Valkoiset culottes-housut 55 e, Weekday.
Valkoiset culottes-housut 55 e, Weekday.

Onko se hame vai ovatko ne housut? Vallankumouksellisen vaatteen kaava on väljä ja vajaamittainen.

Mikä?

Pahamaineiset culottesit eli polven alle ulottuvat väljät housut tekivät paluun catwalkille viime kevään muotiviikoilla. Alexander Wang esitteli ne osana sporttista pyjamamuotia, ja Hermés puki ne safarityyliin. Tänä syksynä parhaat
culottesit tarjoilivat Nina Ricci ja Sonia Rykiel. Chloén versio klassikosta oli nahkaa. Jos ihastuit jo midimittaisiin kellohelmoihin, culottes-housut ovat seuraava askel.

Kuka käyttää?

Muiden muassa Miroslava Duma, Jennifer Lawrence ja Victoria Beckham ovat näyttäytyneet culotteseissa. Vaikka moni nainen pelkää väljien ja vajaamittaisten housujen leventävää ja lyhentävää vaikutusta, muotihousuista on tullut varsinkin lyhyiden kaunotarten suosikki.

Mistä tunnetaan?

Culottesit olivat ensimmäisiä naisten käyttämiä housuja. Polvihousut olivat satoja vuosia ainoastaan miesten etuoikeus, mutta 1800-luvun lopulla englantilaiset naiset alkoivat käyttää culotteseja ratsastuksessa ja pyöräilyssä. Varsinainen muotivaate culotteseista tuli muotisuunnittelija Elsa Shiaparellin myötä. Schiaparelli suunnitteli silkkisen tennishousuasun Lili de Alvarezille Wimbledoniin vuonna 1931 ja käytti vastaavia housuja itsekin. Culottesit yleistyivät naisilla 1960-luvun lopussa. Ne olivat myös osa modien univormua Lontoon Carnaby Streetillä.

Historia?
Culotteseja käytettiin ranskalaisen ylimystön keskuudessa jo barokin ja rokokoon aikakausilla. Sukkahousujen päälle vedettävät housut ulottuivat polven alapuolelle ja niissä oli pienet napit lahkeensuissa. Puhuttiin monarkiaa ilmentävästä polvihousujen aikakaudesta (période des culottes). Ranskan vallankumoukseen osallistuneet jakobiinit hylkäsivät polvihousut ja aloittivat pitkien lahkeiden aikakauden. Heidät tunnettiin myös nimellä sans culottes, ilman culotteseja.

Tiesitkö?
Culottes on ranskaa ja tarkoittaa polvihousuja.