Ongelma 1: Olen työhaastattelussa, johon en valmistautunut tarpeeksi.

Fiksuinta on varautua etukäteen kahteen kysymykseen: mihin on hakemassa ja miksi. On aika vaikea valita tyyppiä, joka ei itsekään tiedä, miksi paikka kuuluisi hänelle. Googlaile ja poimi mahdollisimman paljon tietoa yrityksen sosiaalisen median kanavista. Kysele myös jo alalla olevilta, mitä haastattelussa voi tapahtua ja millaista työ käytännössä on.

Kaiva esiin hakemus, jonka olet lähettänyt hakemaasi työpaikkaan ja kertaa, mitä olet siinä kertonut itsestäsi. Jos et luota muistiisi, kirjaa ylös asioita, joita haluat kertoa ja joista aiot itse kysyä. Kun tietää, mitä on tekemässä, jännitys helpottuu ja haastattelupöydän ääreen istahtaakin itsevarma hakija.

Haastattelijat eivät oleta, että haastateltava tietää tulevasta työstä kaiken. Kinkkisen kysymyksen kohdalla on viisainta vastata, ettei ole ihan varma asiasta, mutta aikoo ehdottomasti ottaa selvää.

Ongelma 2: Joudun esittelemään itseni uusille ihmisille ja jännitän sitä jo etukäteen.

Ensin hyvät uutiset: jännittäminen on supertavallista. Jokainen jännittää esiintymistä jollain tavalla, toisista se vain näkyy helpommin kuin toisista. Sitten ne huonot: jännitys on kehon reaktio, joka kertoo, että ihminen on uudessa tilanteessa. Siksi jännitysreaktiota, kuten punastumista tai käsien tärinää, ei voi estää. Ne kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kukaan muu ei kiinnitä niihin huomiota yhtä paljon kuin sinä.

Muista, ettei esittäytyminen tarkoita kymmenen minuutin monologia. Käännä huomio esimerkiksi uudessa työpaikassa mieluummin uusiin työkavereihisi ja kehu, miten kiva sinusta on aloittaa työssäsi. Jään voi rikkoa myös kertomalla vaikka harrastuksistaan: ”Minulla on kotona kaksi koiraa, joten lähden mielelläni lenkkiseuraksi.” Mitä useammin joutuu esiintymään, sitä helpommaksi tilanne muuttuu. Vuorovaikutustaidot ovat kiinni ahkerasta harjoittelusta. Ujostakin voi siis tulla luonteva ja lahjakas esiintyjä.

Ongelma 3: Pomoni sattuu samaan hissiin, mutta en osaa sanoa mitään fiksua.

Tiedetään: jos pomo ei lukeudu kaveripiiriisi, voi yhteinen hissimatka tuntua todella kiusalliselta. Se on kuitenkin loistava tilaisuus antaa itsestään reipas vaikutelma, joten hillitse himosi näpytellä puhelintasi.

Hyvä muistisääntö on puhua jostain, mikä on tapahtunut joko kolmen viime kuukauden aikana tai tapahtuu kolmena tulevana. Loma, sää ja tv-ohjelmat ovat klassikkoaiheita, jotka toimivat hyvänä avauksena. Jatka keskustelua toistamalla, mitä pomosi sanoo. Jos hän esimerkiksi kertoo menevänsä lomalla Espanjaan, sano: ”Ai Espanjaan, oletko ollut siellä aiemminkin?”

Jokainen ihminen tykkää puhua itsestään. Sen sijaan, että koetat keksiä mahdollisimman nokkelan letkautuksen, ohjaa huomio pomoon. Ja jos juttelu siitä huolimatta tuntuu nihkeältä, on ihan ok sanoa vastaavansa pariin pikaiseen työmeiliin.

Ongelma 4: Olen pitämässä tärkeää puhetta, mutta sekoilen sanoissani täysin.

Itsensä nolaaminen muiden edessä on yleinen pelko. Kun joutuu olemaan esillä, on aina riski mokata: mieti vaikka Jennifer Lawrencen kompurointia Oscar-gaalassa.

Voi tuntua hölmöltä höpistä itsekseen peilin edessä, mutta parasta valmistautumista on harjoitella puhe läpi ääneen. Kuvittele silloin, että kuulijat ovat vanhoja, huonosti kuulevia ja ulkomaalaisia, ja että sinun täytyy siksi puhua mahdollisimman selkeästi. Silloin sanatkaan eivät mene niin helposti sekaisin.

Puhekieleen kuuluu luonnostaan takeltelua, joten sitä tapahtuu varmasti, vaikka olisit kuinka valmistautunut ja harjoitellut. Tärkeintä on, ettet anna kangertelun pilata koko esitelmää. Ihan jokainen yleisössä tietää, miten jännittävää on puhua muiden edessä, ja moka herättää vain myötätuntoa. Suomalaisilla on tyypillisesti aika tyly perusilme, joten nyrpeän näköinen yleisö ei tarkoita, että olisit tylsä tai huono esiintymään.

Mokasta selviää, kun myöntää sen itse: ”Oho, nyt puhun ihan mitä sattuu. Kokeillaanpa uudestaan.” Ota vaikka hörppy vesilasista ja jatka siitä kohdasta, josta saat ensimmäisenä kiinni. Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle. Totea itsellesi, että ok riittää ja onnittele itseäsi, kun olet selvinnyt puheesta. Jenniferikin nousi reippaasti pystyyn ja kipusi lavalle pokamaan pystinsä.

Asiantuntijoina Stella Polariksen näyttelijä ja kouluttaja Elina Stirkkinen sekä puheviestinnän opettaja Piia Jokiranta Tampereen yliopistosta.

Kuva: MVPhotos

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta kautta aletaan tekemään ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perrya näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on kieltämättä valtavat saappaat täytettävänään, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"