1. Osaat heittäytyä.

Olipa kysymys sitten myöhästyneestä lennosta tai metelöivästä hostellinaapurista, on loputtomasti asioita, joihin et voi matkalla vaikuttaa. Älä yritä kontrolloida kaikkeaa. Hyväksi, että yllätykset kuuluvat reissaamiseen.

2. Löydät aina asioiden valoisan puolen.

Sait ravintolassa väärän annoksen, mutta tulit toisaalta maistaneeksi jotain, mitä et olisi muuten kokeillut. Eksyit reitiltä vuoristossa patikoidessasi, mutta toisaalta päädyit näkemään henkeäsalpaavan kauniin maiseman.

3. Jaksat opetella paikallista kieltä.

Lueskele lentokoneessa sanakirjaa, jotta osaat edes muutaman sanan paikallista kieltä. Näin osoitat kunnioitusta toisen maan kulttuuria kohtaan. Kiinnitä myös erityishuomiota kehonkieleesi. Hymyile, kuuntele ja ole läsnä.

4. Omistat rannekellon.

Vanha kunnon rannekello on reissussa kätevä kapine. Älä laske kaikkea iPhonesi varaan. Akkusi saatta loppua, etkä välttämättä pääse heti laturiin. Rannekello ei petä sinua silloin, kun sinunon ehdittävä klo 10.05 lähtevään junaan, lentokoneeseen tai tuktuk-kyytiin.

5. Kannat mukanasi ensiaputarvikkeita.

Okei, jos matkustat shoppailumatkalle Miamiin, et tarvitse EA-pakkausta. Hyvä reppureissaaja pitää kuitenkin aina mukanaan muutamia perusjuttuja kuten laastareita, särkylääkettä, desinfiointiainetta ja allergialääkkeitä.

6. Et pelkää tuntematonta.

Joskus eksyminen on paras osa reissua. Väärä käännös risteyksestä saattaa viedä sinut elämäsi hauskimpaan seikkailuun. Tyhmiä riskejä ei saa tietenkään olla, mutta tietynlainen avoimuus tekee asioista hauskempia.

7. Uskallat puhua vieraille ihmisille.

Mikään ei voita paikallista opasta vieraassa paikassa. Ystävällisten ihmisten löytäminen on usein yllättävän helppoa, ja monet esittelevät mielellään kotikaupunkiansa tai -kyläänsä turisteille. Juttele rohkeasti tuntemattomillekin ihmisille.

8. Et ole pikkutarkka...

Hotellihuoneesi saattaa haista tupakansavulle, suihkusta ei tule kuumaa vettä tai wifi toimii huonosti. Kun et vedä hernettä nenääsi pikkujutuista, nautit olostasi enemmän. Suhtaudu asioihin huumorilla.

9. ...etkä mene paniikkiin isommistakaan vastoinkäymisistä.

Passin hävittäminen tai jatkolennolta myöhästyminen on inhottavaa, mutta panikoiminen tai hermoromahdus harvemmin ratkaisee ongelmia. Hengitä syvään, laske kymmeneen ja mieti sitten, mitä voit tilanteelle tehdä. 

10. Et suunnittele liikaa.

Taustatyön tekeminen ja kohteeseen tutustuminen etukäteen auttavat saamaan reissusta enemmän irti, mutta älä suunnittele matkaasi liian tarkkaan. Jätä myös seikkailuille tilaa. 

11. Osaat pakata kevyesti.

Ellet ole lähdössä laskettelulomalle, pyri aina matkustamaan vain yhden matkalaukun tai rinkan kanssa. Mieti, tarvitsetko oikeasti neljät farkut kahdelle viikolle.

12. Tunnet itsesi ja omat rajasi.

Matkailijan on tärkeää tietää omat rajansa. Kuinka kauan voit olla syömättä, ennen kuin sinua alkaa heikottaa? Uskallatko yöpyä yksin kolkossa motellissa, vai pelkäätkö pimeää? Kestätkö pitkiä bussimatkoja vai kärsitkö herkästi matkapahoinvoinnista? Opi tunnistamaan omat rajasi ja ota ne huomioon matkasi suunnitteluvaiheessa.

13. Olet hyvä lukemaan ihmisiä.

Avoimuus ja sosiaalisuus ovat matkailijalle hyödyllisiä ominaisuuksia. On kuitenkin tärkeää, ette ole turhan sinisilmäinen ja luota liikaa vieraisiin ihmisiin. Luota aina sisäiseen ääneesi. Jos aistit jossain tilanteessa huonoa energiaa, jatka rohkeasti matkaasi. 

Alkuperäinen juttu: Huffingtonpost
Kuva: iStock

Katso myös:

4 syytä lähteä matkalle yksin

10 vinkkiä, jotka tekevät lentomatkoista mukavia

Tällaista on suomalaisten elämä Los Angelesissa

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat