1. Törsää vaatteeseen, joka saa sinut tuntemaan olosi uskomattomaksi.

Ei ehkä ole järkevää käyttää puolen vuoden säästöjä mekkoon, jota käytät todennäköisesti vain tämän kesän (yksissä) häissä. Sen sijaan suosittelemme hankkimaan Sen Täydellisen Nahkatakin, jota olet himoinnut ikuisuuden. Hyvälaatuinen nahkis paranee vanhetessaan!

2. Löydä intohimosi. 

Päätä mitä haluat, ja tee kaikkesi toteuttaaksesi unelmasi. Ei haittaa, vaikka tie olisi kuinka pitkä ja kivinen. Tärkeintä, että kuljet vähitellen kohti omaa tavoitettasi. 

3. Satsaa mukavaan sänkyyn.

Vietät sängyssäsi NIIN paljon aikaa, että sen kannattaa olla oikeasti laadukas. Heitä hyvästit ikivanhalle, 80 cm leveälle teinisängyllesi ja myy se esimerkiksi Facebookin kierrätysryhmässä. Osta tilalle leveä, aikuisten sänky. Et tule katumaan!

4. Hanki samalla laadukkaita tyynyjä.

Emme voi sanoin kuvailla, kuinka paljon hyvät tyynyt parantavat elämänlaatua. Sijoita kahteen supermukavaan tyynyyn, ja heitä vanhat menemään.

5. Lähde lomalle tyttökavereidesi kanssa.

Etsikää netistä halvat lennot, buukatkaa majoitus Airbnb:stä ja suunnatkaa viikonloppumatkalle tyttöporukalla. Pian teillä ei välttämättä ole yllätysreissuihin aikaa, vaikka rahaa olisikin enemmän.

6. Herkuttele.

Elämä on lyhyt, joten älä tuhraan kieltäydy cupcakesta / pizzasta / suklaasta, Mutta muista myös...

7. ...syödä paljon kasviksia.

Okei, kuulostaa tylsältä, mutta kannataa oikeasti. Tasapaino on tärkeintä kaikessa!

8. Muuta ulkomaille.

Pidä välivuosi, lähde vaihtoon tai hake työpaikkaa unelmakaupungistasi. Älä odota, että joku lähtee kanssasi. Reissaaminen on usein hauskinta yksin. 

9. Dumppaa tyyppi, joka tekee sinut onnettomaksi.

Olipa kyse sitten kumppanista tai kaverista, jos sinusta tuntuu, että toinen ei enää tuo elämääsi hyvää, uskalla jatkaa eteenpäin ilman häntä.

10. Lähde deiteille yllättävän ihmisen kanssa.

Suostu treffeille ihmisen kanssa, jonka et ajatellut olevan tyyppiäsi. Toki, se voi olla kamalaa, mutta pahimmassakin tapauksessa saat hyvät naurut. 

11. Hanki huulipuna, joka sopii sinulle täydellisesti.

Tiedäthän... Niitä aamuja varten, kun sinulla on kuusi minuuttia aikaa ehtiä bussiin, ja olet vielä yöpuvussa. 

12. Lopeta työ, jota inhoat.

Uskalla ottaa tarvittaessa hyppy tuntemattomaan.

13. Etsi urheilulaji, jonka treenaamista et vihaa.

Treenaaminen voi helposti tuntua kidutukselta kunnes löydät lajin, josta todella nautit.

14. Uskalla sanoa mielipiteesi.

Koita olla välittämättä siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta. Mitä sillä on väliä?

15. Tutustu perheenjäseniisi kunnolla. 

He tuntevat sinut tavalla, joka ei ole korvattavissa. 

16. Opettele kokkaamaan.

Mikään ei voita itse tehtyä herkkuillallista. Myös lompakkosi kiittää, kun vähennät ravintolassa käymistä.

17. Mieti tarkkaan, miten käytät aikasi.

Mekin rakastamme Instaa ja Snäppiä, mutta älä tuhlaa liikaa aikaa somessa. Maailmassa on niin paljon muutakin! Lue kirjoja, kuuntele musiikkia, tanssi ja naura ystäviesi kanssa – kasvotusten.

18. Älä vertaa itseäsi muihin.

Luo omat unelmasi ja tavoitteesi, joita kohti pyrit. Tee asiat omalla tavallasi ja opettele iloitsemaan myös muiden menestyksestä. 

Alkuperäinen juttu: cosmopolitan.com.au
Kuva: MVPhotos

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat