Sellaista työtä ei olekaan, jota ei tehtäisi tiimissä. Näin otat paikkasi ryhmässä ja pelaat yhteispeliä hyvin.

1. Tarkkaile fiiliksiä

Toimiva yhteistyö edellyttää, että tunnet ihmiset, joiden kanssa työskentelet ja että ymmärrät heitä. Opit tuntemaan muut vasta ajan kanssa, heti uuteen työpaikkaan tultuasi se on mahdoton tehtävä. Kun opit tuntemaan kollegasi paremmin, opettele myös tavat ja taktiikat, joilla eri ihmisten kanssa kannattaa työskennellä. Yksi on herkempi kuin toinen, joten mieti, miten annat palautetta ja lähestyt muita.

2. Luo avoin ilmapiiri

Muistatko tunteen, kun viittasit lapsena koulussa ja sanoit vastauksesi koko luokalle? Sen jännityksen, onnistutko? Emme tule ajatelleeksi sitä, mutta työpaikan kokouksissa vallitsee usein sama ilmapiiri. Ihmisiä jännittää kertoa mielipiteensä ja ideansa. Mitä, jos joku torppaa omasi? Helpota omalta osaltasi kokouksia ja luo keskustelua muiden ideoista. Keskinkertaisesta ehdotuksesta voi syntyä hyvä, kun sitä pallotellaan hetki. Kaikilla pitäisi olla se olo, että he uskaltavat sanoa ajatuksensa ääneen.

3. Älä tuomitse

Kun työkaverisi esittelee sinulle ideansa, odota ja mieti asiaa aina muutama sekunti ennen kuin vastaat. Vaikka idea vaikuttaisi järjettömältä, älä torppaa sitä heti. Voit hyvin sanoa miettiväsi asiaa ja palaavasi siihen tunnin päästä tai seuraavana päivänä. Harkitse kuulemasi ja muista hienotunteisuus, kun vastaat.

4. Opettele sanomaan ”me”

Joskus tekisi mieli sanoa: ”Oletko hölmö? Tuo on älyttömin idea, minkä olen kuullut!”. Vaikka sinulla ei ole kollegasi idean kanssa mitään tekemistä, puhu silti me-muodossa: ”En ole varma, pitäisikö meidän edetä näin.” Nyt mietit, onko mitään nössömpää kuin sanoa noin. Tuskin. Mutta sen jälkeen voit tuoda oman mielipiteesi esille ilman, että toinen tuntee tulleensa torpatuksi: ”Mielestäni meidän pitäisi sen sijaan tehdä näin”. Yhdeksällä kerralla kymmenestä toinen pitää ideaasi hyvänä ja on samaa mieltä.

5. Jaa kunniaa

Muista, ettei toisen saama kiitos ole sinulta pois. Älä tuhlaa energiaasi kadehtimiseen, jos esimiehesi hehkuttaa kollegaasi kokouksessa. Kerro sen sijaan myös omat kehusi hänen tekemästään työstä. Mitä enemmän kiitoksia sanot työpaikallasi ääneen, sen todennäköisemmin saat itsekin muilta palautetta omasta työstäsi.

Muista myös kiitosta saadessasi, ettei sinun kuulu vastata vähättelemällä omia saavutuksiasi. He kiittävät sinua syystä, ja voit hyvin kertoa että näit paljon vaivaa kyseisen työtehtävän eteen. Älä kuitenkaan ota yksin kaikkea kunniaa, vaan kiitä myös muuta tiimiä.

6. Kaikista ei ole pakko pitää

Tai tarkemmin sanottuna: ei ole sellaista työyhteisöä, jossa kaikki pitäisivät toisistaan. Aina on työkavereita, joiden aknsa ei vain kolahda tai joiden kanssa sinun on vaikea työskennellä.

Ujolta työkaverilta on kysyttävä johdattelevia kysymyksiä, jotta hän uskaltaa kertoa avoimesti ideoistaan. Jos joku työkavereistasi on töykeä töksäyttelijä, älä lähde piikittelyyn mukaan, vaan pidä oma asenteesi ystävällisinä. Älä anna ärtymykselle liikaa tilaa, vaan muista, mikä on tavoitteesi: saattaa tekeillä oleva työprojekti loppuun. Työkavereiden kanssa ei tarvitse olla hyviä ystäviä tai edes samanhenkisiä.

Juttu julkaistu alunperin maaliskuun 2014 Cosmopolitanissa. Teksti Stacey Snider.

Lue myös nämä:

Cosmon lukijoiden top10 -haaveammatit

10 tapaa tehdä työpäivistäsi parempia

4 vinkkiä, joiden avulla menestyt urallasi

 

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"