Cosmon kolumnisti Vivian Nieminen kaipaa opiskeluajoiltaan pinaattilettuja ja esitelmien pitämistä luokan edessä.

Aah, syksy ja kuuluisat uudet alut ovat taas täällä. Jännittävintä on heillä, jotka ovat aloittaneet opiskelun ja pakanneet teroitetut kynät sekä huolellisesti valitut ruutuvihot mukaansa. Oma opiskeluaikani päättyi kesällä. Kun korkeakoulun luentosalit jäivät lopullisesti taakse, päätin kirjata ylös kaikki ne asiat, jotka olisin fuksina toivonut tietäväni. Nyt jaan ne kanssanne, jotta teidän reppunne olisivat mahdollisimman hyvin eväin varusteltu.

1. Löydä oma juttusi ja satsaa siihen

Olen tiedonjanoinen ja kiinnostunut monista asioista. Koulussa halusin pistää näppini jokaiseen projektiin, ja pääaineiden ja syventävien opintojen viidakossa minun teki mieli nyhtää kaikki rusinat jokaisesta pullasta. Nykypäivän työelämä suosii kuitenkin spesialisteja – heitä, jotka ovat oman alansa asiantuntijoita ja joiden osaaminen ei rakennu sadasta pintaraapaisusta vaan muutaman asian hallinnasta. Omien kiinnostuksen kohteiden kartoittaminen on tärkeää opin tiellä, jotta voimavarat pystyy hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Olitpa sitten luontainen numeronero, synnynnäinen somettaja tai intohimoinen hammasteknikko, kehitä itsellesi sellaista osaamista, jota ei joka toiselta löydy. Keskity yksityiskohtiin. Jokapaikanhöylät ovat sukupuuttoon kuolevaa laatua.

2. ...mutta älä hukkaa uteliaisuuttasi

Kun mielenkiinto loppuu, päättyy myös kehitys. Innostuminen ja uuden oppiminen on hyödyllistä jokaiselle. Aloittaessani markkinoinnin ja brändijohtamisen tutkintoni, olin jo hyvissä ajoin tehnyt päätöksen erikoistua verkkomarkkinointiin ja teknologiaan. Halusin päätyä ammattiin, jossa voisin ideoida uutta ja kirjoittaa loputtomasti. Kun vahingossa huomasin joutuneeni Photoshop-kurssille, kihisin tuskissani. Nopeasti kuitenkin huomasin, että asiat ovat yksityiskohtien lisäksi myös kokonaisuuksia. Ja kas, kuinka paljon salaisista InDesign-taidoistani onkaan ollut hyötyä työelämään siirryttyäni. Vaikka en itse työskentele piirtäjänä, ymmärrän paremmin kollegoitani. Samalla tavalla erityisosaamistamme täydentävät esimerkiksi harrastuksemme, joita emme aina hoksaa listata ansioluetteloomme.

3. Hyödynnä kontaktejasi

Verkostoituminen ei ole vitsi, vaan tapa hyödyntää opiskeluvuodet ja uudet tuttavuudet. Oman alan tulevaisuuden osaajat istuvat koulussa ympärillämme päivästä toiseen. On siis enemmän kuin todennäköistä, että joskus kontakteista on kullanarvoista apua. Koulukaverit saattavat avata lukuisia ovia – tai ainakin heidän kanssaan pääsee viettämään unohtumattomia opiskelijailtoja.

4. Luota itseesi

Murehdin opiskeluaikoinani liikaa, etten pääse tenteistä läpi, en ole tarpeeksi hyvä, en saa työharjoittelupaikkaa tai että vähintään opparini menee penkin alle. Olin myös vakuuttunut, etten löydä töitä valmistumiseni jälkeen, vaan joudun takaisin lähtöruutuun keittämään kahvia. Kuinkas sitten kävikään? Huoleni osoittautuivat turhiksi ja kaikki esteet ylitettäviksi. Valmistuin juuri silloin kun pitikin ja sain valita työtarjouksista itselleni sopivimman. Tulta päin! Sinä pystyt mihin tahansa haluat. 

Lue Vivianin blogia täällä

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet