1. Et tervehdi tai katso silmiin.

– Välillä tuntuu siltä kuin me myyjät emme olisi ihmisiä, ja kassan takana seisoisi robotti, viisi vuotta vaatekaupassa työskennellyt nainen kertoo.

2. Suhtaudut myytäviin tuotteisiin välinpitämättömästi.

Nostatko tippuneen vaatteen lattialta takaisin rekkiin? Entä vietkö vaatteen sovituksen jälkeen takaisin omalle paikalleen? Niinpä, yllättävän harva jaksaa vaivautua.

– Samalla vaivalla, kun sovitettu vaate piilotetaan jonnekin väärään paikkaan, sen veisi omalle paikalleen. Moni ei myöskään ymmärrä, että lattialle tippunut vaate likaantuu ja saattaa mennä jopa rikki.

3. Jätät kaikki sovittamasi vaatteet sovituskoppiin.

Voit jättää sovituskoppien ulkopuolella olevaan rekkiin ne vaatteet, joita et aio ostaa. Vaatekasat ja henkarit tukkivat kopin ja tekevät seuraavan asiakkaan sovittamiskokemuksesta epämiellyttävän. Mieti myös tältä kannalta: Kuinka monta kertaa olet harmitellut sitä, ettei jostain vaatteesta löydy kokoasi? Niinpä. Se on todennäköisesti myttynä siellä sovarin lattialla, minne joku on sen jättänyt.

4. Otat sovituskopissa selfieitä.

Sillä aikaa, kun räpsit kuvia edestä, takaa ja sivulta, jono sovitukseen vain kasvaa.

5. Heität kassalla "omaperäisen" vitsin.

– On hauskaa, miten ihmisillä tulee esimerkiksi maksutilanteessa mieleen samat vitsit. Jos tuotteen hintalappu on kadonnut tai luottokortti ei toimi, siihen heitetään aina: "Heh heh, tämä on nyt varmaan sitten ilmainen."

6. Yrität tinkiä hinnasta.

Ketjuliikkeissä tinkiminen on valitettavasti ajan haaskausta.  Ei, et tule saamaan ostoksillesi "hyvää kimppahintaa."

7. Meikkaat kaupan testereillä.

Ihan vain hygieniasyistä: älä!

– Kerran meille tuli asiakas ilman meikkiä ja hän meikkasi puolessa tunnissa koko naamansa testereillä, myyjä kertoo.

8. Kyselet ennen kuin olet yrittänyt selvittää asiaa itse.

Missä ovat sovituskopit? Missä on kassa? Ennen kuin kiskot myyjää hihasta, katso ympärillesi. Sekä kassalle että sovituskopeille on usein omat kylttinsä.

9. Syytät peilejä kaikesta.

– Asiakas testasi kerran keltaista röyhelöuimapukua ja tuli huutamaan minulle: "Mistä pellekaupasta teidän peilit on ostettu? Näytän lihavalta!"

10. Käyttäydyt epäsiististi sovituskopissa.

– Olemme löytäneet asiakkaiden jäljiltä sovareista muun muassa käytettyjä tamponeja, käytettyjä vaippoja ja oksennusta. Valitettavin tapaus oli, kun asiakkaalle oli iskenyt ripuli kesken sovituksen.

11. Olet kovaääninen.

Huudatko kovaan ääneen kaverillesi liikkeen toiselta puolelta upeasta vaatelöydöstäsi? Nauratteko räkänaurua samalla kun otatte yhteiskuvia mallinukkejen edessä? Hauskaa saa olla, mutta varaudu tympeisiin katseisiin.

12. Purat pahan olosi myyjään.

Älä tiuski, sillä hän on varmasti viimeinen ihminen, joka on syypää huonotuulisuuteesi.

13. Puhut puhelimessa, kun olet kassalla.

Se hidastaa koko maksuprosessia. Myyjän on hankala huikata hintaa, jos puit juuri suurinta suhdekriisiäsi ystäväsi kanssa.

14. Teet ostopäätöksen vasta kassalla.

– Usein asiakkaat kiikuttavat jäätävän kasan tuotteita kassalle ja alkavat vasta siinä päättää, mitä he ostavat ja mitä eivät. Siihen menee ikuisuus!

Tee siis ostopäätös jo ennen kuin menet seisomaan kassajonoon.

15. Tulet ostoksille viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa tai viisi minuuttia sen jälkeen.

Jos olet nopea, viisi minuuttiakin riittää, mutta jos ovet ovat jo kiinni, niitä ei enää avata. Ei siis kannata koputella lasiin.

Kuva Istockphoto.

Kaia Gerber
Kaia Gerber

Karl Lagerfeld  esitteli päivitetyn versionsa merimiestyylistä.

Chanel esitteli tällä viikolla pre fall 2018 -mallistonsa pääsuunnittelijansa Karl Lagerfeldin kotikaupungissa Hampurissa. 

Kerran vuodessa järjestettävä, muotitalon käsityöosaamista esittelevä Métiers d'Art -näytös oli saanut inspiraationsa satamakaupungin merimiehistä ja 1960-luvun fiiliksestä.

Tweed-jakkujen ja housupukujen lisäksi näytöksessä nähtiin joukko muhkeita palmikkoneuleita. Monet malleista oli puettu päästä varpaisiin tummansiniseen. Neuleet yhdistettiin muun muassa minihameisiin ja säärystimiin.

Edellisissä Chanel-näytöksissä loistanut Lily-Rose Depp istui tällä kertaa yleisön joukossa, joten huomion keskipisteenä oli mallitulokas Kaia Gerber. Lisäksi lavalla tepastelivat muun muassa Anna Ewers, Soo Joo Park sekä Lagerfeldin 9-vuotias kummipoika Hudson Kroenig.

Katso alta kuvat näytöksen kohokohdista!

Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

 

 

 

Täpläkuume leviää! Ensin leoprinttiin pukeutuivat villejä kuoseja rakastavat voimanaiset, nyt sitä himoitsevat myös minimalistit.

"Jos olet suloinen ja uskot kohtuuteen, älä käytä sitä”, julisti muotisuunnittelija Christian Dior leopardiprintistä.

Juuri Dior nosti leoprintin muotiväen huulille ja uomille vuonna 1947. Hän oli suunnitellut kevään kokoelmaansa kaksi mekkoa: yhden iltapuvuksi ja toisen päiväkäyttöön. Molemmissa muotiväen silmä keskittyi villiin printtiin, joka ei ollut aiemmin kuulunut huippumuodin palettiin.

Mutta kun oikein kaivaa leoprintin historiaa, törmää naiseen, joka pukeutui leoprinttiin ennen kuin siitä tuli muotiuskottava. Amerikansuomalainen mykkäelokuvien tähti Marian Nixon omi leoprintin tavaramerkikseen jo 1920-luvulla. Hän omisti oikean leopardin ja halusi mätsätä asunsa lemmikkinsä kuosiin. Tuolloin ja vielä 1940-luvulle muhkeat leoparditakit tehtiin leopardien turkeista.

Viimeistään 1960-luvulla eläinsuojelijat puuttuivat leopardien lahtaamiseen. Silloin ensi-iltaan tuli leffa Miehuuskoe. Siinä näyttelijä Anne Bancroft sekoitti suhdesoppaa päällään väljä leoparditakki. Takki sopi täydellisesti yhteen roolihahmon syöjättären maineen kanssa ja oli omiaan synnyttämään laajaa leoparditurkisten vastaista liikehdintää.

1970- ja 80-luvulla leoprintistä tuli asennemuijien valinta, kun siihen pukeutuivat laulajat Debbie Harrystä Grace Jonesiin. Kuitenkin jo 90-luvulle tultaessa leopardin osakkeet olivat laskussa. Siihen kyllä pukeuduttiin, mutta se oli saanut mauttoman leiman. Leopardiprinttiä kantoivat Spice Girlsien Melanie Brown, Pulmusten railakkaasti pukeutuva äiti Peggy ja Nanny-sarjan päähahmo Fran Fine.

Viime vuosina ja erityisesti tänä talvena printti on päätynyt tyylimuusien vaatekaappeihin ja muotisuunnittelijoiden catwalkeille. Esimerkiksi Stella McCartney otti leokuosin tulevan kevään kuosivalikoimaansa. Hän ei kuitenkaan käyttänyt sitä perinteisessä ruskeassa sävyssä, vaan loi herkän, vaaleanpunaisen printtimekon.

Kuka pelkää leopardia? Ei kohta kukaan.

Leopardihousut, 29,99 e, Vila.


Vetoketjullinen hame, 57 e, Topshop.


Aurinkolasit, 414 e, Jimmy Choo.


Lyhyt tekoturkistakki, 80 e, Bik Bok.


Loafer-kengät 430 e, Minna Parikka.

 


Malli Emily Ratajkowski hallitsee pelkistetyn yhtälön: musta poolo + leokuosi.


1960-luvun tunnetuin puuma rouva Robinson pukeutui leoprinttiin Miehuuskoe-leffassa.


Scary Spice Mel B esiintyi villissä leopardihaalarissa 90-luvulla.


Kokenut kuosien käyttäjä, Voguen päätoimittaja Anna Wintour yhdistää leopardin rinnalle pari muutakin printtiä.

Kuvat: Kuvat MVPhotos, Imaxtree ja valmistajat

Katso myös:

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Tämä hiusharja on Kate Middletonin kampaajan salainen ase – maksaa vain 12 euroa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"