sanojen venyttäminen ja äänen tahallinen kähentäminen on suosittua tähtien puhetavassa. Lauseiden loppu on yhtä narinaa. Staran (puhe)elkeet eivät tee sinusta työpaikalla tähteä. Narina kannattaa siksi jättää työpaikan ulkopuolelle. Kiinnitä huomiota siihen, että puhut normaalilla äänellä ilman kikkailua. Joskus äänesi jännittyy, kun pidätät henkeä sanojen välissä. Jos näin käy, kannattaa pinnalliset hengenvedot pyrkiä korvaamaan laulajan hengityksellä, joka lähtee palleasta ja on syvä sekä rentouttava. Harjoittele esiintymistä tasapainottelemalla pääsi päällä tyynyä, joka putoaa, jos keikutat päätäsi liikaa tai työnnät leukaasi ulos puhuessasi. Voimakas puhe lähtee suusta kohti keskustelukumppania. Harjoittele äänenkäyttöä niin, että pidät peukaloa suusi edessä, liikutat sitä puhuessasi kohti kuvitteellista keskustelukumppaniasi ja ajattelet äänesi seuraavaan sormeesi. 

4. Unohda täytesanat

On yleistä pilkkoa alitajuisesti lauseita sanoilla "niinku", "hmm" ja "tiedättehän. Todennäköisesti sinäkin teet niin. Täytesanoista kannattaa yrittää päästä eroon, sillä niitä käyttää melkein aina liikaa. Äänitä esimerkiksi keskustelusi kaverisi kanssa (kannattaa varmaan mainita asiasta myös hänelle) niin huomaat, mitä sanoja toistelet puhuessasi. Voit pyytää myös hyvää ystävääsi rehellisesti kertomaan, mitä maneereja hän on huomannut puheessasi. Huomaatko toistelevasi jatkuvasti tiettyjä sanoja? Ei hätää, ongelmaan on helppo ratkaisu. Korvaa sanat vetämällä niiden sijaan syvään henkeä. Hyödynnä hengittämisen suoma tauko ajatuksesi keräämiseen sen sijaan, että annat itsellesi luvan ostaa aikaa erilaisilla äännähdyksillä. Pian huomaat, etteivät työkaverisi enää keskeytä sinua tai näytä uppoutuvan omiin ajatuksiinsa, kun on sinun vuorosi puhua. Nyt he katsovat sinua sillä ilmeellä, että sinulla on tärkeää kerrottavaa. Ja niinhän sinulla onkin. 

Kuva: MVPhotos

Mikä avuksi sosiaalisten tilanteiden pelkoon? Mikä on pitkän parisuhteen menestysresepti? Marraskuun Cosmossa on lisäksi mukana ideoita teemajuhliin, bilepukeutumiseen ja herkullisiin party-tarjoiluihin.

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet