Oma koti kullan kallis, mutta millainen koti on järkevin?

Omistusasunto:

Plussaa:

Omistusasuminen on pitkällä aikavälillä vuokra-asumista edullisempaa. Mitä pidemmäksi ajaksi aiot asettua jonnekin, sitä perustellumpaa asunnon osto on.

➤ Lähes jokainen asunnonostaja tarvitsee lainaa, ja tällä hetkellä asuntolainojen korkotaso on alhainen. Se tarkoittaa sitä, että lainan korko on pienempi ja sen ottaminen edullisempaa.

➤ Kun asunto on sinun, voit sisustaa ja remontoida siitä juuri sellaisen kuin itse tahdot. Omistusasunto on myös aina hyvä sijoitus. Lainaa maksaessasi tavallaan säästät huomaamattasi varastoon.

Miinusta:

Asuntolainaa saadaksesi sinulla on oltava taloudellisesti vakaa tilanne. Säästössä pitää olla yleensä 10–20 prosenttia lainapääomasta. Tulojen pitää olla säännölliset ja riittävät lainanlyhennykseen.

➤ Kaverit houkuttelevat bilematkalle Nizzaan? Lähtisit kyllä, elleivät lainanlyhennykset rasittaisi budjettiasi eikä sinun tarvitsisi mennä taloyhtiön tärkeään kokoukseen. Kun asunto on sinun, olet vastuussa kaikesta: lainanhoidosta, kodin kunnossapidosta, korjaamisesta, vastikkeen maksusta ja niin edelleen.

Huomioi:

Punnitse sijaintia. Asunnot kasvukeskuksissa ovat kalliimpia, mutta varmempia investointeja. Pienillä paikkakunnilla, joilla ei ole paljon työpaikkoja, asuntojen hinnat ovat alhaisemmat, mutta myyminen voi tuottaa vaikeuksia.

➤ Etsikö asuntoa kumppanisi kanssa? Siitä on etua. Tulot ovat kaksinkertaiset ja lainaa voi saada enemmän. Isompien asuntojen hinnat ovat suhteessa edullisemmat, eli neliöhinta ei kohoa niin korkeaksi. Ottaessanne asuntolainan yhdessä olette kuitenkin yhteisvastuullisia. Jos puolisosi ei kykene maksamaan osuuttaan, vastuu siirtyy sinulle.

➤ Asunnon ostaminen jännittää monia, koska se tuntuu lopulliselta ratkaisulta. Asunnon voi kuitenkin aina myydä tai vuokrata. Asuntojen hinnat eivät ole viime vuosina juuri laskeneet, joten on epätodennäköistä, ettet saisi myydessä omiasi pois.

Vuokra-asunto:

Plussaa:

Olet vapaa kuin taivaan lintu, sillä vuokralaisen irtisanomisaika on kuukausi. Kun suunnitelmasi muuttuvat esimerkiksi työn, opiskelupaikan tai parisuhteen vuoksi, voit reagoida heti.

➤ Lämmitys temppuilee tai liesituuletin on rikki? Ei hätää, huolto on vuokranantajan vastuulla. Sinun ei tarvitse ryhtyä nikkaroimaan tai järjestelemään paikalle ammattilaista. Soitto vuokranantajalle riittää.

Miinusta

Asunnosta ei saa välttämättä omannäköistään. Jos vuokranantajasi on rento, hän voi antaa luvan esimerkiksi pintaremontin tekoon. Muutokset asunnossa ovat kuitenkin vuokranantajan hyväntahtoisuudesta kiinni.

➤ Maksat jatkuvasti toisen pussiin. Jos vuokrasi on 1 000 euroa kuussa, maksat vuoden aikana 12 000 euroa vuokranantajallesi. Sillä summalla maksaisi jo aika tavalla asuntolainan lyhennystä ja yhtiövastiketta.

Huomioi:

Mieti määräaikaisen sopimuksen kesto tarkasti. Määräaikaisesta sopimuksesta on hankala päästä eroon kesken sopimuskauden, jos päätätkin haluavasi muuttaa muualle.

➤ Jos vuokranantaja ilmoittaa vuokrankorotuksesta, voit yrittää neuvotella sen suuruudesta. On vuokranantajan etu, että hänellä on säännöllisesti vuokraa maksava ja säntillisesti elävä vuokralainen. Uuden vuokralaisen etsiminen aiheuttaa vaivaa ja yhdenkin kuukauden vuokranmenestys on lovi vuokranantajan lompakkoon.

Juttua varten on haastateltu asuntomarkkinoiden asiantuntijaa, pääekonomisti Juhana Brotherusta Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä.

Katso myös:

Haaveiletko opiskelusta ulkomailla? Lue tämä

11 merkkiä siitä, että sinulla on kaikki hallussa

Julkkikset kertovat: Näin taistelen sokerinhimoa vastaan

Kuva: MVPhotos

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta kautta aletaan tekemään ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perrya näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on kieltämättä valtavat saappaat täytettävänään, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"