Älä anna opiskelijabudjetin tai säästökuurin pilata iloasi.

1. Kun ystäväsi ehdottavat illallista ulkona, laske, paljonko se sinulle maksaisi. Ala laittaa summaa sivuun. Se, ettei sinulla ole juuri ensi viikonloppuna varaa lähteä, ei tarkoita sitä, että ulkona syömisestä pitäisi luopua kokonaan. Sovi ystäviesi kanssa illallinen parin kuukauden päähän. Kun homma on lyöty lukkoon ja se lukee kalenterissasi, maltat odotellessa lounastaa opiskelijaruokalassa.

2. Seuraa kotimaisista ruokablogeista, mikä satokausi on meneillään, jotta tiedät ostaa huokeita ja hyviä raaka-aineita. Kauppojen hyllyltä kannattaa syksyllä valita ainakin kotimaista kaalia ja maa-artisokkaa. Suppilovahveroiden kulta-aika jatkuu aina lokakuuhun saakka, joten suuntaa kaverisi tai kultasi kanssa sienimetsälle. Meditatiivisen sienien bongailun aikana on helppo avautua – tai nauttia hiljaisuudesta.

3. Jos Facebook-kirppikset uuvuttavat, kokeile vaatteiden vaihtamista Facebook-kavereidesi kesken. Kirjoita status, jossa kerrot, minkälaisia ja kokoisia vaatteita etsit ja ota kuvia sellaisista vaatteistasi, joista voit itse luopua.

4. Gallerioihin voi kävellä ilmaiseksi. Jos kuulemasi tai näkemäsi ei ole juuri sitä, mitä lähdit hakemaan, mitä sitten? Se, että taide herättää ajatuksia, on tärkeintä.

5. Etsi itsellesi uusi harrastus. Ilmaisella Duolingo-applikaatiolla voit opetella vaikka ranskaa ja haaveilla, minkälaista elämä olisi Pariisissa. Tsekkaa myös paikallisen Työväenopiston kurssitarjonta ja -hinnasto. Edullisella kirjoituskurssilla voit saada teksteistäsi palautetta ja kehittyä bloggaajana, klassisen baletin tunnilla taas voit kokeilla, löydätkö sisäisen Alexa Chungisi.

6. Kävelylenkit sujuvat nopeasti ja leppoisasti, kun pistät kuulokkeet korvaan ja uppoudut podcastien maailmaan. Kuuntele ainakin huippusuosittua Serialia ja Lena Dunhamin Women of The Houria.

7. Päiväretki tuo etäisyyttä arkeen, joten tsekkaa, mitä tapahtuu kotiseutusi ulkopuolella. Herätkää kaverisi tai seurustelukumppanisi kanssa aikaisin lauantaina ja ostakaa halvat liput bussiin, joka vie teidät Helsinkiin, Porvooseen, Turkuun tai Tampereelle. Katsokaa Instagramista, missä kaupungin kahvilassa ihmiset ovat viihtyneet ja missä ovat näteimmät leivokset.

Lue lisää säästövinkkejä lokakuun Cosmosta!

Kuva: MVPhotos

 

Mikä avuksi sosiaalisten tilanteiden pelkoon? Mikä on pitkän parisuhteen menestysresepti? Marraskuun Cosmossa on lisäksi mukana ideoita teemajuhliin, bilepukeutumiseen ja herkullisiin party-tarjoiluihin.

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet