Kyllä, se oli kaikki vain näyttelemistä.

1. Kim Cattrall ja Sarah Jessica Parker

Carrie ja Samantha. Bestiksiä, mutta ilmeisesti vain telkkarissa. Työtoveruus sai pahan kolauksen, kun Kim Cattrall sai tietää, että Sarah Jessica Parker saa enemmän palkkaa kuin muut näyttelijät. Kuvausten loputtua molemmat perustelivat näyttelijöiden välisiä jännitteitä pitkien kuvauspäivien aiheuttamalla väsymyksellä.

– 19-tuntiset työpäivät ovat stressaavia ajoit sitten rekkaa, työskentelit hiilikaivoksella tai olit kuvauksissa yrittäen olla pirteimmilläsi jo aamuneljältä. Mutta toveruus kesti kaiken läpi, Cattrall on selittänyt jälkikäteen.

2. Marilyn Monroe ja Tony Curtis

Tony Curtis ei viihtynyt Piukat paikat -elokuvan kulisseissa Marilyn Monroen kanssa. Tony ja Marilyn olivat rakastavaisia ennen elokuvan filmaamista, mutta tunteet olivat ilmeisesti tehneen täyskäännöksen. Tonyn sanotaan joidenkin lähteiden mukaan kyllästyneen Marilynin diivailuun ja jatkuviin vaatimuksiin ottaa uusia ottoja kuvauksissa.

– Se oli kuin suutelisi Hitleriä, Curtis kommentoi, kun toimittajat tivasivat häneltä millaista oli suudella Marilynia elokuvassa.

Joidenkin lähteiden mukaan Curtiksen heitto oli (todella huono) vitsi, koska hän oli kyllästynyt vastaamaan toimittajien uteluihin Marilynin suutelemisesta.

3. Pierce Brosnan ja Teri Hatcher

Jopa James Bondin ja Bond-tytön välille voi syntyä kitkaa. James Bondia näytellyt Pierce Brosnan syytti Bond-tyttö Teri Hatcheria Huominen ei koskaan kuole -elokuvan kuvauksissa siitä, että tämä saapui kuvauksiin aina viime hetkellä.

– Hän odotutti minua tunteja. Myönnän, että möläytin muutamia rumia sanoja hänelle, Pierce on paljastanut Italian Vanity Fairille.

Myöhemmin selvisi, että Teri olikin raskaana ja kärsi aamupahoinvoinnista.

Huhujen mukaan Teri ei myöskään tullut toimeen Täydelliset naiset -sarjan kollegojensa kanssa. Kuvauksissa hän vietti paljon aikaa itsekseen ja käyttäytyi kylmästi muita naisia kohtaan. Marcia Grossin kerrotaan jopa uhanneen lähteä pois Vanity Fair -lehden kuvauksista, jos Teri saisi olla kuvassa keskellä.

4. Julia Roberts ja Nick Nolte

Julia näytteli Nickin kanssa vuonna 1994 kuvatussa elokuvassa Etusivun rakkaustarina. Näyttelijöiden kemia oli niin huono, että he kuvasivat joitakin kohtauksia erillään. Julian mielestä Nicholas oli ”täysin vastenmielinen”. Nick on taas tokaissut Juliasta, että ”hän ei ole mukava tyyppi, kaikki tietävät sen”.

Joidenkin lähteiden mukaan Julialla on diivan maine, eikä hän kykene työskentelemään toisen naisten, kuten Cameron Diazin, kanssa. Hook – Kapteeni Koukku -elokuvan kuvauksissa kuvausryhmä oli keksinyt Julialle lempinimen Tinkerhell.

5. Ryan Gosling ja Rachel McAdams

Edes yksi kaikkien aikojen romanttisimmista leffapareista, The Notebookin Ryan Gosling ja Rachel McAdams eivät aina tulleet kuvauksissa toimeen keskenään. Eräänä päivänä Ryan pyysi ohjaaja Nick Cassavetesia poistamaan Rachelin kuvauksista ja tuomaan tilalle toisen näyttelijän, jonka kanssa voisi lukea elokuvan tekstiä. Ohjaaja oli ihmeissään.

– En voi tehdä tätä hänen kanssaan. En saa tästä mitään irti, Ryan oli sanonut.

Ryan ja Rachel laitettiin puimaan (oikeasti he olivat huutaneet toisilleen) asiaa toiseen huoneeseen. Kun asia oli käyty läpi, he tulivat ulos huoneesta ja jatkoivat kuvauksia hyvässä hengessä. Kemiat toimivat jopa niin hyvin, että he deittailivat toisiaan vuosina 2005–2007.

6. Charlize Theron ja Tom Hardy

Charlize ja Tom eivät olleet parhaita kamuja Mad Max: Fury Road -elokuvan kuvauksissa. Ja hyvä niin!

– Ehkä elokuva on mitä on sen takia, että me tappelimme toistemme kanssa – aivan kuten roolihahmomme tappelivat toistensa kanssa. Jos olisimme olleet hyvää pataa, elokuva olisi kymmenen kertaa huonompi, Charlize on kertonut Wall Street Journal Magazinelle.

7. Gillian Anderson ja David Duchovny

Mulder ja Scully eli David Duchovny ja Gillian Anderson viettivät Salaisten kansioiden kuvauksissa niin paljon aikaa keskenään, että jossain vaiheessa toisen naama alkoi ärsyttämään, ja he alkoivat riidellä pienimmistäkin asioista. Gillianilla oli tosin hyvä syy olla pitämättä Davidista, sillä vaikka heillä oli suunnilleen saman verran dialogia, Davidille maksettiin tuplasti enemmän palkkaa kuin Gillianille.

8. Lea Michele ja Naya Rivera

Aivan kuten itse Glee-sarjassakin, Lean ja Nayan välillä oli kilpailua ja kateutta. He piikittelivät ja puhuivat pahaa toisistaan. Naya oli kateellinen siitä, että Lea oli sarjan päätähti. Hän myös piti Leaa diivana.

9. Blake Lively ja Leighton Meester

Blake ja Leighton olivat Gossip Girl -sarjan kahden viimeisen kauden kuvausten aikaan viileämmissä väleissä. Syynä oli ilmeisesti se, ettei Blake onnitellut Leightonia tämän kihlautumisesta Adam Brodyn kanssa. Auts!

10. Leonardo DiCaprio ja Claire Danes

Kun Leonardo kuvasi vuonna 1996 Clairen kanssa Baz Luhrmannin versiota Romeosta ja Juliasta, Leonardolla oli tapana hauskuuttaa kuvausryhmää tekemällä vastanäyttelijöille ja kuvausryhmälle kepposia. Tuolloin 16-vuotiaan Clairen mielestä 22-vuotias Leonardo oli ärsyttävän epäkypsä ja Leonardon mielestä Claire taas oli varautunut ja takakireä tyyppi. Huhujen mukaan tähdet jopa välttelivät puhumasta toisilleen, kun kamerat eivät pyörineet.

Lähteet: Harper's Bazaar, The Telegraph, Bustle, Hollywood.com, Daily Mail, Perez Hilton, Whatculture.com.

Kuvat MvPhotos.

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat