Tosi-tv-skandaalien keskellä aikuiseksi kasvaneen Lauren Conradin elämä on nykyään niin seesteistä, että moni kutsuu sitä jo tylsäksi. Omasta mielestään Lauren viettää elämänsä parasta aikaa.

Ihana, ihanampi, Lauren Conrad. Sanaleikki on paikallaan, etenkin kun selaa Lauren Conradin, 29, Instagramia. Kauniita, pastellisävyisiä kukka-asetelmia, täydellisiä ruoka-annoksia ja söpöjä selfieitä ystävien kanssa. Ristipistotöitä, askarreltuja ovikransseja ja itsetehtyjä vaahtokarkkeja.

On kulunut kymmenen vuotta siitä, kun Lauren nousi julkisuuteen tosi-tv-tähtenä. Ensin hän avasi elämäänsä MTV:n Laguna Beach -realityssä ollessaan vielä lukiossa. Laguna Beachin jälkeen Lauren tähditti The Hills -tv-ohjelmaa, jossa seurattiin hänen arkeaan Los Angelesissa ja työharjoitteluaan Teen Vogue -lehdessä. 2000-luvun alussa Lauren oli yksi maailman seuratuimmista muoti-ikoneista, jonka tyttömäistä tyyliä kopioitiin kilpaa.

– Päädyin televisioon oikeastaan vahingossa, Lauren muistelee uransa alkuaikoja.

– En koskaan tuntenut sitä täysin omaksi jutukseni, sillä muoti oli jo silloin suurin intohimoni. En silti olisi nykyisessä asemassani ilman televisiota, vaikka muotialalle olisin varmasti jossain vaiheessa muutenkin päätynyt.

Unelmansa saavuttanut Lauren on tänä päivänä esimerkiksi kirjoittanut kirjoja pukeutumisesta ja kauneudesta. Erityisen ylpeä hän on kuitenkin LC Lauren Conrad -merkistään Kohl’s-tavaratalolle. Se lanseerattiin Yhdysvalloissa viisi vuotta sitten, ja viime syksynä Lauren marssitti ensimmäisen Lauren Conrad Runway Collectionin mallit catwalkille.

Mallisto on klassista Laurenia: naisellista, leikkisää ja romanttista. Se tulvii kukkia, röyhelöitä, pitsiä ja ruusukultaa.

– Opin jo varhain luottamaan intuitiooni ja olemaan itselleni rehellinen. Rakastan kaikkea tyttömäistä. Kauniit asiat tekevät minut onnelliseksi.

Poikatyttöä Laurenista ei saisi tekemälläkään.

– En voisi koskaan käyttää Birkenstock-sandaaleja, raskaita bootseja tai edes boyfriend-farkkuja. Yritin ostaa sellaiset vähän aikaa sitten, koska kaikki näyttivät cooleilta niissä. Näytin farkuissa kuitenkin lähinnä vain siltä, että elämässäni meni vähän liiankin kovaa, hän nauraa.

Lauren on tullut kauas tosi-tv-ajoistaan. Hän julkaisee maaliskuussa juhlien järjestämisestä kertovan Celebrate-kirjan ja pyörittää ystävänsä kanssa The Little Market -nettikauppaa, joka myy eettisesti tuotettuja, käsintehtyjä tuotteita. Nykyään entinen biletyttö saa kuulla kommentteja siitä, että hänestä on tullut tylsä ja hänen elämänsä on liian tavallista. Se ei Laurenia haittaa.

– Olen ehkä tavallinen, mutta myös hyvin onnellinen tyttö. Siksi en välitä muiden mielipiteistä.

Onni kumpuaa muiden muassa tuoreesta avioliitosta. Lauren ja muusikko-juristi William Tell tapasivat kolme vuotta sitten ystävänpäivänä yhteisten ystäviensä kautta.

– Olimme menossa isolla porukalla illalliselle. Sanoin ystävälleni, että hän voi ottaa mukaan yhden kaverinsa. En todellakaan osannut aavistaa, kenet hän ottaisi ja mihin se johtaisi.

Lauren ja William juhlivat häitä Kaliforniassa viime syksynä. Ja niin, Laurenin nimi on nykyään virallisesti Lauren Tell.

– Minusta ei ole koskaan tuntunut Williamin kanssa siltä, että minun pitäisi tinkiä jostain. Kaikki tuntui niin helpolta, mutta ei tylsällä tavalla. Palaset vain loksahtivat kohdilleen. Koko ensimmäisen vuoden ajan mietin, että tämä on liian hyvää ollakseen totta, jonkin täytyy olla pielessä.

Maailman romanttisimman miehen vaimo

Usein kuulee sanottavan, että ensimmäinen vuosi häiden jälkeen on se vaikein. Lauren ei tunnista ilmiötä.

– Minulta kysytään jatkuvasti, onko elämäni nyt erilaista, kun olen naimisissa? Tuotan ihmisille pettymyksen, kun vastaan, että ainoa ero on siinä, että olemme nyt enemmän perhe. Olemme luvanneet avioliiton myötä toisillemme, että olemme elämänkumppaneita.

Paineita ja odotuksia tulee silti jatkuvasti suhteen ulkopuolelta.

– Heti häiden jälkeen ihmiset alkoivat kysellä suoraan, olenko raskaana. Minusta se on epäkohteliasta. En koskaan utelisi ystäviltäni, ovatko he raskaana.

Ja selvyyden vuoksi: Lauren ei ole raskaana.

– Meidän tarinamme on vielä uusi ja olemme todella onnellisia näin, hän sanoo.

Lauren kehuu Williamia huomaavaiseksi ja järjestelmälliseksi mieheksi.

– Hän osaa korjata kaiken! Itse en osaa käyttää edes kaukosäädintä, vaan painelen kaikkia nappeja yhtä aikaa ja hakkaan sitä. William päivittää aina tietokoneenikin. Silloin ajattelen, että minulla on maailman romanttisin aviomies. Joskus vain on ihanaa, että joku huolehtii. Se ei silti tarkoita, ettenkö olisi itsenäinen. On kivaa, kun toinen huomioi tekemällä pieniä asioita pyytämättä.

Ei enää koskaan televisioon

Kun The Hills päättyi, Lauren vannoi, ettei enää koskaan palaa televisioon. Päätös on pitänyt. Kaikista hänen kanssanäyttelijöistään ei voi sanoa samaa. Laurenin entinen bestis, niin ikään The Hillsissä näytellyt Heidi Montag, väitti vuosi sitten Marriage BootCamp: Reality Stars -ohjelmassa, että on antanut Laurenille anteeksi sen, että tämä ”yritti tuhota hänen elämänsä”.

Kun Laurenilta kysyy, mitä hän ajattelee kommentista, nainen muuttuu mietteliääksi.

– En ajattele enää niitä aikoja. Yritän keskittyä elämässäni vain hyviin ihmisiin. Jos mietin asioita, jotka olen menettänyt, tulen vain surulliseksi.

Muita sarjan tähtiä Lauren näkee edelleen. Stephanie Prattin kanssa he käyvät vaeltamassa, ja Lo Bosworth oli yksi hänen morsiusneidoistaan. Laurenilla on lämpimät välit myös joihinkin eksiinsä.

– Tavoittelen aina sitä, että pysyn eksieni kanssa ystävinä, mutta aina se ei ole mahdollista. Joidenkin eksieni kanssa en ole enää edes puheväleissä.

Seesteinen tulevaisuus

Vaikka Lauren ei suostu katsomaan enää jaksoakaan The Hillsiä, hän ei kadu sarjaan lähtemistä.

– Ohjelma ja jatkuvat skandaalit opettivat minua. Kehitin itselleni paksumman nahan ja opin pistämään asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Huonojen ystävien ja petollisten miesten aika on nyt ohi. Laurenin elämä on hyvin tyyntä ja kirkasta.

– En enää tutustu kovinkaan usein uusiin ihmisiin. Ne, jotka ovat nyt elämässäni, ovat niitä, joita rakastan yli kaiken ja joihin voin luottaa.

Lauren täytti kolmekymmentä helmikuun alussa. Hän toivoo, että voisi pian rauhoittaa elämänsä myös liiasta työnteosta.

– Olen tehnyt viimeiset kymmenen vuotta kovasti töitä. Parikymppisenä etsin itseäni ja paikkaani maailmassa, kolmekymppisenä voisin jo rauhoittua. Tai ainakin toivon niin. 

Kuva: Eric Ray Davidson

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat