Et ehkä pidä ärsyttävän julkkisnaisen ulkonäöstä, mutta mieti, ennen kuin dissaat. Muuten saatat lisätä samalla omiakin paineitasi.

"Bitch." Kun supermalli Lara Stone julkaisi Instagramissa kuvia Calvin Kleinin kampanjasta, jossa hän poseerasi laulaja Justin Bieberin kanssa, osa Bieberin faneista suivaantui. Lara, jolle kuvaukset olivat yksi työkeikka muiden joukossa, sai Instagram-tililleen kommentteja, joissa arvosteltiin hänen ulkonäköään ja käskettiin hänen pitää näppinsä erossa Bieberistä. 

Instagramissa ja Twitterissä on helppo kertoa mielipiteensä - sen kun vain näpyttelee menemään ja unohtaa sitten koko jutun. Kun muutkin kommentoivat, voi alkaa tuntua, ettei huippumallin haukkuminen kuvottavaksi ole niin vakavaa. Paitsi että on. 

Mitä tunnetumman julkkiksen Instagram-tiliä seuraa, sitä enemmän hänen kuviensa alta löytää törkyisiä kommentteja.

- Ulkonäön arvostelu korostuu, jos nainen on tullut julkisuuteen nimenomaan ulkonäkönsä kanssa, sanoo Naisasialiitto Union ry:n pääsihteeri Milla Pyykkönen. 

Tämän sai huomata Rosanna Kulju, 23, joka voitti alkuvuonna Miss Helsinki -kilpailun. Hän osasi odottaa ulkonäkönsä julkista ruotimista, mutta jotkut tuntemattomien ihmisten kommentit ihmetyttivät silti.

- Kun Iltalehden nettisivut tekivät voitostani jutun, sen yhteydessä oli kuva, jossa en näyttänyt kovin hyvältä. Ihmiset alkoivat linkkailla juttua Facebook-sivuilleen. Linkin yhteyteen he kirjoittivat, että olen ruma ja näytän mieheltä, Kulju kertoo. Kuittailijoita ei edes hillinnyt se, että he esiintyivät omilla nimillään ja kasvoillaan. Rosanna sanoo, etteivät ilkeät nettikommentit pilaa hänen päiväänsä. Enemmän hänelle merkitsee palaute, jonka hän saa läheisiltään.

- Itsetuntoni ei perustu someen.

Epärealistisia kauneuskriteereitä

Kaikki meistä eivät kuitenkaan ole yhtä itsevarmoja. Yksikin epäkohtelias kommentti saattaa murentaa itsetuntoa. Milla Pyykkönen muistuttaa, ettei kenenkään kannata edes yrittää täyttää kaikkia kauneuskriteereitä, joita länsimaiselta naiselta edellytetään.

- Yksikään maapallolla elänyt nainen ei ole onnistunut siinä. Se johtuu siitä, että odotukset ovat täysin epärealistisia. Pyykkösen mielestä huomion tavoittelussa ei ole mitään pahaa, eikä yksikään ihminen, joka laittaa kuvansa nettiin, ansaitse tulla esineellistetyksi.

Ruma kommentti kertookin enemmän sen jättäjästä kuin vastaanottajasta. Jos oma olo paranee sillä, että saa mollattua toista, kannattaa miettiä, voisiko piristää elämäänsä jollain muulla tavalla. Niin kauan kuin me naiset käytämme energiaamme oman ja toistemme ulkonäön arvosteluun, emme etene yhtään mihinkään. Pidämme vain yllä masentavaa stereotypiaa siitä, että ulkonäkö olisi elämämme tärkein asia.

Vaikka joku haluaisikin osallistua kauneuskilpailuun saadakseen arvioita ulkonäöstään, onko juuri meidän avattava sanainen arkkumme? Jos tuntuu siltä, niin voisimmeko tehdä sen ystävällisesti? Huippumallit ja missitkin ovat nimittäin vain ihmisiä, jotka istuvat Netflixin ääressä ja siirtävät hiustenpesua huomiseen. Me vain emme näe sitä Instagramissa.

Teksti: Sisko Savonlahti

Juttu julkaistu myös uusimmassa Cosmossa.

Maaliskuun lehdestä löydät lisäksi tärkeää asiaa yrittäjyydestä ja unelmien tavoittelusta.

Mukana myös kevään suuri muotiekstra! 

Katso myös:

Huippumallit poseeraavat käsittelemättömissä kuvissa

Hyvän itsetunnon mestariksi

Kirje, jonka jokaisen nuoren naisen on luettava

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat