Parkatakki 349 e, Odd Molly.
Parkatakki 349 e, Odd Molly.

Vedenkestävä klassikko on yksi harvoista vaatteista, joista on tullut muotihitti käytännöllisyytensä takia.

Mikä?
Parkatakin vetovoima perustuu sen funktionaalisuuteen. Parka ei ole mikä tahansa muotioikku, vaan takki, joka todella lämmittää ja suojaa sateelta. Parka on varsinkin mallien suosikki. Mikä muu vaate näyttää yhtä hyvältä mustien pillifarkkujen kanssa ja on yhtä kätevä, kun täytyy juosta castingista toiseen kaatosateessa?

Kuka käyttää?
Kylie Minogue, Madonna, Sarah Jessica Parker ja Kate Moss.

Historia?
Alun perin parka on Kanadan intiaanien nimitys eskimoiden hylkeennahkaiselle päällysvaatteelle. 1950-luvulla yhdysvaltalaiset sotilaat alkoivat kutsua puuvillakankaisia karvareunuksisia takkejaan parkoiksi, vaikka ne poikkesivat täysin eskimomuodista. Sotilaiden takin malli kopioitiin sukellustakista, mutta parka soveltui vielä paremmin erilaisiin sääolosuhteisiin. Lisäksi siinä oli helppo liikkua. Takkiin lisättiin niin kutsuttu fishtail eli kahteen osaan jakautuva, narulla säädettävä helma, joka oli takaa pidempi kuin edestä ja suojasi viimalta. 1960-luvulla parkatakista tuli osa nuorisokulttuuria ja mod-muotia. Nuoret alkoivat koristella takkejaan hihamerkeillä ja brittiselkälipuilla. Brittipop-ilmiö teki parkasta jälleen muodikkaan 1990-luvulla. Esimerkiksi Oasiksen veljekset ikuistuivat pophistoriaan armeijanvihreissä takeissaan ja pottatukissaan.

Mistä tunnetaan?
Varsinainen parkavillitys alkoi kolme vuotta sitten, kun Altuzarra, Vera Wang ja Mulberry tekivät parkatakista luksustuotteen ja sekoittivat army-muotiin kalliita turkisyksityiskohtia. Catwalkeilta parkat levisivät katukuvaan ja Canada Goosen karvakaulustakeista tuli massamuotia. Tämän syksyn parhaat parkatakit esittelivät Diesel ja Richard Nicoll. Parka on palannut juurilleen ja näyttää tällä hetkellä parhaalta hieman nuhruisena, alkuperäisessä armeijanvihreässä värissään.

Tiesitkö?
Parkatakin kehittivät eskimot. Takkia käyttivät vain naiset, ja vaatteessa oli sisäänrakennettu tasku vauvalle.