Brexitistä eli Iso-Britannian EU:sta eroamisesta on puhuttu lakkaamatta perjantaisen äänestystulosten julkistamisen jälkeen. Brittiäänestäjät päättivät, etteivät enää tahdo kuulua Euroopan Unioniin, minkä seurauksena esimerkiksi punnan arvo heikkeni rajusti.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä Britannian mahdollinen ero EU:sta saa tulevaisuudessa aikaan, mutta jo pelkkä kansanäänestyksen tuloksen selviäminen sai pörssikurssit heilahtelemaan ja ihmiset niin Briteissä kuin muualla Euroopassakin hämilleen tai jopa pieneen paniikkiin.

Brexitin takia heti perjantaina esimerkiksi luksusmuodin verkkokauppa Net-a-Porter lukitsi Britannian ulkopuolisilta asiakkailta mahdollisuuden ostaa tuotteita puntahinnoin, jotta valuutan romahtanut arvo ei vaikuttaisi kalliiden luksustuotteiden hintoihin laskevasti. Nettikauppa Asoksen sivut olivat puolestaan kokonaan alhaalla lähes vuorokauden.

 

Esimerkiksi australialaisasiakkaiden mielestä Asos kaatui, koska ulkomaalaiset asiakkaat rynnivät ostamaan punnan heikenneen arvon takia edullisemmiksi muuttuneita vaatteita. Toiset olivat jopa sitä mieltä, että Asos itse lukitsi sivunsa asiakkailta, jotta se minimoisi Brexitin aiheuttamat taloudelliset tappiot. Asokselta kuitenkin kommentoitiin, että nettikaupan häiriöt johtuivat ulkopuolisesta toimijasta ja aivan tavanomaisesta virheestä, palvelimen kaatumisesta.

Kannattaako brittiläisten nettikauppojen puntahintojen perässä sitten juosta? Täytyy muistaa, että vaikka punnan arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin romahti alimmilleen vuosikymmeniin, brittiläisen punnan mukana painui myös sen naapuri euro. Toisaalta punnan arvon laskeminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että Britanniaan matkustavat ja verkosta tilaavat asiakkaat saavat tuotteita aiempaa halvemmalla, sillä eurolla saa joka tapauksessa ostettua hieman entistä enemmän puntia.

Esimerkiksi nämä (kuolattavan ihanat) Asoksella myytävät River Islandin sandaalit maksavat 35 puntaa. Vielä torstaina ennen Brexit-äänestystä niiden eurohinta olisi ollut noin 46,05 euroa, mutta tänään tiistaina puolestaan noin 42,15 euroa eli nelisen euroa vähemmän.

Toisaalta Net-a-Porterin luksustuotteiden kalliimmissa hinnoissa vaikutus näkyy jo suurempana.

Net-a-Porterissa myytävä Chloén Drew-laukku maksaa punnissa 1405 £ ja euroissa 1590 €, vaikka oikeasti tämän hetkisellä kurssilla käännettynä eurohinnan pitäisi olla lähes 1700 euroa. Voidaan miettiä, ovatko Brexitin vaikutukset sittenkin jo iskeneet myös Net-a-Porteriin, vai mikä muu selittäisi korkeamman puntahinnan.

Parempien shoppailumahdollisuuksien takia Brexitistä ei kannata iloita. Konkreettinen taloudellinen vaikutus näyttäytyy kuluttajalle vielä pienenä, eivätkä kovimmatkaan taloustyypit pysty vielä arvioimaan, mitä punnalle, EU:lle tai Britannialle kuuluu parin kuukauden päästä. Sillä välin tarkanmarkantyyppi voi tietysti klikkailla hieman edullisempia tuotteita ostoskoriin ja nauttia siitä pienestäkin säästöstä.

Pääkuva Asos, kuvat valmistajat

Lähteet: BBC, Helsingin Sanomat, Fashion United

Kaia Gerber
Kaia Gerber

Karl Lagerfeld  esitteli päivitetyn versionsa merimiestyylistä.

Chanel esitteli tällä viikolla pre fall 2018 -mallistonsa pääsuunnittelijansa Karl Lagerfeldin kotikaupungissa Hampurissa. 

Kerran vuodessa järjestettävä, muotitalon käsityöosaamista esittelevä Métiers d'Art -näytös oli saanut inspiraationsa satamakaupungin merimiehistä ja 1960-luvun fiiliksestä.

Tweed-jakkujen ja housupukujen lisäksi näytöksessä nähtiin joukko muhkeita palmikkoneuleita. Monet malleista oli puettu päästä varpaisiin tummansiniseen. Neuleet yhdistettiin muun muassa minihameisiin ja säärystimiin.

Edellisissä Chanel-näytöksissä loistanut Lily-Rose Depp istui tällä kertaa yleisön joukossa, joten huomion keskipisteenä oli mallitulokas Kaia Gerber. Lisäksi lavalla tepastelivat muun muassa Anna Ewers, Soo Joo Park sekä Lagerfeldin 9-vuotias kummipoika Hudson Kroenig.

Katso alta kuvat näytöksen kohokohdista!

Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

 

 

 

Täpläkuume leviää! Ensin leoprinttiin pukeutuivat villejä kuoseja rakastavat voimanaiset, nyt sitä himoitsevat myös minimalistit.

"Jos olet suloinen ja uskot kohtuuteen, älä käytä sitä”, julisti muotisuunnittelija Christian Dior leopardiprintistä.

Juuri Dior nosti leoprintin muotiväen huulille ja uomille vuonna 1947. Hän oli suunnitellut kevään kokoelmaansa kaksi mekkoa: yhden iltapuvuksi ja toisen päiväkäyttöön. Molemmissa muotiväen silmä keskittyi villiin printtiin, joka ei ollut aiemmin kuulunut huippumuodin palettiin.

Mutta kun oikein kaivaa leoprintin historiaa, törmää naiseen, joka pukeutui leoprinttiin ennen kuin siitä tuli muotiuskottava. Amerikansuomalainen mykkäelokuvien tähti Marian Nixon omi leoprintin tavaramerkikseen jo 1920-luvulla. Hän omisti oikean leopardin ja halusi mätsätä asunsa lemmikkinsä kuosiin. Tuolloin ja vielä 1940-luvulle muhkeat leoparditakit tehtiin leopardien turkeista.

Viimeistään 1960-luvulla eläinsuojelijat puuttuivat leopardien lahtaamiseen. Silloin ensi-iltaan tuli leffa Miehuuskoe. Siinä näyttelijä Anne Bancroft sekoitti suhdesoppaa päällään väljä leoparditakki. Takki sopi täydellisesti yhteen roolihahmon syöjättären maineen kanssa ja oli omiaan synnyttämään laajaa leoparditurkisten vastaista liikehdintää.

1970- ja 80-luvulla leoprintistä tuli asennemuijien valinta, kun siihen pukeutuivat laulajat Debbie Harrystä Grace Jonesiin. Kuitenkin jo 90-luvulle tultaessa leopardin osakkeet olivat laskussa. Siihen kyllä pukeuduttiin, mutta se oli saanut mauttoman leiman. Leopardiprinttiä kantoivat Spice Girlsien Melanie Brown, Pulmusten railakkaasti pukeutuva äiti Peggy ja Nanny-sarjan päähahmo Fran Fine.

Viime vuosina ja erityisesti tänä talvena printti on päätynyt tyylimuusien vaatekaappeihin ja muotisuunnittelijoiden catwalkeille. Esimerkiksi Stella McCartney otti leokuosin tulevan kevään kuosivalikoimaansa. Hän ei kuitenkaan käyttänyt sitä perinteisessä ruskeassa sävyssä, vaan loi herkän, vaaleanpunaisen printtimekon.

Kuka pelkää leopardia? Ei kohta kukaan.

Leopardihousut, 29,99 e, Vila.


Vetoketjullinen hame, 57 e, Topshop.


Aurinkolasit, 414 e, Jimmy Choo.


Lyhyt tekoturkistakki, 80 e, Bik Bok.


Loafer-kengät 430 e, Minna Parikka.

 


Malli Emily Ratajkowski hallitsee pelkistetyn yhtälön: musta poolo + leokuosi.


1960-luvun tunnetuin puuma rouva Robinson pukeutui leoprinttiin Miehuuskoe-leffassa.


Scary Spice Mel B esiintyi villissä leopardihaalarissa 90-luvulla.


Kokenut kuosien käyttäjä, Voguen päätoimittaja Anna Wintour yhdistää leopardin rinnalle pari muutakin printtiä.

Kuvat: Kuvat MVPhotos, Imaxtree ja valmistajat

Katso myös:

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Tämä hiusharja on Kate Middletonin kampaajan salainen ase – maksaa vain 12 euroa

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"