Epäilet kykyjäsi töissä, ja olo on kuin hujarilla, vaikka muiden silmissä olet huippuosaaja. Karista turha epävarmuus ja opi iloitsemaan saavutuksistasi. Olet oikeasti hyvä!

Olet saanut unelmiesi työän. Ulospäin kaikki näyttää hyvältä, mutta itse epäilet kykyjäsi jatkuvasti. Tunne on tuttu monelle. Me kutsumme sitä OMAT-syndroomaksi (Osaan Mutta Aliarvioin Taitojani). Moni meistä ajattelee, ettei ole työssään niin hyvä kuin muut luulevat. Etenkin meitä naisia jäytää helposti sisäinen epävarmuus. 

Herkimmin vähättelemme kykyjämme suuren onnistumisen tai elämänmuutoksen jälkeen. Syndroomasta kärsii jopa 70 prosenttia ihmisistä. Kolmasosa kyseenalaistaa kykynsä jatkuvasti. 

Vaaditko liikaa? 

Itseään aliarvioiva uskoo usein menestyneensä onnellisten sattumien kautta. Muut pitävät OMAT-ihmistä loistavana työntekijänä, mutta tämä ei luota omiin taitoihinsa. Hän ei paljasta epävarmuuttaan muille, mutta se vaivaa häntä ja vääristää hänen minäkuvaansa. 

Mallin itsensä vähättelyyn voi saada jo lapsena. Jos kasvaa perheessä, jossa vanhemmat tai toinen vanhemmista on perfektionisti, lapsi oppii helposti samanlaisen ajattelun. Hänelle voi tulla tunne, ettei mikään koskaan riitä. Kun itseään piiskaa koko ajan parempiin suorituksiin, ei ehdi arvostaa jo saavuttamiaan asioita. Tällainen toimintamalli voi lannistaa, etenkin jos on luonteeltaan herkkä.

Nuorisopsykiatriaan erikoistuva lääkäri Katja Raimovaara kehottaakin listaamaan omat vahvuutensa ja heikkoutensa. 

- Käy asioita läpi hyvän ystävän tai perheenjäsenen kanssa ja selvitä, ajatteletteko samoin. Jos näette asiat hyvin eri tavoin, mieti, miksi ajattelet itsestäsi niin kuin ajattelet, Raimovaara sanoo. 

Nöyryys kehittää

Siinä, ettei usko sokeasti omiin kykyihinsä, on myös puolensa. Ihminen, joka ajoittain kyseenalaistaa taitonsa, suhtautuu työhönsä nöyrästi ja ottaa sen tosissaan. Toista ääripäätä edustavat ihmiset, jotka uskovat pystyvänsä mihin vain. He odottavat, että hyväpalkkainen johtajan paikka putoaa suoraan heidän syliinsä, ilman suuria ponnisteluita. Ihannetilanteessa ihminen luottaa osaamiseensa mutta on myös valmis kehittämään taitojansa- 

- Moni nuori nainen on täydellisyyden tavoittelija. Oma toimintamalli on hyvä kyseenalaistaa. Kannattaa tarkastella myös työympäristöä. Riittääkö työpaikallasi se, että teet parhaasi?

Kun onnistut työssäsi ja saavutat tavoitteen, josta olet haaveillyt jo kauan, nautit tilanteesta. Taputa itseäsi olalle ja ole ylpeä siitä, mitä sait aikaan. Jos kiiruhdat sokeasti eteenpäin jokaisen saavutuksen jälkeen, menetät tärkeitä hetkiä. Anna itsellesi lupa olla tyytyväinen tehtyyn työhön.

- Omaa minäkuvaa ja sitä, miten parhaita puoliaan voi hyödyntää esimerkiksi työelämässä, on hyväkin pohtia. Itsetutkiskelu tarkentaa minäkuvaa ja vahvistaa itsetuntoa. Muista kuitenkin pysytellä kohtuudessa, Raimovaara muistuttaa. 

Näin pääset eroon itsesi vähättelystä:

1. Älä kurkota tähtiin.

Jos tavoittelet mahdottomia, tunnet takuulla alisuoriutuvasi. Aseta itsellesi tavoitteita, joihin voit yltää. Kun haaste on sopivan suuri, nautit työstäsi ja se tuottaa tulosta. Kehityt ja itseluottamuksesi vahvistuu.

2. Päästä irti.

Kaikki tekevät virheitä. Älä jää murehtimaan mokiasi. Ota opiksi epäonnistumisista ja siirry eteenpäin.

3. Ole rehellinen.

Et totisesti ole ainoa ihminen, joka väheksyy taitojaan. Puhu tunteistasi kollegojesi ja ystäviesi kanssa ja huomaat, ettet painiskele asian kanssa yksin. 

Kuva: MVPhotos

Ruokakuluissa voi säästää pienellä vaivalla merkittävän summan. Niin tekee vapaaehtoisesti yhä useampi. Aloita ruokapihistely näillä!

1. Hyödynnä myynnistä poistuvat tuotteet

Fiksuruoka-sivustolta voi tilata myynnistä poistuvia tai parasta ennen -päiväystä lähestyviä tuotteita, esimerkiksi ruokaa ja juomaa, 20–90 prosentin alennuksella.

www.fiksuruoka.fi

2. Syö hävikkiravintolassa

Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitseva ravintola Loop tarjoaa hävikkiruoasta valmistettua ruokaa.

www.ravintolaloop.fi

3. Lataa mobiilisovellukset

Lunchie Market- ja ResQ-palveluihin rekisteröitymällä voi ostaa ravintoloiden ylijäämäannoksia edullisesti.

www.lunchie.market/suomi ja www.resq-club.com

4. Tilaa ruokapiireistä

Ruokapiirissä kuluttaja tilaa elintarvikkeita, kuten lihaa, kananmunia, hiutaleita ja juustoja, suoraan ruokatuottajalta. Eri kaupungeille ja kaupunginosille on omat piirinsä. Piirejä löytyy esimerkiksi Facebookista nimellä REKO Lähiruokarengas.

Psst! Lue lokakuun lehden sivuilta 50-51 lisää siitä, kuinka voit säästää ruokaostoksilla isojakin summia. 

Kuva: iStock

Katso myös:

Uusi lehti on täällä! Kokosimme yhteen parhaat sitaatit

Kolme naista kertoo, miksi kamala ero onkin ollut lopulta ihan hyvä juttu: ”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

HBO:n Big Little Lies palkittiin parhaana minisarjana – katso kuvat Emmy-gaalan vieraista

Olemme superinnoissamme uudesta lehdestä! Tässä lokakuun numeron kiinnostavimmat sitaatit.

"Pihistelyn taustalla on ajatus rahallisen säästön lisäksi myös ympäristön kannalta eettisestä kuluttamisesta." -Määrätietoisesti säästävä Heidi Järvinen

"Vaikka puolitoista vuotta elämästäni on ollut ihan hirveää, olen kiitollinen siitä, että kaikki tapahtui nyt eikä myöhemmin. Sain burn outista enemmän kuin mitä menetin." -Työpaikallaan burn outiin sairastunut Anna

"Vaikka suhteesi ei kestäisi koko loppuelämääsi, se saattaa olla koko loppuelämäsi kannalta merkityksellinen suhde. Kaikkea rakkautta ei ole luotu kestämään, mutta se ei tarkoita etteikö kannattaisi rakastaa." -Tämän kylän homopoika -blogin Eino Nurmisto

"Omaan osaamiseen on uskottava 110-prosenttisesti. Olen saanut kotoani mallin, että kaikki työkokemus on hyvästä. Allekirjoitan tämän täysin." - Tapahtumatoimisto Tapauksen projektipäällikkö Caroline Korhonen

"Jos ihminen ei olisi itsekäs, hän olisi altis muiden vaikutuksille. Narsistiset johtajat ja kaikenlaiset gurut pystyvät helpoten ohjailemaan ihmisiä, jotka eivät tunne tai arvosta itseään tarpeeksi. Jatkuvasti muille myönnytyksiä tekevät ihmiset ajautuvat helpommin myös ihmissuhteisiin, joissa itse kärsivät." -Mahtava minä – itsekkyyden voima ja vastavoima -kirjan kirjoittanut Jukka Koskelainen

"Olenko itsekäs, kun en koe tarvetta lisääntyä? Vai olenko saanut tarpeekseni ihmissuhteista, joissa olen joutunt huolehtimaan aikuisesta ihmisestä kuin lapsesta?" -Cosmon kolumnisti Janni Hussi

Katso myös:

Kolme naista kertoo, miksi kamala ero onkin ollut lopulta ihan hyvä juttu: ”Etsin nyt miestä, jolle riitän omana itsenäni”

HBO:n Big Little Lies palkittiin parhaana minisarjana – katso kuvat Emmy-gaalan vieraista

Testasimme tämän hetken kiinnostavimmat kasvoseerumit – katso parhaat