Makeanhimosta on vaikea pyristellä eroon, mutta onneksi pienistä kikoista on apua. 

Juontaja Kristiina Komulainen: "Napostelu ei karkaa enää käsistä"

"Olen karkkifanaatikko. Jo pelkkä salmiakin tuoksu saa minut sekoamaan. Muutama vuosi sitten pidin vuoden mittaisen sokerilakon ja karsin ruokavaliostani kaikki herkut ja piilosokerin. En käyttänyt edes hunajaa. Aluksi vieroitusoireet olivat hurjia: mielialani heittelivät ja voin pahoin. Sokerinhimoni oli niin voimakas, että jouduin välttelemään karkkihyllyjä, etten olisi rynnännyt repimään pusseja auki kuin hullu. Kolmen viikon jälkeen olo helpottui, enkä enää edes kaivannut sokeria. Nykyään herkuttelen maapähkinävoilla sekä tummalla suklaalla. Napostelu ei enää karkaa käsistä."

Sokeritunnustukseni:

"Lapsena varastin vanhemmiltani rahaa, jotta voisin ostaa lähikioskilta ufo-salmiakkeja."

Bloggaaja Alexa Aavarinne: "Leivon suosikkiherkuistani sokerittomia vaihtoehtoja"

"Sallin itselleni kaikkea kohtuudella. Innostuin muutama vuosi sitten terveellisistä herkuista ja opettelin leipomaan suosikeistani sokerittomia vaihtoehtoja. Vaihdoin jauhot mantelijauhoihin, sokerin taateleihin ja kypsiin banaaneihin. Elämästä voi nautiskelle ilman sokerikrapulaakin."

Sokeritunnustukseni:

"Silloin kun Oreo-suklaata ei vielä myyty Suomessa, se oli harvinainen reissuherkkuni ja pakkomielteeni. Kerran Tukholmassa mutustin kolme levyllistä yksin hotellihuoneessani."

Näyttelijä Oona Kare: "Hedelmät ja kuivattu inkivääri tyydyttävät makeanhimoni"

Ikä on muuttanut ruokailutottumuksiani kuin itsestään. Sokeria ei tee juuri koskaan mieli, vaan hedelmät, kuivattu inkivääri sekä monipuoliset smoothiet tyydyttävät makeanhimoni. Persimon on suosikkini, sillä se nitistää sitkeimmänkin herkkumielitekoni hetkessä. Myös iso vesilasi makeannälän yllättäessä toimii."

Sokeritunnustukseni:

"Jättimäinen juustokakku katosi kerran kaverini avustuksella yhden yön aikana."

Malli Sara Chafak, 25: "Ilman sokeria minusta tulee känkkäränkkä"

"Taistelen sokeririippuvuutta vastaan koko ajan. Kasvojeni iho reagoi sokeriin heti, mutta ilman sitä minusta tulee känkkäränkkä. Rakastan etenkin leivoksia. Liian helposti käy niin, että ensimmäisenä päivänä syön yhden beben, toisena kaksi ja kolmantena jo kolme dallaspullaa. Yritän kuitenkin katkaista kierteen nopeasti. Jos minun tekee mieli jotain hyvää, syön litsihedelmiä tai puristan mehua tuoreista applesiineista."

Sokeritunnustukseni:

"Saatan juoda kesällä 1,5 litraa Jaffaa päivässä, koko lomani ajan."

Kuva: iStock