Muotijätti H&M rikkoo rajoja ja tuo kauppoihin tähän asti ekologisimman juhlamallistonsa. Tänään myyntiin tulleen Conscious Exclusive -malliston kaikki materiaalit ovat ympäristöystävällisiä.

Huippumuoti ja ekologisuus, voiko niillä olla mitään yhteistä? Liian usein ekomuoti tuo mieleen muodottomia, karheita säkkejä tai ”kreisillä tavalla” yhteen soviteltuja kierrätysvaatekappaleita. Ei onneksi enää, sillä muotijätti H&M:n tänään lanseeraama juhlamallisto saa hurraamaan. Erikoisuutena mukana on myös kolme hääpukua.

Malliston vaatteet ovat yksinkertaisesti upeita, puhumattakaan materiaaleista: luomusilkkiä, hamppua, kierrätettyä pellavaa, kierrätetystä lasijätteestä valmistettuja helmiä sekä Denimite-materiaalia, joka on valmistettu käytetyistä farkuista. Mutta voiko edullinen muoti todella olla ekologista? Näkyvätkö huonot työolot ja epäekologisuus suoraan hintalapussa? 

- On yleinen harhaluulo, että ekologisempi elämäntapa maksaa. Halusimme tehdä huippumuotimalliston, joka on kaikkien saavutettavissa. En suostu allekirjoittamaan väitettä, että halvassa vaatteessa on poikkeuksetta jotain mätää, mutta kannustan asiakkaita kyseenalaistamaan asioita. Kysy myyjältä suoraan, missä tuote on valmistettu ja miten. Jos he eivät pysty tai suostu vastaamaan, silloin hälytyskellojen tulisi soida, vinkkaa H&M:n yhteiskuntavastuujohtaja Anna Gedda Cosmolle.

Geddan mukaan on vain ajan kysymys, milloin uudet ekologisemmat materiaalit leviävät myös muihin mallistoihin. Tähän asti myös aikaisemmat Conscious-juhlamallistot ovat olleet myyntimenestyksiä. Se on antanut H&M:lle varmuutta kehittää uusia ekologisempia tapoja tehdä muotia.

- En voi antaa tiettyä päivämäärää, mutta tavoitteemme on jonain päivänä käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä materiaaleja. Jo nyt meillä on paljon tuotteita, jotka on valmistettu ekologisista materiaaleista, Gedda jatkaa.

Tänään myyntiin tuleva mallisto tuo taitavalla tavalla muodin historiaa nykypäivään. Suunnittelijat pääsivät nuuskimaan Louvren Musée des Arts Décoratifs -museon pukuarkistoja, jonne on tallennettu 300 vuotta muodin historiaa. Ideat printteihin ovat peräisin symbolismin ja renessanssin ajan maalauksista, brokadikankaat ovat saaneet inspiraationsa 1800-luvulta, ja kulmikkaisiin koruihin ja asusteisiin on haettu vaikutteita 1920- ja 1930-lukujen art deco -kaudelta. Vaatteet ovat kauniisti leikattuja, ja ne kestävät aikaa. Sekin on osa kestävämpää suunnittelua.

- Haluan, että ihmiset näkevät ensimmäisenä kauniin mekon ja haluavat mennä siinä naimisiin tai juhliin, jonka jälkeen he voivat ilahtua huomatessaan, että vaate on myös ekologinen. Ei kukaan osta sähköautoakaan, koska on se toimii sähköllä, vaan siksi, koska se on hyvä auto, Anna Gedda nauraa.

H&M Conscious Exclusiven myynti alkaa tänään valikoiduissa myymälöissä ja hm.comissa.

Kaia Gerber

Karl Lagerfeld  esitteli päivitetyn versionsa merimiestyylistä.

Chanel esitteli tällä viikolla pre fall 2018 -mallistonsa pääsuunnittelijansa Karl Lagerfeldin kotikaupungissa Hampurissa. 

Kerran vuodessa järjestettävä, muotitalon käsityöosaamista esittelevä Métiers d'Art -näytös oli saanut inspiraationsa satamakaupungin merimiehistä ja 1960-luvun fiiliksestä.

Tweed-jakkujen ja housupukujen lisäksi näytöksessä nähtiin joukko muhkeita palmikkoneuleita. Monet malleista oli puettu päästä varpaisiin tummansiniseen. Neuleet yhdistettiin muun muassa minihameisiin ja säärystimiin.

Edellisissä Chanel-näytöksissä loistanut Lily-Rose Depp istui tällä kertaa yleisön joukossa, joten huomion keskipisteenä oli mallitulokas Kaia Gerber. Lisäksi lavalla tepastelivat muun muassa Anna Ewers, Soo Joo Park sekä Lagerfeldin 9-vuotias kummipoika Hudson Kroenig.

Katso alta kuvat näytöksen kohokohdista!

Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

 

 

 

Täpläkuume leviää! Ensin leoprinttiin pukeutuivat villejä kuoseja rakastavat voimanaiset, nyt sitä himoitsevat myös minimalistit.

"Jos olet suloinen ja uskot kohtuuteen, älä käytä sitä”, julisti muotisuunnittelija Christian Dior leopardiprintistä.

Juuri Dior nosti leoprintin muotiväen huulille ja uomille vuonna 1947. Hän oli suunnitellut kevään kokoelmaansa kaksi mekkoa: yhden iltapuvuksi ja toisen päiväkäyttöön. Molemmissa muotiväen silmä keskittyi villiin printtiin, joka ei ollut aiemmin kuulunut huippumuodin palettiin.

Mutta kun oikein kaivaa leoprintin historiaa, törmää naiseen, joka pukeutui leoprinttiin ennen kuin siitä tuli muotiuskottava. Amerikansuomalainen mykkäelokuvien tähti Marian Nixon omi leoprintin tavaramerkikseen jo 1920-luvulla. Hän omisti oikean leopardin ja halusi mätsätä asunsa lemmikkinsä kuosiin. Tuolloin ja vielä 1940-luvulle muhkeat leoparditakit tehtiin leopardien turkeista.

Viimeistään 1960-luvulla eläinsuojelijat puuttuivat leopardien lahtaamiseen. Silloin ensi-iltaan tuli leffa Miehuuskoe. Siinä näyttelijä Anne Bancroft sekoitti suhdesoppaa päällään väljä leoparditakki. Takki sopi täydellisesti yhteen roolihahmon syöjättären maineen kanssa ja oli omiaan synnyttämään laajaa leoparditurkisten vastaista liikehdintää.

1970- ja 80-luvulla leoprintistä tuli asennemuijien valinta, kun siihen pukeutuivat laulajat Debbie Harrystä Grace Jonesiin. Kuitenkin jo 90-luvulle tultaessa leopardin osakkeet olivat laskussa. Siihen kyllä pukeuduttiin, mutta se oli saanut mauttoman leiman. Leopardiprinttiä kantoivat Spice Girlsien Melanie Brown, Pulmusten railakkaasti pukeutuva äiti Peggy ja Nanny-sarjan päähahmo Fran Fine.

Viime vuosina ja erityisesti tänä talvena printti on päätynyt tyylimuusien vaatekaappeihin ja muotisuunnittelijoiden catwalkeille. Esimerkiksi Stella McCartney otti leokuosin tulevan kevään kuosivalikoimaansa. Hän ei kuitenkaan käyttänyt sitä perinteisessä ruskeassa sävyssä, vaan loi herkän, vaaleanpunaisen printtimekon.

Kuka pelkää leopardia? Ei kohta kukaan.

Leopardihousut, 29,99 e, Vila.


Vetoketjullinen hame, 57 e, Topshop.


Aurinkolasit, 414 e, Jimmy Choo.


Lyhyt tekoturkistakki, 80 e, Bik Bok.


Loafer-kengät 430 e, Minna Parikka.

 


Malli Emily Ratajkowski hallitsee pelkistetyn yhtälön: musta poolo + leokuosi.


1960-luvun tunnetuin puuma rouva Robinson pukeutui leoprinttiin Miehuuskoe-leffassa.


Scary Spice Mel B esiintyi villissä leopardihaalarissa 90-luvulla.


Kokenut kuosien käyttäjä, Voguen päätoimittaja Anna Wintour yhdistää leopardin rinnalle pari muutakin printtiä.

Kuvat: Kuvat MVPhotos, Imaxtree ja valmistajat

Katso myös:

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Tämä hiusharja on Kate Middletonin kampaajan salainen ase – maksaa vain 12 euroa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"