Todellinen pelinainen osaa vaihtaa iskutekniikkaansa miestyypin mukaan.

Ihastusta ilmassa? Näin kesytät minkä tahansa urostyypin. 

Hipsteri

Täydelliset ekat treffit:

Kaikki luova ja odottamaton vetoavat hipster-tyyppiin. Ehdota, että käytte katsomassa uuden valokuvanäyttelyn (ei liian suositun) tai menette syömään viime viikolla avattuun aasialaiseen fuusiokeittiöön keskittyneeseen ravintolaan. (Muista tilata juomaksi ulkomaalaisen pienpanimon olutta.) Jos sää on hyvä, menkää pyöräilemään. Kundila on hänen itsensä rakentama kevytrunkoinen flexi, joten älä pyrähdä paikalle punaisella Nopsalla.

Avausrepliikki: "Tosi ankeaa, että nykyään niin harva dj soittaa vinyylejä. 

Vältä mokat: Hipsterillä on paljon mielipiteitä. Älä jyrää niitä. Keskustele eri aiheista valveutuneesti ja rakentavasti. Äläkä missään tapauksessa kutsu kundia hipsteriksi.

Jared Leto. Cosmon AD:n Tainan päiväuni.

Lätkäjätkä

Täydelliset ekat treffit

Lätkämatsi. Ehdota, vaikka ei voisi vähempää kiinnostaa. Saatat yllättyä, kuinka hauskaa pelissä onkaan. Lisäksi katsomosta ohjeita huutelevaa kundia on kiinnostavaa seurata. Onkohan hän yhtä intohimoinen myös jälkipeleissä? Parasta ekoissa deiteissä jäähallilla on kuitenkin se, että kundi on ehdotuksestasi niin vakuuttunut, että ehdottaa seuraavalle tapaamiselle jotain hyvin romanttista.

Avausrepliikki

"Vaikka paikallispelit stadissa ovat vähän tylsempiä, on tosi siistiä, että suomalainen joukkue pelaa KHL:ssä."

Vältä mokat

On hyvä osoittaa olevansa kiinnostunut urheilusta ja tietävänsä siitä jotain. Varo silti, ettei sinua aleta pitää "yhtenä kundeista". Kun lähdet lätkämatsiin, muista meikata ja kihartaa hiukset!

Josh Duhamelin kaltainen lätkäjätkä löytyy toimitussihteeri Lindan kotoa.

Älykkö

Täydelliset ekat treffit

Peli-ilta. Pictionary, Scrabble tai Trivial Pursuit saavat hänet syttymään, mutta jos todella haluat hurmata kundin, järjestä kahdenkeskinen Pecha Kucha -ilta. Valitse pitchiesi aiheet niin, että pääset osoittamaan kundille, kuinka sivistynyt oletkaan!

Avausrepliikki

"Miten luulet Rovion tuloksen kehittyvän, jos yritys ei lähiaikoina kykene tuottamaan markkinoille uutta peliä?"

Vältä mokat 

Älyköt kiinnostuivat usein älyköistä, mutta se ei tarkoita, että mahdollisuutesi olisi menetetty ilman MENSA-jäsenyyttä tai tekeillä olevaa väitöskirjaa alkeishiukkafysiikasta. Kundi rakastaa älykkyyttä - mutta erityisen paljon omaansa. Kysele siis paljon. Tiedonjanoinen mieli on yhtä viehättävää kuin korkea älykkyysosamäärä.

 Toimituspäällikkö Stina kutsuisi James Francon Pecha Kucha -iltaan.

Hurmuri

Täydelliset ekat treffit

Hurmuri on tarkka imagostaan. Hän haluaa tulla nähdyksi kaupungin kuumimmissa it-paikoissa. Cocktailit uudessa trendibaarissa (ellet tiedä, mikä drinkki on tällä hetkellä Losissa "se juttu", anna miehen tilata). Myös parin tunnin viininmaistelu- tai liekityskurssi toimivat varmasti.

Avausrepliikki

"Laajentaisipa Louis Vuitton Suomen valikoimaansa asusteista vaatteisiin."

Vältä mokat

Niin. Pelaaja on usien hurmurin toinen nimi. Älä ruoski itseäsi, jos lankesit tällaiseen urokseen.  On täysin mahdollista, että karismaattisen show-off-ulkokuoren alla on herkkä mies, jolle täydellisesti räätälöity pikkutakki on vain tapa buustata itsetuntoa ja yrittää tehdä vaikutus unelmiensa naiseen. 

 

Onpas ihana hurmuri, tuumii Community Manager Maria.

Kuvat: MVPhotos

PS. Mikä on Ed Sheeranin salainen pahe? Entä miksi F1-tähti Nico Rosberg pukeutuu Monacossa eri tavalla kuin Ibizalla? Lue artikkelit kokonaisuudessaan marraskuun Cosmosta.

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat