Lovers gonna love ja haters gonna hate. Älä välitä, vaan anna mennä. Näillä vinkeillä vloggaat menestykseen.

1. Ole kärsivällinen

Harvasta tulee YouTube-tähti yhdessä yössä. Älä odota, että sinulle tarjotaan sopimusta Yhdysvalloista kahden videon jälkeen. Vloggaus vaatii töitä, ole valmis tekemään niitä. Ole innostunut ja pitkäjänteinen.

2. Mieti sisältöä

Se ei riitä, että perustat vlogin, jonne heittelet viestejä silloin tällöin. Ennen kuin aloitat, tee sisältösuunnitelma. Mieti, kuinka usein haluat päivittää ja minkälaisia postauksia teet. Älä ajattele vain kahta postausta pidemmälle. Parasta olisi, jos sinulla olisi käsitys tavoitteistasi jopa puolen vuoden päähän.

3. Ole aito

Älä vedä show'ta, esitä tai matki. On tärkeää, että olet oma itsesi ruudulla ja sen takana. Jos vloggaat alter egon takaa, pohdi, miten haluat toteuttaa mielikuvitushahmoasi. Pysy roolissa, jonka luot sille.

4. Valitse sopivat aiheet

Älä yritä miellyttää vloggaamalla aiheista, jotka eivät kiinnosta sinua tai joista et tiedä. Valitse teemoja, jotka ovat lähelläsi. Jos rakastat partiota, perusta partiovlogi, jossa kerrot myös retkeilystä, varusteista ja vaelluspaikoista. Löydä äänesi ja anna sen kuulua.

5. Käsikirjoita

Oletko kuullut Aristoteleen runousopista? Sen mukaan koukuttavassa tarinassa on selkeä alku, keskikohta ja loppu sekä jossain vaiheessa kliimaksi. SIksi on tärkeää, että pohdit mitä haluat sanoa ennen kuin painat record. Mieti, kuinka kauan katsojasi jaksaa keskittyä. Jos aiheesi on mielenkiintoinen, viisi minuuttia menee lentämällä. Joskus napakka minuutti on tarpeeksi.

6. Harjoittele

Kameralla esiintyminen on erilaista kuin peilille puhuminen tai ystäville tarinoiminen. Tee videoita, joista tutkit, mikä menee hyvin ja missä pitää petrata. Sinulla voi olla tarpoja, joihin et kiinnitä huomiota, mutta jotka näyttävät videolla hassuilta. Kamera voi myös jännittää. Kameran edessä jäätymisestä ei puhuta turhaan.

7. Ole luonnonlapsi

Älä lue paperista, vaan pyri juttelemaan niin kuin olisit kahvilla bestiksesi kanssa.

8. Hio tekniikkaa

Videossa pitää olla hyvä kuva, ääni ja valaistus. Heikompaa kuvaa jaksaa katsoa, mutta jos ääni ei kuulu, video jää kesken. Kun valaiset, käytä kolmen pisteen tekniikkaa. Lyhyesti se tarkoittaa, että valoa pitää tulla edestä, sivulta ja takaa ylhäältä niin, että kasvosi näkyvät kirkkaina.

9. Älä lannistu

Haters gonna hate. Siitä ei pääse mihinkään. Jos vlogisi saa ikäviä kommentteja, älä välitä. Jos joku jaksaa kommentoida negatiivisesti, se kertoo, että herätät tunteita. Se on hyvä, sillä silloin sinulla on myös faneja, jotka rakastavat tekemistäsi.

10. Kapinoi

Säännöt on tehty rikottaviksi. Vloggaus on sama kuin ruoanlaitto. Tee ensin ohjekirjan mukaan. Kun osaat hommat, ala irrotella ja taio lopputuloksesta vielä enemmän itsesi näköinen.

+ Tiedätkö jo nämä mimmit? Kuvassa vasemmalla Zoe Sugg, jonka Zoella-kanavalla on yli 8 miljoonaa tilaajaa. Oikealla oleva Tanya Burr vloggaa meikeistä ja kauneudenhoidosta. Hän julkaisi viime vuonna kynsilakka- ja huulipunakokoelmansa.

Lue myös:

Tyttö, sinä olet ilmiö!

5 kauneusvloggaajaa, joita sinun tulisi seurata

Vloggeri Annie: "Inspiroidun Instagramista"

Teksti: Sanna Kekki

Kuva: MVPhotos

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat