Maryam Abdulkarin, 32, on vapaa kirjoittaja ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja. Näin hän ajattelee feminismistä, tasa-arvosta ja aktivismista. 

"Muutin perheeni kanssa Mogadishusta Tampereelle, kun olin seitsemän. Olin pienenä poikatyttö ja halusin olla kaikessa yhtä hyvä kuin pojatkin. Olen siis jollain tasolla ollut aina feministi ja haaveillut yhdenvertaisesta yhteiskunnasta. Siitä, että ihmisistä voitaisiin puhua ihmisinä, ei sukupuolensa edustajina. Feminismi on opettanut minua sanomaan ei naisia seksualisoivalle kuvastolle. Vaikka olen muslimi, itseni peittäminen ei liity uskontooni vaan se on oman kehoni haltuunottoa. Minä päätän, mitä kehostani näkyy ja kenelle. Tärkeää on ollut myös oppia, että ollakseen hyvä nainen, minun ei tarvitse kilpailla miesten huomiosta. Se saa vain näkemään toiset naiset vihollisina, ei ystävinä. Naisten pitäisi kehua toisiaan enemmän ja olla solidaarisia toisilleen. Se, mitä toinen tekee, ei ole koskaan itseltä pois. Suomessa on yhä paljon syrjiviä mekanismeja: rasismia, naisvihaa ja toimintakyvyn ihannointia. Ne, jotka eivät mahdu muottiin, joutuvat heti ulkopuolelle. Olen itsekin törmännyt esteisiin ja ollut tilanteissa, joissa olen huomannut, etten sovi yhteiskunnan normeihin. Välillä olen jäänyt niihin makaamaan, mutta tiennyt myös, että minun vastuullani on rikkoa näitä normeja. En halua, että lapseni joutuvat kokemaan samaa. Harrastan vapaa-ajallani aktivismia. Haluan korjata epäkohdan itse enkä vain odottaa, että joku muu hoitaa sen. Vanhemmiten olen silti oppinut, ettei kukaan tee yksin mitään. On osattava jakaa vastuuta ja luotettava siihen, että on paljon skarppeja tyyppejä, jotka osaavat tehdä asioita yhtä hyvin tai vielä jopa paremmin."

 

Yhdenvertaisuutta sukupuolten ...

Maryan Abdulkarim: Minun vastuullani on rikkoa normeja

Monet alkuperäiskansat Etelä-Amerikassa ja Afrikassa eivät juuri peitä itseään, esim. naisten rinnat saattavat olla kokonaan paljaana. Eikä siinä ole mitään alistavaa. Pukeutumisessa onkin aina kyse myös kulttuurista ja sen käsityksistä ja arvoista. Eivät suomalaiset ja muut länsimaiset ihmiset pidä vaikkapa tyttöjen ja naisten hiusten tai käsivarsien näkymistä seksuaalisena, mutta muslimit sen sijaan saattavat pitää. Muslimien verhoutuminenhan nimenomaan yliseksualisoi kulttuuria, kun kaikki...
Lue kommentti

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"