Cosmopolitanin päätoimittaja Stina Mäntyniemi keksii parhaat
ideansa lenkillä ja tietää, että stressaamisesta on harvoin hyötyä.

MARIA LIETO Kuvat JUHA SALMINEN

7.45 Päivä käyntiin hikoilemalla

Stina aloittaa aamunsa kuntosalilla. ”Urheilu on edellytys sille, että pystyn tekemään ajatustyötä.” Stina on jo herättyään selannut läpi uutiset, sähköpostinsa, Instagramin, Facebookin ja Snapchatin. Tuoreimmista tapahtumista on oltava jatkuvasti ajan tasalla. Keskittymistä vaativia tehtäviä on usein helpointa tehdä kotona heti aamulla, kun ajatus kulkee kirkkaasti, eikä ympärillä ole hälinää.

9.45 Viisaat päät yhteen

Saavuttuaan toimitukseen Stina miettii yhdessä Community Managerin Maria Liedon kanssa nettiin sopivia juttuaiheita. ”Jos mieleen tulee asia, joka tekee heti mieli kertoa parhaalle ystävälle, se todennäköisesti kiinnostaa muitakin.” Cosmopolitanin verkko on uudistumassa, ja siihen liittyvä aikataulu käydään läpi koko tiimin kesken. Media-ala on haastava, ja taloustilanteen muutokset näkyvät nopeasti. ”Toisaalta esimerkiksi digitaalisuuteen liittyy paljon mahdollisuuksia, joiden potentiaalia ei ole vielä nähty.”

10.00 Palautusjuomaa ja suunnittelua

Joka maanantai toimitus käy yhdessä läpi tulevan lehden tilanteen. Seuraavan numeron painoonmenoon on enää viikko. Ennen sitä jokainen juttu täytyy vielä hioa täydelliseksi. Viikkopalaverissa jutellaan myös tulevan viikon tapahtumista ja työtilaisuuksista, joita on usein virka-aikojen ulkopuolella. ”Elän suunnitelmallista arkea. Perusraamien on oltava kunnossa, jotta homma toimii. Turhasta ei kannata stressata.”

11.00 Ankaraa näpyttelyä

Stina vastailee sähköposteihin pitkin päivää, yleensä puhelimellaan. Päätoimittajan työhön kuuluu paljon hallinnollisia asioita, kuten laskujen läpikäymistä ja ylitöiden hyväksymistä. Lisäksi Stina pitää aktiivisesti yhteyttä yhteistyökumppaneihin ja sidosryhmiin. Cosmopolitan ilmestyy 64 eri maassa, ja sen päämaja on New Yorkissa. ”Kuuluminen maailmanlaajuiseen Cosmo-yhteisöön antaa meille sisäänkäynnin suureen maailmaan.”

11.30 Lounasta purkista

Nam, lounasboksista löytyy jauhelihaa, herne-maissi-paprikaa, pastaa ja kananmunaa. Stina ei malta olla vilkuilematta sähköpostejaan. ”Työaikani on joustava, mutta toisaalta olen koko ajan töissä. Tosin tuskin kukaan luovan alan ihminen työskentelee tasan kahdeksasta neljään.” Stina kirjoittaa parhaillaan naisille suunnattua urakirjaa. ”Pyrin jatkuvasti oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja etsin uusia haasteita. Tämä ala tarjoaa siihen hyvin mahdollisuuksia.”

12.30 Katse kohti kevättä

Päätoimittajan on tärkeää olla kartalla tulevan kauden isoista trendeistä. Stina tutustuu PR-toimisto Spaltin Riikka Hentusen johdolla tulevan vuoden pre spring -mallistoihin. Muoti- ja kauneusjuttuja kuvataan yleensä ainakin kerran kuussa Sanoman omalla studiolla. Kuvauksissa on mukana jutusta vastaava toimittaja ja AD. Stina pyrkii osallistumaan aina, kun mahdollista.

13.30 Dream team

Stina ja toimitussihteeri Linda Forss käyvät läpi seuraavan lehden printtejä. ”Olen todella ylpeä toimituksestani. Meillä on aina hauskaa, vaikka olisi kuinka kiire. On tärkeää kerätä ympärilleen oikeanlaisia ihmisiä.” Stinan mielestä tiimille on pitää voida antaa vastuuta ja luottaa siihen, että jokainen pärjää omalla vahvuusalueellaan itsenäisesti. ”Esimiehen tehtävä on huomata muiden vahvuudet ja tarjota parhaat mahdolliset edellytykset niiden kehittämiselle.”

14.00 Kaksi tuntia kokouskopissa

Stina pitää palaveria Me Naisten ja Glorian päätoimittajien kanssa. Cosmopolitan on osa Sanoma-konsernia, ja Stinalla on paljon kollegoita myös oman tiimin ulkopuolella. Tärkeimmät työtehtävät eivät liity lehteen, vaan suurempien linjojen miettimiseen. ”Työssä on voitava kehittyä ja oppia jatkuvasti uutta. Työn täytyy vähän haastaa, muuten tylsistyn nopeasti.”

16.00 Meikkipurkit ojennukseen

Stina palaa vielä toimitukseen tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. ”Työni on todella liikkuvaa. Ehdin usein olla koneen äärellä vain parikymmentä minuuttia kerrallaan.” Stina päätyi alalle puolivahingossa opiskeltuaan viestintää ja päätoimitettuaan Valtiotieteellisen tiedekunnan ainejärjestölehteä Tutkainta. Hän suosittelee tarttumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin tehtäviin. ”Työskentelin välivuotenani Taksikeskuksessa. Siitä oli yllättävää hyötyä, kun Iltalehdessä kysyttiin kokemustani vuorotyöstä.”

16.30 Hyvät pärjäävät aina

Työpäivän päätteeksi tiimi kokoontuu vielä AD Taina Korhosen koneen ääreen ideoimaan lehden kansiotsikoita. ”Ideoita on aina hyvä pallotella jonkun kanssa. Parhaat jutut syntyvät porukalla.” Media-alalle haluavia Stina neuvoo opiskelemaan monipuolisesti ja uskomaan itseensä. Hyville tekijöille on aina tilaa. ”Kannattaa luottaa omiin taitoihinsa eikä pelätä epäonnistumista. Tärkeintä on, että uskaltaa tarttua haasteisiin.” 

Työnkuva:

Stina Mäntyniemi, 27, on Cosmopolitanin päätoimittaja.

 

Koulutus:

Valtiotieteiden kandidaatti. Aikoo valmistua maisteriksi syksyllä 2016.

 

Työkokemus:

Työskennellyt toimittajana Iltalehdessä, toimitussihteerinä ja -päällikkönä Cosmopolitanissa sekä toimitussihteerinä Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

 

Työpäivän

pituus:

7–12 tuntia.

 

Kielitaito:

Englanti, ruotsi, saksa ja ranskan alkeet.

 

Tärkeimmät

työvälineet:

Tietokone ja puhelin.

 

Motto:

Great things never come from comfort zones.

 

Nainen, jota

ihailen:

Jutta Gustafsberg on terveellisten elämäntapojen puolestapuhuja, joka ei ole lannistunut vastoinkäymisistä, vaan kääntänyt ne voitoiksi. Lisäksi hän on mielettömän mukava.

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat