Työhaastatteluun valmistautuessa iskee paniikki. Missä minä olen hyvä, mitä minä muka osaan? Kaikki meistä ovat hyviä jossain. Kavereiden kannustuksella löydät parhaat puolesi. 

Ystäväni on hakenut unelmiensa työpaikkaa. Hän on tehnyt hakemuksen huolellisesti ja saa kutsun haastatteluun. Onnittelen häntä, mutta ystäväni on innostuneen sijaan ahdistunut.

– Mitä oikein sanon siellä? En tiedä, mitä osaan, hän tuskailee.

Päätämme keksiä hänelle vahvuuksia yhdessä. Olet ahkera, sanon. Ja tulet toimeen kaikkien kanssa.

– Mutta niin kaikki muutkin tulevat! ystäväni parahtaa.

Vahvuuksien ja erityispiirteiden muotoileminen, oman osaamisen tunnistaminen, ei ole helppoa. Ilmiö on tuttu työelämän asiantuntijoille.

– Se ei ole vain nuorten ongelma. Myös pitkään työelämässä olleet miettivät, mitä he osaavat, sanoo psykologi Annamari Heikkilä.

Jotta voi tunnistaa omat vahvuutensa ja pukea ne sanoiksi, Heikkilä muistuttaa, että ensin pitää luopua uskomuksista. Monilla on itsestään negatiivisia käsityksiä, jotka eivät pidä paikkaansa. Käsitykset tulevat usein ulkopuolelta. Perhe on voinut sanoa, että ”meidän suvussa ei ole matikkapäätä”. Todellisuudessa tutkimusten mukaan ihminen on hyvä siinä, missä hän uskoo olevansa hyvä.

– Tämä on yksi 2000-luvun motivaatiotutkimuksen keskeisimmistä löydöksistä. Uskosta omaan pystyvyyteen tulee itseään toteuttava ennuste, Heikkilä sanoo.

Mikä sinua kiinnostaa?

Sen sijaan, että ajattelisit, mitä osaat tai et osaa, kannattaa miettiä, mistä olet kiinnostunut.

– Hyvä harjoitus on ajatella, että mitä tekisin, vaikka siitä ei maksettaisi mitään, uraneuvoja Arja Parpala vinkkaa.

Heikkiläkin kehottaa miettimään tunteita. Oletko iloisimmillasi tanssitunnilla vai kun pitchaat uusia ideoitasi? Mielekkään tekemisen tunnistamalla pääset osaamisesi jäljille. Ihmiset pitävät asioista, joissa ovat hyviä.

Parpala selvittää usein asiakkaidensa kanssa, mistä työtehtävistä he tykkäävät, mutta myös kenen kanssa he niistä nauttivat.

– Sitä kautta ihmisen sosiaaliset taidot tulevat esiin.

Jos tykkäät tehdä vaikkapa pienessä tiimissä itsenäisesti töitä, olet todennäköisesti tunnollinen vastuunkantaja, joka osaa antaa työrauhan. Se kannattaa sanoa ääneen.

Tee luonteenpiirteistä vahvuuksiasi

Tutkinnosta, kielitaidosta ja tietyn ohjelmiston hallitsemista on helppo puhua, mutta osaaminen on paljon mutkikkaampi asia. Parpalan mielestä osaamista ovat niin tiedot, taidot kuin verkostot ja luonteenpiirteetkin. Tiedot ovat koulutuksen ja lukemisen kautta omaksuttua nformaatiota. Taidot viittaavat kokemukseen ja kykyyn soveltaa opittua. Tietoa saa esimerkiksi koulusta ja kursseilta, taidot syntyvät harjoituksen kautta. Nykypäivänä osaamista ovat myös verkostot, Parpala muistuttaa. Ihmisen, jolla on hyvät verkostot, ei tarvitse osata kaikkea.

– Jos tunnet ihmisiä eri aloilta, pystyt luomaan osaamiskokonaisuuksia ja tarjoamaan asiakkaille paketteja, jotka ovat tosi arvokkaita. Hyviltä verkostoilta oppii aina lisää.

Luonteenpiirteet ovat niin ikään vahvuuksia. Heikkilä on samaa mieltä siitä, ettei omaa persoonaa pidä väheksyä.

– Voit kääntää vahvuudeksi vaikka sen, että olet aluksi tarkkailija ja introvertti. Mutta sen seurauksena olet huomannut, että osaat ottaa kaikkien mielipiteet huomioon. Se auttaa ryhmätöissä hyviin lopputuloksiin.

Pyydä kehuja ja kerro esimerkkejä

Paras tapa oman osaamisen tunnistamiseen on hakea palautetta ulkopuolelta. Ihmiset sokeutuvat omille vahvuuksilleen, koska niistä tulee heille arkipäivää. Parpala ehdottaa valitsemaan joukon ihmisiä, jotka tuntevat sinut eri yhteyksistä. Palautetta voi pyytää vaikka äidiltä, työnantajalta ja parhaalta ystävältä.

– Ulkopuoliset tunnistavat nopeasti ydinosaamisesi. Myös ihmisiltä, jotka eivät tunne sinua erityisen hyvin, voi saada kirkkaan ajatuksen.

Kun vahvuudet ovat selvillä, ne pitäisi vielä pystyä kertomaan uskottavasti. Tarinat ja esimerkit toimivat hyvin. Sen sijaan, että kerrot olevasi sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut, kerro, että olet teidän tiimistä se, joka tarttuu ensimmäisenä puhelimeen, kun pitää soittaa asiakkaalle.

Niin tärkeää kuin onkin tietää omat vahvuutensa, on myös tärkeää muistaa, että niitä täytyy aina päivittää. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä heti, sillä tehdessä oppii. Se on hyvä neuvo, kun omien vahvuuksien esiintuominen jännittää.

– Voit olla hyvä, vaikka olet vasta matkalla, Parpala sanoo. 

Kuva: Imaxtree

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat