Viestilinjan varajohtaja Karissa Lukkarinen on

kolmannen polven sotilas. Työ vaatii johtajan
luonnetta, kovaa paineensietokykyä ja rautaista kuntoa.

Hertta Hiltunen Kuvat Juha Salminen

7.30

Hyvää huomenta, rouva ylikersantti!

Ylikersantti Karissa Lukkarinen on lähdössä aliupseerioppilaiden kanssa kolme vuorokautta kestävään sotaharjoitukseen Kirkkonummen ja Espoon metsiin. Oppilaat kävelevät 35 kilometriä ja pyöräilevät 80 kilometriä noin 25 kiloa painavat rinkat selässään.

”Normaalissa sotaharjoituksessa tehdään taisteluteknisiä ja aselajiin kuuluvia tehtäviä sekä mukaillaan mahdollisen sota-ajan tilannetta. Tässä harjoituksessa kuitenkin testataan yksilön psyykkisen ja fyysisen rasituksen sietokykyä. Jyvät erottuvat akanoista.”

Karissa vastaa sotaharjoituksessa pääosin huollosta ja valvoo rastipaikoilla, että ryhmänjohtajiksi valmistuneet apukouluttajat toimivat oikein.

9.00

Kalusteet kuntoon

Viestivälineet, majoitusmateriaalit, muonat, kirveet ja pyörät 130 hengelle… Karissan aamu kuluu varmistellessa, että kaikille on tarvittavat retkivälineet mukana. Viestijoukkueen sotaharjoitukseen lähtee kalustoa monta kuorma-autollista.

”Lähteminen on aina samanlainen härdelli. Tässä tarvitaan hyvää stressinsietokykyä ja ongelmanratkaisukykyä.”

Karissa tarkistaa sotilaspoliisilinjan kouluttaja Aarne Tuomisen ja merenvalvonta- ja tulenjohtolinjan johtajan Jussi Ahokkaan kanssa, toimivatko radiopuhelinten yhteydet. Varusmiehet lastaavat vielä otsalamppuja ja karttoja mukaan, ja kalustus on valmis.

10.00

Oma maailmansa

Käytävällä vastaan tulee Karissan avomies, joka on myös töissä Puolustusvoimilla. ”On hyvä, että avopuolisoni työskentelee samalla alalla. Voi tulla mustasukkaiseksi, jos ei ymmärrä tätä maailmaa. Myös lähes kaikki kaverini ovat täällä töissä.”

Karissa päätti 4-vuotiaana, että hänestä tulee sotilas. Vielä silloin naiset eivät tosin päässeet armeijaan. ”Halusin ammatin, jolla on merkitystä. Puolustusvoimat oli looginen valinta, sillä olen syntynyt ja asunut lähes koko ikäni varuskunnassa. Isäni kouluttaa kadetteja Maanpuolustuskorkeakoulussa, ja isoisäni oli Satakunnan lennoston komentaja.”

11.00

Sakkominuutteja

130 varusmiestä on kerääntynyt kasarmin pihalle, kun Karissa tarkistaa, että kaikki tarvittava on mukana. Jos varusmies on unohtanut tavaroita, hän saa sakkominuutteja. Tavarat kasataan nyt vain sotaharjoitusta varten, mutta tarpeen vaatiessa Karissa on valmis tositoimiin.

”Armeijaan ei kannata lähteä, jos ajatus sotaan lähtemisestä hirvittää. Täytyy olla peloton ja kylmähermoinen luonne. Lapsen saamisen jälkeen ainoa murheeni on ollut se, että mitä lapselleni tapahtuisi, jos sota syttyisi.”

14.00

Luonnon armoilla

Oppilaat availevat taistelumuonapaketteja, jotka sisältävät vuorokauden eväät. Moni kiehauttaa trangialla pussipastaa. Karissa on syönyt muonia niin monta vuotta, että nykyään hän tekee omat ruokansa. Karissan työssä ollaan jatkuvasti liikkeellä ja luonnon armoilla. Suihkuun ei pääse välttämättä kymmeneen päivään, ja vessa on kuusenjuuri. Meikkaaminen on kielletty, ja hiusten on oltava sidottuina niin, että ne eivät mene korvien tai kauluksen yli. Ihmisiä on koko ajan ympärillä eikä omaa tilaa ole.

”Ei tähän maailmaan voi valmentautua oikein mitenkään. Pitää olla hyvä fyysinen kunto ja stressinsietokyky. Treenaan vähintään kolmesti viikossa lihaskuntoa ja juoksua.”

14.30

Samalla viivalla

Mette Sassi, 21, ja Henna Mäntylä, 24, saapuvat rastille. Henna vaihtaa jalkaan kuivat sukat, sillä kenkiin meni vettä puron ylityksessä.

”Haluamme ehdottomasti töihin Puolustusvoimiin. Musta voisi tulla vaikka Puolustusvoimien komentaja”, Henna tuumaa.

Naisia on armeijassa nykyään koko ajan enemmän.

”Negatiivista syrjintää ei enää ole, positiivista kyllä. Erivapaudet, kuten naisten omat huoneet, pitäisi poistaa ja laittaa kaikki sotilaat täysin samalle viivalle”, Karissa sanoo.

16.00

Kohti Nuuksiota

Karissa vetää johtamiskoulutuksia ja teknisen tiedon oppitunteja esimerkiksi siitä, miten signaalit kulkevat tai miten eri kaapelityypit toimivat. Hän on tiukka kouluttaja, joka haluaa, että asiat tehdään ripeästi ja tehokkaasti.

”Minut on kasvatettu kotona kovaan kuriin. Herroittelen ja puhun asiallisesti esimiehilleni, sillä ylempiarvoisia tulee kohdella kunnioittavasti. Näitä hommia pitää silti tehdä pilke silmäkulmassa. Aina ei tarvitse olla niin vakava.”

Karissan mukaan johtajana pärjäävät yleensä ne, jotka ovat olleet kaveripiirinsä johtohahmoja hiekkalaatikolta asti.

”Hyvä ihmisten johtaja saa asiat tapahtumaan tehokkaammin ja paremmalla lopputuloksella. Pitää pyrkiä siihen, ettei johda vain asioita. Enää armeijassa ei nöyryytetä samalla tavalla kuin ennen”, Karissa sanoo. 

TYÖNKUVA:

Ylikersantti ja viestilinjan varajohtaja Karissa Lukkarinen, 29, kouluttaa johtamisjärjestelmäalan eri asioita Aliupseerikoulussa Upinniemessä Kirkkonummella.

KOULUTUS:

Ylioppilas ja aliupseerikoulu. Lisäksi aliupseereille järjestetään läpi uran erilaisia virkaurakursseja.

TYÖURA:

Jäi varusmiesajan jälkeen sopimussotilaaksi Upinniemen varuskuntaan. Työskenteli sen jälkeen reservissä vartijana ja 7. ohjuslaivueessa taistelujohtokeskuksen aliupseerina ja Aliupseerikoulun viestilinjan johtajana ja varajohtajana.

TYÖPÄIVÄN PITUUS:

8 tuntia. Lisäksi 3–10 vuorokauden pituisia sotaharjoituksia sekä viikonloppuleirejä muutaman kerran vuodessa.

KIELITAITO:

Englanti, kohtalainen ruotsi ja saksa.

TÄRKEIMMÄT

TYÖVÄLINEET:

Ase, varusmiehet, kaapelinlevityslaite ja mobiilimasto.

MOTTO:

Tee parhaasi,

älä luovuta.

NAINEN, JOTA IHAILEE:

”Pikkusiskoni hoitaa omien lastensa lisäksi myös minun lastani, kun minä ja mieheni olemme pitkiä aikoja töissä. ”

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta kautta aletaan tekemään ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perrya näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on kieltämättä valtavat saappaat täytettävänään, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"