Innostuimme toimituksessa selailemaan vanhoja Cosmoja. Tämä helmi löytyi 15 vuoden takaa! Näiden edelleen ajankohtaisten vinkkien avulla saat uutta puhtia työpäivääsi. 

1. Hoida homma kerrallaan

Toivotko jo alkuviikosta, että olisi perjantai ja viikonloppu edessä? Kaksi kokonaista päivää, jolloin ei tarvitse tulla töihin. Jos et elä tätä päivää, saatat haaskata koko elämäsi haaveiluun. Turhautuminen vie työstä kaiken mielenkiinnon. Sen taustalla voivat olla omat asenteesi, jotka voit helposti korjata. Älä tuhlaa työaikaasi tulevien pohtimiseen vaan keskity käsillä olevaan tehtävään. Näin sinulle jää enemmän aikaa nauttia myös vapaa-ajasta.

2. Löydä työsi helmet

Mitkä ovat työsi hyvät ja huonot puolet? Voisiko epäkohdille tehdä jotain? Keskustele ratkaisusta esimiehesi kanssa.

Keskity työsi parhaisiin puoliin. Myönteinen asenne ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kaunistella asioita tai hinkua työintoa hampaat irvessä. Asennemuutoksen avulla voit katkaista kielteisyyden kierteen, jossa hyvät asiat jäävät huomaamatta. Kielteisyys ruokkii kielteisyyttä.

3. Tee tylsästä kiinnostavaa

Mieti, miten voisit tehdä tylsältä tuntuvasta työstä mahdollisimman mielenkiintoisen. Mitä luovempi olet, sitä suuremmat ovat mahdollisuutesi edetä. Ylennyksiä ja haastavia työtehtäviä ei yleensä anneta valittajille.

4. Tunne jaksamisesi rajat

Haalitko itsellesi liikaa tekemistä? Se on varma tapa joutua vaikeuksiin. Olet aina valmiina, kun joku tarvitsee pikku palvelusta. Totta kai se käy eikä tee tiukkaakaan, vaikka omissa töissäkin olisi ihan tarpeeksi tekemistä.

Lopputulos on aina sama. Työtaakka alkaa ahdistaa ja tunnet itsesi uupuneeksi. Työtehosi laskee, eikä mielialasikaan ole kovin korkealla. Sinusta alkaa tuntua siltä, että työkaverisi käyttävät sinua hyväkseen ja sysäävät sinulle sellaiset tehtävät, joita eivät itse viitsi tehdä.

Opettele tunnistamaan vaaran merkit ja oman jaksamisesi rajat. Mieti, milloin kannattaa sanoa kyllä ja milloin ehdottomasti ei. Joskus voi olla pakko uhrautua yhteisen edun nimissä. Valinta on sinun.

5. Ole läsnä tässä hetkessä

Tässä ja nyt elämisen taitoa voi harjoitella. Kun huomaat, että ajatuksesi lähtevät harharetkille, yritä palata välittömästi nykyhetkeen. Keskity käsillä olevaan tehtävään tai siihen, mitä näet ja kuulet tässä ja nyt. Toista sama aina, kun ajatusten virta lähtee viemään sinua kesken työpäivän muille maille vierahille.

Jos sinulla on keskittymisvaikeuksia, syynä voi olla stressi ja saata olla levon tarpeessa. Jos mahdollista, ota muutama päivä vapaata ja nuku pahin väsymys pois. Pohdi sitten, miten voit keventää taakkaasi.

6. Elä myös työn ulkopuolella

Miksi työuupumus ei iske kaikkiin? Miksi toiset jaksavat ja toiset eivät? Yksi jaksamisen salaisuus on hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.

On ihmisiä, joiden työtahti on päätähuimaavaa, mutta uupumuksesta ei näy minkäänlaisia merkkejä. Tutkimusten mukaan heidän salaisuutensa on selkeä raja työelämän ja muun elämän välillä. He tekevät paljon töitä, mutta työ ei ole heille kaikki kaikessa. He viettävät aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, harrastavat ja opiskelevat ja ovat avoimia uusille asioille, työelämässä ja sen ulkopuolella.

Jos tunnet uupumuksen uhkaavan, laita asiat tärkeysjärjestykseen myös työn ulkopuolella. Mikä on sinulle tärkeintä? Perhe ja ystävät? Vapaaehtoistyö vai tanssitunnit? Vai haluatko ehtiä useammin kuntosalille? Mitä tahansa kaipaatkin, raivaa sille itse tilaa elämässäsi.

Juttu julkaistu alunperin Cosmopolitanissa Helmikuu 2000, teksti Richard Carlson (Älä hikeenny pikkuasioista WSOY 1998) 

Lue myös nämä:

Tee nämä 5 asiaa, jos haluat menestyä

Tälläistä on suomalaisten elämä LA:ssa

5 tapaa päästä eroon esiintymiskammosta

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"