Milloin viimeksi olet auttanut tai ilahduttanut tuntematonta ihmistä?

Seison bussipysäkillä. Bussi poimii muutaman ihmisen ja tekee lähtöä, kun huomaan, että sadan metrin päässä mies juoksee täysillä ehtiäkseen bussiin. Hänellä on selässään painava reppu ja hän näyttää olevan lopen uupunut. Ennen kuin ehdin tehdä mitään, toinen pysäkillä seisoskellut nainen pysäyttää bussin ja pidättelee sitä niin kauan, että mies ehtii siihen. Kuski hermostuu, mutta kun puuskuttava mies on bussin ovella, hän katsoo naista kiitollisena ja henkäisee lämpimän kiitoksen. Hymyilyttää, mutta on pakko katsoa muualle, sillä en mahda mitään kyynelilleni. Naisen teko oli pieni mutta niin kaunis. Se jää mieleeni pitkäksi aikaa ja saa minut miettimään: Milloin viimeksi olen itse tehnyt samoin ja auttanut tuntematonta? Entä onko minua koskaan autettu?

Törmäämme usein arjessa pieniin tilanteisiin, joissa apu on tarpeen. Vaikeinta on huomata ja tunnistaa tilanne, kun se osuu kohdalle. Se edellyttää muiden ihmisten tarkkailemista ja nielaistujen sanojen kuulemista. Miltä avunpyyntö näyttää? Miltä kuulostaa hiljainen hätähuuto? Aivan, se vaatii kiireen unohtamista, katseen nostamista kännykästä ja omaa napaa pidemmälle vilkuilemista. Tuumasta toimeen tarttuminen taas vaatii ripauksen rohkeutta ja empatiakykyä. Usein auttaminen ja ilahduttaminen kumpuavat kuitenkin selkärangasta, usko pois. Testaa jo vaikka tänään.

Bongasin yhden hiljaisen avunpyynnön muutama viikko bussitapahtuman jälkeen. Jonotin Ikean ruuhkaisella kassalla, kun edessäni vanhempi nainen pakkasi runsaita ostoksiaan hiki valuen ja huikkasi myyjälle pakkaamisensa kestävän todennäköisesti hyvin kauan. Jono takanamme kasvoin, ja pystyin aistimaan naisen tuskan. Kukaan jonossa ei tehnyt elettäkään auttaakseen naista, joten sanoin reippaasti: "Voin autttaa pakkaamaan, jos vain sopii." Nainen otti apuni helpottuneena ja kiitollisena vastaan. Se vei minulta ehkä 20 sekuntia, mutta olin hyvällä tuulella koko päivän.

Kesän aikana olen tietoisesti kiinnittänyt huomiota tuntemattomien ihmisten auttamiseen. Olen antanut lähtiessäni parkkilappuni toiselle kuskille, sillä omassani oli vielä puoli tuntia aikaa jäljellä. Olen neuvonut turisteja kaupungilla ilman, että he ehtivät pyytää sitä. Olen lahjoittanut junassa lehteni vastapäätä istuneelle tytölle mökkilukemiseksi, koska olin jo ehtinyt lukea ne. En ole tehnyt paljoa,  mutta olen tehnyt edes jotain. Uskon siihen, että kun tuntematonta ihmistä auttaa tai ilahduttaa, ehkä hänkin auttaa tai ilahduttaa vuorostaan jotain toista. Tai ehkä karma kiertää takaisin, ja joku tekee joskus minulle pyyteettöämän teon. Halua, että joku muistelee pientä, hyvän mielen tekoani vielä vuosienkin päästä, tai että voin itse kertoa tarinaa siitä, miten minua on autettu ja kuinka iloiseksi siitä tulin. Aivan kuten ystäväni, joka sai kerran kassalla tuntemattomalta mieheltä 50 senttiä, koska ystäväni rahat eivät riittäneet karkkeihin, joita hän oli kassalle kiikuttanut. Tapahtuneesta on yli kymmennen vuotta, mutta ystäväni muistelee sitä vieläkin lämmöllä. Kyse oli kuitenkin vai 50 sentistä.

Teksti: Linda Mäki-Kala
Kuva: Imaxtree

Katso myös:

Voiiko maailmaa parantaa Facebook-tykkäyksillä?

"Vakoilin Instagramissa henkilöä. jota en tunne"

Näin pääset eroon puhelinriippuvuudestasi

 

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"