Haluaisitko asua ja tehdä töitä New Yorkissa? Inspiroidu näistä neljästä naisesta, jotka ovat kertoneet tarinansa Cosmossa.

 

Näyttelijä Jessica Grabowsky: Näin tutustut ihmisiin

Jessica Grabowsky, 31

Syntynyt Siilinjärvellä.

Opiskellut näyttelijäntyötä Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Ammatiltaan näyttelijä. Asunut New Yorkissa 3 kuukautta loka-joulukuussa 2011.
Viime syksynä näyttelijä Jessica Grabowsky päätti muuttaa New Yorkiin ja opiskella lisää näyttelemistä. Suomessa Missä kuljimme kerran- ja Hulluna Saraan -elokuvista tuttu nainen hämmentyi siitä, että ihmiset tunnistivat hänet kaupan kassajonossa ja alkoivat supista. Amerikassa Jessica sai hyvin pian maistaa kuuluisuutta New Yorkin malliin. Kun nainen kertoi eräälle kirpputorimyyjälle olevansa näyttelijä ja tehneensä juuri suuren elokuvaroolin Suomessa, myyjä pyysi nimikirjoitusta. – Hänen suhtautumisensa minuun  muuttui hetkessä. Hän hoki vain, että olen famous. Se oli todella hullua.

Jessica asui New Yorkissa kolme kuukautta ja osallistui Michael Chekhov -metodikurssille, jonka alussa hän sai kokea, miten amerikkalaisen unelman toteutusta tuetaan: mukaan oli hyväksytty kaikki, jotka maksoivat kurssimaksun.

– Amerikassa kuka tahansa voi herätä aamulla ja päättää olevansa näyttelijä. Suomessa monet opiskelevat alaa vuosia eivätkä sittenkään uskalla sanoa, että ovat ammattinäyttelijöitä.

Lopulta Jessica huomasi, että aloittelevilta näyttelijöiltä oppii helpommin kuin ammattilaisilta.

– Kun näin muiden tekevän virheitä, minun oli helpompi arvioida omaa edistymistäni.

Jessica ihmettelee yhä, miten helposti Manhattanilla tutustuu uusiin ihmisiin.

– Se on uskomatonta. Ehkä se johtuu siitä, että suurin osa newyorkilaisista on kotoisin jostain muualta ja tietää, miltä tuntuu olla muukalainen uudessa kaupungissa.

 

Graafinen suunnittelija Jenny Rostain: Uskalla olla oma itsesi

Jenny Rostain, 30

Syntynyt Mikkelissä.

Opiskellut valokuvausta ja graafista suunnittelua Jyväskylän ammattiopistossa sekä näyttelemistä Stella Adler Acting Studiossa New Yorkissa. Ammatiltaan näyttelijä. Asunut New Yorkissa 5 vuotta.

Jennyn uravinkki: ”Uskalla olla oma itsesi, amerikkalaiset arvostavat sitä. Opi virheistäsi ja ole avoin mahdollisuuksille.”

 


Kun Jenny viisi vuotta sitten pakkasi laukkunsa muuttaakseen New Yorkiin, syy lähtöön ei ollut ura vaan rakkaus. Hän muutti kaupunkiin amerikkalaisen miehen perässä.

Suomessa 5-vuotiaasta saakka näytellyt Jenny  koki olevansa ”se outo lapsi, jolla on liian vilkas mielikuvitus”, joten uuden kotikaupungin salliva ilmapiiri oli naiselle helpotus.

Kotiuduttuaan New Yorkiin Jenny mietti, miten hän voisi hyödyntää mielikuvitustaan ja valtavaksi luonnehtimaansa tunnekapasiteettiaan. Hän päätti pyrkiä näyttelijäksi.

– Hain Suomessa Teatterikorkeakouluun mutten kelvannut sinne. Jenkeissä kaikki neljä oppilaitosta, joihin hain, olisivat halunneet minut oppilaakseen.

Näyttelijäkoulussa opettajat piiskasivat oppilaansa äärirajoille. Myös oppilaiden keskinäinen kilpailu oli kovaa.

– Paineeni helpottivat, kun tajusin, että olen ainutlaatuinen. Kukaan ei voi korvata minua.

Lady Gagan ’Marry the night’ musiikkivideon lisäksi Jenny on näytellyt paljon teatterissa ja tehnyt pieniä sivurooleja. Naisen päivät kuluvat kuvauksissa ja harjoituksissa. Iltaisin Jennyn on osallistuttava alan tilaisuuksiin. Niissä voi kohdata ihmisiä, jotka tekevät kiinnostavia työtarjouksia.

 Vaikka elämä New Yorkissa maistuu, sielläkin voi kokea huonoja päiviä.

– Silloin tuntuu siltä, että jenkkien vessanpöntötkin ovat vääränlaisia!

 

Opiskelija Laura Immonen: Verkostoidu

Laura Immonen, 27

Syntynyt Kotkassa.

Opiskellut Music Management-koulutusohjelmassa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Ammatikseen opiskelija työskentelee markkinointi-vastaavana Kool & Co.-yrityksessä. Asunut New Yorkissa 1,5 vuotta. 

Lauran uravinkki: ” Ole tarkka työviisumiasioissa ja käytä paljon aikaa verkostoitumiseen.”

Lauran blogia voi seurata osoitteessa finnyc.com. 

Kaksi vuotta sitten Laura Immonen oli suuren valinnan edessä. Hän oli saanut opintonsa päätökseen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja tulevaisuudensuunnitelmavaihtoehtoja oli kaksi: jatkaa tasapainoista elämää rauhallisessa Helsingissä tai lentää rapakon taakse toteuttamaan unelma. Laura valitsi jälkimmäisen, vaikka tiesi, ettei saisi entistä elämäänsä takaisin.

Kansainvälinen musiikkibisnes alkoi kiinnostaa Lauraa toden teolla. Hän loi harjoittelupaikassaan Music Export Finlandissa kontakteja, jotka auttoivat häntä saamaan tavoittelemansa jatko-opiskelupaikan New York Universityssa. Nainen valitsi Master’s in Music Business -koulutusohjelman, josta hän pian valmistuu.

Yhdysvalloissa oppilaat valitaan hakemusten ja suositusten perusteella. Myös kontaktit ja raha ratkaisevat, sillä opiskelu on kallista.

New Yorkissa Laura vuokrasi ensi töikseen asunnon Manhattanilta, vaikka asuminen olisi ollut halvempaa Brooklynissa.

– Mietin, miksi muuttaa kauemmas, kun on jo alun perin tullut niin kaukaa.

Opintojen ohella Laura työskentelee suomalais-amerikkalaisessa yrityksessä, joka auttaa suomalaisia firmoja laajentamaan toimintaansa Yhdysvaltojen markkinoille. Pitkän työpäivän jälkeen Laura käy luennolla, urheilee ja verkostoituu. Jälkimmäinen on kaupungissa tärkeää.

– Koskaan ei voi tietää, keneen kaupungilla törmää. Uusi tuttavuus voi olla uran kannalta juuri se ratkaiseva.

 

Stylisti Claudia Cifu: Luo kontakteja!

Claudia Cifu, 31

Syntynyt Helsingissä. Opiskellut muotimarkkinointia ja tekstiilisuunnittelua New York Fashion Institute of Technologyssa. Ammatiltaan stylisti. Asunut New Yorkissa 6 kuukautta. Tällä hetkellä viettää aikaa nykissä ja Helsingissä.

Claudian uravinkki: Luo kontakteja! 

 Leenan tyylitiimi tv-ohjelmasta tuttu stylisti Claudia Cifu päätti puolisen vuotta sitten hakea työuralleen uutta suuntaa  New Yorkista, yhdestä maailman muotipääkaupungeista. Kaupunki oli Claudialle jo entuudestaan tuttu, sillä hän on opiskellut siellä, ja tehnyt sen jälkeen kaupungissa freelancer-töitä Suomesta käsin.

Kuluneen puolen vuoden aikana Claudia on työskennellyt muun muassa arvostetun muotitoimittaja-stylisti Camilla Nickersonin assistenttina. Kun Claudia ei ole muotinäytösten takahuoneissa pukemassa malleja, hän tutkii showroomeissa uutuuksia ja tapaa malliagentteja.

Sukkulointi Nykin muotipiireissä ei olisi ollut yhtä helppoa ilman opiskeluaikana hankittuja kontakteja.

– Täällä muotialan ihmiset haluavat tietää etukäteen, onko tulokas luottamuksen arvoinen. Ilman suosituksia on turha edes yrittää eteenpäin.

Helppoa muodin huipulla työskentely ei ole, ja välillä tunteet kuohuvat. Kohtelu voi välillä olla jopa ilkeää, mutta vähemmänkin rakentava palaute pitää kääntää opiksi. Oppi on juuri se syy, miksi Claudia jaksaa paahtaa töitä kellon ympäri.

– Kiireestä ja paineista huolimatta pidän tästä työstä todella paljon.

Claudia kuvailee itseään temperamenttiseksi ja vähän kärsimättömäksi. Kaoottinen New York on opettanut hänelle stressinhallintaa ja pitkäjänteisyyttä.

– Täällä suunnitelmat muuttuvat koko ajan, joten on pakko oppia reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin.

 

Alkuperäinen juttu julkaistu Cosmopolitanissa huhtikuussa 2012