Ruutukuosi on kiltti, seksikäs, kapinallinen ja aina ajankohtainen.

Vuosisatoja vanha ruutukuosi tuo mieleen sekä rähjäisen rokkarin, helminauhanaisen, koulutytön että skottimiehen. Prinsessa Diana, Kurt Cobain, Rita Ora – kaikilla on ollut ruutua päällään.

Tartaanikuvio keksittiin 500 vuotta sitten. Skottiklaanit käyttivät kuoseja erottamaan suvut toisistaan ja kietoivat ruutukankaat kilteiksi. Englannin ylimystö kielsi tartaanin käytön 1700-luvulla, koska Skotlanti vastusti kuningaskuntien yhdistymistä, mutta salli sen myöhemmin ja otti kuvion omaankin käyttöönsä. Muotitalo Burberry loi tunnetun tartaaninsa 1920-luvulla.

Kaiken kansan kuvioksi ruutu levisi Amerikasta. Aluksi vain metsureiden ja tukkimiesten käytössä ollut punamusta kuvio yhdistettiin 1850-luvulla flanellipaitaan. Ensimmäinen naisten paita tehtiin vuonna 1949. Sen jälkeen ruutu siirtyi nopeasti arkikäyttöön. Ensin se muuntui 1970-luvun naisten minisortsityyliin, sitten punkkareiden kapinasymboliksi ja lopulta 90-luvun rentoon grungeen.

Nykyään ruutu kumartaa hipsterimäisille metsuri- ja ysärivaikutteille. Se näyttää hyvältä aina – genrestä, sukupuolesta ja vuosikymmenestä riippumatta.

Clueless-kulttileffan ikoniset ruutuasut vuonna 1995.


Väljä ruutupaita, Gina Tricot, 19,95 e.
 

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

 

Jo päättyneillä New Yorkin muotiviikoilla nähtiin upeita tyylejä myös näytöslavojen ulkopuolella. Tässä inspiraatiota syskyyn!

Kuvat: Imaxtree

Piristystä harmaaseen päivään, ole hyvä.

Kukkatrendissä ei ole mitään uutta, mutta luova johtaja Jeremy Scott, 42, vei jutun (tietenkin) täysin uudelle tasolle Milanon muotiviikoilla  Moschinon kevätmalliston esitelleessä näytöksessä.

Gigi Hadid ja Kaia Gerber nähtiin catwalkilla kirjaimellisesti kukkakimpuiksi pukeutuneina. Vastapainona kukille näytöksessä vilisi myös paljon nahkaa, niittejä, verkkosukkiksia ja muita punk-vaikutteita. Oma suosikkimme mallistosta oli kuitenkin herkullinen My Little Pony -mekko, joka on ihan pakko saada.

Scott onkin aina vetänyt mieluummin överit kuin vajarit. Viime vuoden kevätnäytöksessä suunnittelija lähetti mallit lavalle paperinukkeja muistuttavissa lookeissaan, syysnäytöksessä asut oli tehty oikeista roskista.

Katso näytöskuvat alta!

Malliston esittelyn yhteydessä lanseerattiin myös My Little Pony -kapselimallisto.

Mekko, 468 e


Uikkari, 198 e


iPhone 6 -kuoret, 45 e


Neule, 447 e

Katso kaikki tuotteet täältä.

Kuvat: Imaxtree, valmstajat

Katso myös:

Nahkaa, huppareita ja revittyjä farkkuja – Gigi Hadidin ja Tommy Hilfigerin yhteistyömallisto esiteltiin Lontoossa

Topshop esitteli Unique-mallistonsa Lontoossa – tuotteiden hinnat huomattavasti aiempaa edullisempia

Gucci, Fendi, Dior, Louis Vuitton ja moni muu kertovat kieltävänsä liian laihat mallit näytöksissään ja mainoksissaan

Kuvat: Imaxtree