Suomen suurinta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhlaviikkoa Helsinki Prideä vietetään 22.-28. kesäkuuta. Priden kunniaksi julkaisemme MyCosmossa päivittäin kiinnostavien naisten näkemyksiä tasa-arvosta. 

Kansanedustaja Jaana Pelkonen on yksi Priden virallisista kummeista. Hän painottaa Priden kaltaisten tapahtumien tärkeyttä suuremmassa mittakaavassa ja muistuttaa, että juridisen tasa-arvon tulisi olla lainsäätäjille itsestäänselvyys. 

"Kyse ei ole mistään omantunnon asiasta, vaan perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta. Kyse on siitä, miten yhteiskuntamme suhtautuu kansalaisiinsa ja tässä tapauksessa siis erityisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin ja sateenkaariperheisiin. Sellainen yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta. Mikä oikeuttaa meidät kieltämään toisilta ne samat oikeudet, jotka meillä itsellämme on? Ei mikään muu kuin näkemys, että ihmiset olisivat jollain tavalla eriarvoisia. Sellaisten näkemysten soisi jäävän historiaan", Jaana toteaa Cosmolle. 

"Jokainen meistä on yhtä arvokas ja yhtä tärkeä. Meillä kaikilla on oltava yhtäläinen oikeus onneen, rakkauteen ja parisuhteeseen – myös oikeus avioliittoon, niin tahtoessamme. Ainuttakaan hyväksyttävää pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei yksikertaisesti ole", hän jatkaa.  

Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen eduskunnassa kansalaisaloitteen pohjalta oli tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa Suomea. Jaana kuitenkin muistuttaa, että vielä on paljon kehitettävää. Hän mainitsee esimerkkinä perhevapaat, joiden jakautuminen on hyvinkin epätasaista vauvojen isien jättäessä lastenhoitovastuun vauvasta ja pikkulapsesta useimmiten äidille. 

"Naisten ja miesten välinen palkkaero on edelleen lähes viidennes. Naiset ansaitsevat vain noin 83 prosenttia miesten ansioista.  Pörssiyhtilöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 23 prosenttia on naisia. Lisäksi translaki tulisi uudistaa pikaisesti", Jaana lisää. 

Mitäs muuten tykkäätte Miia Liun I'd go gay for you -kappaleesta, joka on tämän vuoden virallinen Pride-biisi? 
We <3 it!

P.S. Katso täältä, miten Janna Hurmerinta viettää Pridea!

Katso myös:

Must see: Emma Watson puhuu tasa-arvosta

Musta Barbaari: "Tasa-arvo ei ole pelkästään naisten asia

Kirje, joka jokaisen nuoren naisen on luettava 

 

 

 

 

 

 

Pauli Sumanen, työaika- ja pal...

Jaana Pelkonen: "Paljon on vielä kehitettävää"

Jaana: "Naisten ja miesten välinen palkkaero on edelleen lähes viidennes. Naiset ansaitsevat vain noin 83 prosenttia miesten ansioista." Jospa Jaana ymmärtäisi ansion ja palkan välisen eron. Naisten ansiot ovat 83 % miesten ansioista, mutta siinä ei ole mitään tasa-arvon vastaista, sillä ne samat miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset. Kun laskemme palkkaeron tasa-arvoisesti, samaa työpanosta kohden, miesten ja naisten palkkataso on sama.
Lue kommentti