Oletko eksynyt keskelle suhdeviidakkoa? Voit selkeyttää ajatuksiasi keskittymällä olennaiseen kysymykseen: mikä hän on pohjimmiltaan miehiään? Ota apuun seuraavat kuusi tyyppiesittelyä. Kun tiedät, millaisen miehen kanssa olet tekemisissä – tai haluaisit olla, sinun on helpompi päättää, kuinka edetä.

1. Mammanpoika

Mistä tunnistat?

Äidin silmäterä vetoaa naisiin, joiden äidinvaistot kaipaavat kohdetta. Mammanpoika on tottunut helppoon elämään ja osaa odottaa palveluksia myös tyttöystävältään. Mammanpoikaa ei välttämättä tunnista heti ensimmäisten, tai useampienkaan, treffien jälkeen. Toiset heistä ovat hyvinkin taitavia salaamaan ehkä itselleenkin hieman nolon ja aran aiheen. Kiinnitä huomiota seuraaviin merkkeihin: toistuvat puhelut äidiltä, perhekeskeiset valokuvat vitriinissä ja tietenkin palava halu esitellä sinut äidille ensi tilasas.

Miten käsitellä?

Totuus on, että mammanpojan kanssa suhteessanne on aina kolme ihmistä. Jos suhde on sinulle tärkeä, panosta ennen kaikkea toimivaan kanssakäymiseen ja laatuaikaan – miehen äidin kanssa.

2. Pelimies

Mistä tunnistat?

Aito pleijeri on yleensä hionut pelitaitojaan jo pikkupojasta asti, ja on myös itse tietoinen viehätysvoimastaan. Vaivihkainen itsensä peilailu ja ylikorostetun viileä olemus kuuluvat asiaan. Usein järkkymätön ego on oikeasti olemattoman itsetunnon suojakuori. Pelimiehet ovat siipeensä saaneita sitoutumiskammoisia, joille naisten kaataminen on itsetuntoa kohottava harrastus. Hän voi yrittää herättää kiinnostuksesi joko välinpitämättömyydellä tai jalat heikoksi vetävällä supliikilla. Kummassakin tapauksessa: pidä pää kylmänä. Tällä pojalla on AINA useammat verkot vesillä.

Miten käsitellä?

Jos tahdot kesyttää pelimiehen, onnea yritykseen. Parhaan kumppanin hänestä saa, kun pelaa itsekin samoilla säännöillä. Pesunkestävä pleijeri ei nimittäin luovu valitsemastaan elämäntyylistä ihan helpolla. Jostain pelimiehistä voi olla iloa hetkeksi, mutta pidempi ja vakavampi suhde? Älä uneksi!

3. Sitoutumiskammoinen

Mistä tunnistat?

Olette täydellisiä toisillenne ,yhtä pientä poikkeusta lukuun ottamatta: viittauskin vakavammasta seurustelusta saa hänen ihokarvansa pystyyn. Syytä järjenvastaiseen toimintaan voi etsiä miehen lapsuudesta. Hänen vanhempansa ovat joko eronneet tai muuten huono suhdemalli on jättänyt lähtemättömän jäljen hänen mieleensä. Mies on vakuuttunut siitä, ettei kehenkään voi luottaa.

Miten käsitellä?

Hyväksy jo alussa, ettet voi muuttaa häntä: jos mies sanoo, ettei halua mitään vakavampaa, usko häntä. Säästyt monelta päänvaivalta, kun sisäistät nyt ja heti, ettei hänestä ole vakiintumiseen.

4. Joo joo –mies

Mistä tunnistat?

Tämä mies tekee mitä tahansa, kunhan sinä ideoit ja päätät ohjelmasta. Häneltä on turha odottaa ehdotuksia, sillä pallo on aina sinun päädyssäsi. Joojoo-kundi on aina saatavilla, joten voit luottaa siihen, ettet joudu edustamaan yksin pariskuntadinnereillä.

Miten käsitellä?

Ikuisesti myötävirtaan uivan miehen kanssa ei tarvitse tehdä kompromisseja. Tämä tyyppi soveltuu loistavasti vahvatahtoisille naisille, jotka kaipaavat miellyttävää ja ennen kaikkea helppoa seuraa. Joojoo-tyypin kansas ei tarvitse pelätä yhteenottoja, elleivät ne koske hänen saamattomuuttaan. Jos siis kaipaat miehestä muutakin kuin loputtoman miellyttämishaluista sohvan lämmittäjää, mieti, olisitko sittenkin enemmän koiraihmisiä.

5. Haahuilija

Mistä tunnistaa?

Elämänvirrassa ajelehtiva mies ei turhia murehdi. Hänen elämänfilosofiansa on hyvin yksinkertainen: tartu hetkeen. Usein tyyppi tarttuu myös tunnolliseen ja auttamishaluiseen naiseen, hän osaa valloittaa huolettomuudellaan ja poikamaisuudellaan. Tarkempi tutustuminen paljastaa hänen olevan mies joka on kieltäytynyt kasvamaan aikuiseksi. Hänen ajatuksensa täydellisestä parisuhteesta on sellainen, jossa sinä hoidat laskut ja pidät jääkaapin tyhjänä.

Miten käsitellä?

Haahuililijan vanhemmat ovat todennäköisesti paaponeet häntä, eikä poikaparka ole oppinut ottamaan vastuuta itsestään ja elämästään. Tee hänelle palvelus ja siirry sivuun: anna miehen hoitaa ravintolalaskunne, lomasuunnitelmanne, kokkailut ja kotityöt.

 Juttu julkaistu alunperin Cosmopolitanissa kesäkuussa 2011. Teksti: Kirsi-Marja Kauppala.

Lue myös nämä:

6 merkkiä siitä, että mies on hyvä sängyssä

Tee nämä 18 asiaa, jos haluat suhteesi kestävän

Älä sano näitä 3 asiaa poikaystävällesi

 

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"