Cosmon kolumnistin ja bloggaajan Vivianin syksyn tavoitteena on oppia tekemään omenahilloa ja ottaa välillä päikkärit.

Vaikka olen ikuinen optimisti ja hyväntuulinen hölmö, joudun vastahakoisesti tunnustamaan, että me kaikki tarvitsemme elämäämme paskoja päiviä.

Kaikki alkoi siitä, kun hehkutin kovaan ääneen, etten ole viikkokausiin ollut huonolla tuulella tai kohdannut henkistä maanantaipäivää. Mutta kuten arvata saattaa, sadepilvi löysi aurinkoläikkäni ja antoi täyslaidallisen. Vaikka mitään erityistä ei tapahtunut, olin kahden viikon ajan täynnä vihaa ja elämäni oli pelkkää epäonnea, hankaluuksia ja vastoinkäymisiä. Tunsin olevani arvoton ja kaikin puolin typerä tyyppi, joka ei kyennyt suoriutumaan pienestäkään tehtävästä.

Oloani ei helpottanut se, että suorituskeskeinen syksy kurkkii nurkan takana epärealistisine tavoitteineen ja vaativine tehtävälistoineen. On uutta työtä, uutta kotia, kaiken uuden alkua. Oikeasti halusin vain kääriytyä untuvatäkkiin piiloon pahaa maailmaa.

Sanotaan, että elämä on kymmenen prosenttia sitä, mitä meille tapahtuu ja yhdeksänkymmentä prosenttia sitä, miten reagoimme siihen. Se pitää täysin paikkansa. Välillä pienikin vastoinkäyminen, kuten parvekkeella röökaava naapuri tai aamubussista myöhästyminen, saa kohtuuttomat mittasuhteet ja latistaa mielen koko päiväksi. Meillä on kuitenkin voimaa selviytyä kovistakin kolhuista, jos vain saamme lämpöä ja tukea – ja aikaa palautua.

Olen ottanut opikseni huonoista viikoista ja tehnyt itseni kanssa henkisen armollisuussopimuksen. Siihen sisältyy lupaus siitä, että en pahana päivänä vaadi itseltäni mitään muuta kuin ne pakolliset tehtävät. Niistäkin voi tarvittaessa karsia, hampaiden harjausta lukuunottamatta.

Silloin kun elämä potkii päähän, ei pidä ruoskia itseään vaan rakastaa kahta kovemmin. Oli kyse sitten pienestä tai suuresta vastoinkäymisestä. Jos tänään tuntuu siltä, ettei mikään huvita, on ok kuunnella itseään ja olla tekemättä mitään. Kukaan ei kuole, vaikka välillä viettäisikin päivän pyjamassa Kardashianeja katsoen. Ja vaikka flegmaattisuus jatkuisikin pari päivää, mitä sitten! Nihkeät päivät ja tahmeat viikot päättyvät aina ennemmin tai myöhemmin, ja elämä palaa takaisin raiteilleen aivan kuin huomaamatta. Velvollisuudet kyllä odottavat ja sotkuiset vaatepinot setviytyvät myöhemminkin. Yksi sukka kerrallaan.

Tärkeintä onkin se, miten itse suhtaudumme asioihin. Sadepäivän jälkeen aurinko tuntuu tuplasti ihanammalta ja ikävän viikon jälkeen arkisetkin asiat lahjalta. Jos emme koskaan saa täyslaidallista tunteiden kirjon tummia sävyjä, emme näe kirkkaita sävyjä yhtä upeina kuin ne ovat. Jokainen meistä tarvitsee välillä päiviä, jolloin unohdamme odotukset ja annamme itsellemme mahdollisuuden vain olla. Silloin aurinkoläikkäkin palaa takaisin yllemme. 

Lue Vivianin blogia täällä.

 

Mikä avuksi sosiaalisten tilanteiden pelkoon? Mikä on pitkän parisuhteen menestysresepti? Marraskuun Cosmossa on lisäksi mukana ideoita teemajuhliin, bilepukeutumiseen ja herkullisiin party-tarjoiluihin.

"Minulla on aina ollut todella suuret unelmat ja uskon itseeni. Välillä tulee takkiin, mutta siitä ei pidä lannistua." Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström

"Negatiivista palautetta tulee välillä, mutta se on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Minua ei huolestuta, mistä saan seuraavan palkkani, sillä tiedän, että hyvälle tekijälle löytyy aina töitä." Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogin perustaja Noora Shingler

"Huonoinakin hetkinä on tärkeää, että näet kumppanissasi sen ihmisen, johon aikanaan rakastuit." Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen

"En kadu mitään, vaan otan kaikesta opikseni. Minulla on aina ollut sellainen asenne, että mieluummin elän täysillä ja sanon liikaa, kuin että jättäisin katumisen pelosta jotain tekemättä tai sanomatta." Laulaja Antti Tuisku

"En ole lähtökohtaisesti supercool ja itsevarma nainen, enemmänkin vähän höhlä. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän hyväksyn sen, millainen olen. Nykyään oma hyvä oloni syntyy kiireettömästä elämästä, pitkistä yöunista, ulkoilusta ja herkuttelusta." Näyttelijä Sara Parikka

"Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa." Neurologian professori ja Aivoliiton ylilääkäri Risto O. Roine

"Minä ainakin haluan usko siihen, että kaikki on mahdollista. Ja niin kauan kun itse uskoo itseensä ja omaan tekemiseensä, on pysäyttämätön." Kolumnistimme Janni Hussi

Katso myös:

Kerro meille, mitä mieltä olet uudesta Cosmosta! Voita kosmetiikkaa

Sinä myös? Tästä netissä leviävässä somekampanjassa on kyse

Miten liikunnasta voi innostua aikuisena, jos siitä ei ole nauttinut koskaan? Otimme selvää

 

James Corden voittaa itkukilpailun, tietysti.

Lokakuun Cosmon kanttakin tähdittävä Miley Cyrus, 24, on James Cordenin luotsaaman Carpool Karaoken viimeisin vieras.

Hulvattomassa jaksossa Miley myöntää olevansa surkea kuski huolimatta siitä, että joutuu Los Angelesissa ajamaan autoa lähes päivittäin.

- Melkein kaikki kolarit, joita minulle on sattunut, ovat tapahtuneet omalla pihatielläni. En nimittäin yleensä en pääse sitä pidemmälle, Miley tunnustaa.

Onneksi Miley istuu tällä kertaa turvallisesti pelkäjään paikalla. Kolmetoista minuuttia pitkän ajelun aikana kaksikko intoutuu laulamaan muun muassa hittibiisit Younger Now, Party In The USA, We Can’t Stop ja Malibu.

Kun James kysyy Mileylta,  mikä on hänen elämässään tapahtunut merkittävin muutos viime vuosien aikana, laulaja vakavoituu.

-  Esiintymiseni VMA-gaalassa vuonna 2013 – se, jossa twerkkasin Robin Thicken kanssa – teki minusta aktivistin, joka olen nyt.

- Ymmärsin, että jos niin moni ihminen puhuu siitä, mitä teen, minun pitäisi käyttää se johonkin hyvään mieluummin kuin ristiriitaisen keskustelun synnyttämiseen, jonka seurauksena joku saa itselleen korkeintaan hauskan Halloween-asun, Miley pohtii viitaten pitkään jatkuneeseen mediakohuun, joka syntyi MTV Video Music Award -gaalassa nähdyn rohkean esityksen seurauksena.

Miley, joka ensin kannatti Bernie Sandersia ja sitten Hillary Clintonia, viime aikoina provosoimisen sijaan pyrkinyt vaikuttamaan ihmisiin muilla tavoilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Billboardissa julkaisssa haastattelussa hän kertoi, että syyskuun 29. päivä julkaistu Younger Now -albumi on omistettu Hillary Clintonille ja muille uraa tekeville naisille. 

Miley on kampanjoinut viime aikoina innokkaasti myös vuonna 2014 perustamansa Happy Hippie -nimisen järjestön parissa. Sen tavoitteena on auttaa kodittomia nuoria, edistää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa muitakin muuttamaan "tunteensa toiminnaksi". Laulaja on itse muunsukupuolinen. 

Videon paras hetki alkaa kohdasta 10:20, kun James ja Miley kilpailevat siitä, kumpi saa itsensä itkemään nopeammin.

Katso video alta.

Mileyn ja Robin Thicken esitys vuoden 2013 VMA-gaalassa ei ollut kaikkien mieleen.

Katso myös:

Miley Cyrus julkaisi uuden biisin ja musavideon – inspiraationa Liam Hemsworth

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet